UruguayZuid-AmerikaUruguay

Je bent dol op Italië en Spanje maar je wil nu eens een verre bestemming ? Hoe klinkt Mediterraans met een vleugje Latino? Goed hè! Als je dat ook vindt dan kan ik je Uruguay van harte aanbevelen want ook al ligt dit land in Zuid-Amerika, ook hier kun je genieten van la Dolce Vita.

Uruguay ligt als relatief klein land tussen Argentinië en Brazilië. Het is voornamelijk een land van Italiaanse en Spaanse immigranten. Daarnaast zijn ook veel Zwitsers die kant op getrokken. Uruguay is een paar keer zo groot als Nederland en er wonen ruim 3 miljoen inwoners.

Italiaanse cultuur in Uruguay

Deja Vu’s naar Italië heb je hier continue. Het (tol)wegennet is een kopie van het Italiaanse tolwegennet. Van Pizza tot Pasta en Italiaanse vleesgerechten: de Italiaanse keuken maakt hier een groot deel uit van de dagelijkse maaltijd. Daarnaast barbecuet men in Uruguay graag. Ik heb me laten vertellen dat je hier Italiaans als buitenlandse taal op school kan kiezen. Tevens zijn er steden met een bijzonder hoge concentratie inwoners van Italiaanse komaf zoals de stad Paysandu. Daarnaast zijn veel Spaanse woorden ook afgeleid van het Italiaans. Ciao zeg je hier niet als je iemand tegenkomt, maar als je vertrekt. Dus geen adios hier maar Ciao. Uruguayanen zijn echte wijndrinkers. Men produceert hier ook wijn, maar deze wijnen zijn niet heel bekend in Europa.

Uruguay
Strand © Uruguay

Uruguay’s economie

Uruguay heeft een hoge levensstandaard en is door het Ministerie van Buitenlandse zaken als enige land in Midden-en Zuid Amerika als veilig gekwalificeerd. Het wegennet, gezondheidszorg en scholing zijn van goede kwaliteit en gratis. De snelwegen zijn wel tolwegen. Helaas liggen de belastingen hier hoog om dit alles gratis te kunnen verstrekken. Boodschappen zijn voornamelijk erg prijzig. Uit eten en een drankje drinken zijn wel iets goedkoper dan in Nederland. Maar met twee reuze buren als Brazilië en Argentinië naast je die continue in crisis verkeren, heb je het niet makkelijk. Daarnaast is het een erg dun bevolkt land en op het platteland zie je vooral bungalows. Sommige zijn luxe maar de meesten eenvoudig van aard. In stedelijke gebieden zie je wel veel (moderne) hoogbouw.

Praktische zaken

Vanuit Madrid of Parijs heb je non-stop vluchten naar Montevideo. Het vliegveld van Montevideo, genaamd Carrasco is erg modern en alles gaat er gemoedelijk aan toe. De hotels zijn veelal van goede kwaliteit en net iets betaalbaarder dan hotels in West-Europa. Uruguay is een relatief veilig land waar je ook als vrouw alleen prima kunt rondreizen. Gebruik altijd je gezonde verstand. Zoals in vele wereldsteden kan het ’s avonds op bepaalde locaties zoals een haven onveilig zijn. Tassendieven en criminaliteit zijn helaas overal op de wereld aanwezig. Let op: in Uruguay zijn de seizoenen omgekeerd vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond.

Montevideo de hoofdstad van Uruguay

Montevideo met haar vele mooie stranden, leuke shopping mogelijkheden, marktjes etc. kan goed dienen als stedentrip. Vanuit Montevideo heb je tevens betaalbare dagexcursies naar bv. Punta del Este (een jetset stadje met veel gezelligheid) of Colonia del Sacramento (staat op de Unesco werelderfgoedlijst) of een excursie naar een wijngaard. Natuurlijk kun je ook zelf met de (lijn) bus gaan. Colonia del Sacramento heeft een directe Ferry mogelijkheid naar Buenos Aires slechts 50 kilometer verder.

Uruguay Montevideo
Montevideo – Uruguay

Iguazu watervallen combineren met Uruguay

Wil je de Iguazu watervallen in Brazilië combineren met Uruguay, denk dan eens aan de stad Salto. Salto is de 2e grootste stad van Uruguay en ligt uiterst noordelijk. Vanuit hier kun je naar de overkant van de rivier naar de stad Concordia in Argentinië vertrekken. Hiervandaan vertrekken bussen naar de Iguazu watervallen. Je moet wel van verre bus reizen houden want het ritje duurt 14 uur. De bus reistijd van Montevideo naar Salto is circa 7 uur. Salto is een schitterende stad met veel thermale baden, ook voor kinderen is er veel te doen, er is een dierentuin, waterpark en nog veel meer.

Brazilië Iguazu watervallen
© Iguazu watervallen – Uruguay

Ben je benieuwd naar meer blogs over Zuid-Amerikaanse landen? Lees dan meer van Zuid-Amerika! Of ben je benieuwd naar meer blogs van Graziella? Deze blogger geeft je tips over Berlijn, München, Napels en nog veel meer..