Albanië, het geheimzinnige Balkanland in het zuidoosten van Europa, is vaak alleen maar gekend voor zijn armoede en problemen. 20 jaar geleden was het ondenkbaar om als toerist naar Albanië op vakantie te gaan. Dat begint stilaan te veranderen want dit land heeft alles om met stip een favoriete reisbestemming te worden.

Dank zij het mediterrane klimaat van de Adriatische kust, schijnt de zon hier bijna altijd, ideaal voor strandvakanties en watersporten. Zeehonden en dolfijnen spotten is hier een topattractie. Het waddengebied aan de kust trekt veel water- en moerasvogels. Hier zitten pelikanen, flamingo’s, reigers en talrijke eendensoorten.

In het binnenland zijn de besneeuwde bergtoppen tot 2500 m hoogte perfect voor skiërs, wandelaars en bergbeklimmers. De ongerepte bossen zijn nog steeds de leefomgeving van echte wilde dieren – denk aan wolven, beren en lynxen. De talrijke rivieren en meren zijn een droom voor vissers, die hier karpers en forellen komen vangen. Maar ook het toerisme profiteert van de diverse landschappen en de prachtige natuur.

De hoofdstad en grootste stad van Albanië is Tirana. In tegenstelling tot het achtergestelde binnenland met vaak nog vervallen overblijfselen van het communisme, is de hoofdstad een moderne en toekomstgerichte stad. Maar ook aan mooie oude stadjes en historische gebouwen is hier geen gebrek. De erfenis en invloed van het Ottomaanse Rijk is op vele plaatsen nog zichtbaar en levert spectaculaire foto’s op.

Neem daar nog de traditionele keuken, de unieke cultuur en de gastvrije en vriendelijke bevolking bij en een reis door Albanië wordt een ware beleving!

Ook een unieke reis door Albanië gemaakt? Teruggekomen met een schat aan verhalen? Schrijf er een gastblog over en laat onze lezers meegenieten van jouw ervaringen.

 

LAATSTE REIZEN DOOR ALBANIË

Albanië deel 2 | Wat je niet mag missen!

In deel 1 van mijn blog over Albanië, heb ik al verteld wat mijn eerste indruk was en hoe ik positief ben verrast door dit land. In deze blog zet ik een aantal plekken in de spotlight – plekken die je zeker niet mag missen! Gjirokastër Deze plaats ligt bij de Griekse grens en bestaat…

Albanië deel 1 | Een ruwe diamant

‘We zijn in Albanië’. Mijn vriend en ik zijn wel wat gewend qua spontane ideeën, maar dit waren woorden die ook wij niet hadden verwacht. Albanië was niet een land wat op mijn lijstje stond en het heeft ook niet echt een positieve reputatie. De meeste mensen, die denken aan Albanië, zien een vervallen land…