Servië is een land in Zuidoost-Europa, zonder kustlijn en omringd door wel 8 Oost-Europese landen waaronder Hongarije, Roemenië en Bulgarije. Het land is zowat het middelpunt van de Balkan regio en vormt echt de splitsing tussen Centraal-, Oost- en Zuid-Europa.

Servië is een jonge staat die pas in 2006 onafhankelijk werd. Voordien was het land gedurende 85 jaar onderdeel van Joegoslavië. Nog vroeger in de geschiedenis maakte het 500 jaar lang deel uit van het Ottomaanse rijk onder Turks bewind. Dat heeft zijn sporen nagelaten en maakt van Servië een nog vaak onbekend en ondergewaardeerd land, met relatief weinig toerisme. Toch heeft het land aan zijn verleden een schat aan kenmerkende gebouwen en bezienswaardigheden overgehouden, een aantal staan zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Orthodoxe architectuur in kloosters en kerken, historische forten en kastelen, de cultuurliefhebber kan hier in alle rust genieten van schitterende monumenten.

Liever een natuurvakantie? Ook daarvoor zit je als toerist goed in Servië! Prachtige natuurgebieden, aparte landschappen, de Donau-vlakte, bossen en valleien, nationale parken met kliffen en kloven, berggebieden met toppen boven de 2000 m, het is voorlopig nog een goed bewaard geheim van dit land net als de kuuroorden, de natuurlijke bronnen en wijngaarden.

De droge warme zomers en koude winters zorgen er ook voor dat Servië naast een ideaal skiland ook een perfecte zonbestemming is.

De hoofdstad Belgrado of Beograd, wat zoveel als ‘witte stad’ betekent, staat nog niet op ieders bucketlijstje. Nochtans heeft deze gezellige stad alles om er een leuke citytrip te beleven. Denk aan musea en kunstgaleries, cafés met vrolijke volksmuziek, restaurants met puur en eerlijk eten en wandelen langs de Donau. Dat maakt van Belgrado een mooie plek om te bezoeken.

Servië als vakantieland, een verrassend alternatief als je buiten de toeristisch gebaande paden wil reizen met rust zonder drukte en vooral veel natuur en cultuur. Ben jij in Servië geweest en wil je graag jouw verhalen delen in een reisblog? Mail ons via contact!   

LAATSTE REIZEN DOOR SERVIË

Servië | 5x redenen om het hippe Belgrado te bezoeken

Was ik niet getrouwd geweest met mijn man (een Serviër), was ik waarschijnlijk nooit op het idee gekomen om de stad Belgrado te bezoeken. De hoofdstad van een land dat bij de meeste mensen, jammer genoeg, vooral nog steeds de associatie met de oorlog oproept. Bijna niemand weet nog dat het ook – en vooral…

Oost-Europa | Interrail route door Oost-Europa

Wat doe je als je zo goedkoop mogelijk maar ook zoveel mogelijk steden in Oost-Europa wilt bezoeken en je maar drie weken de tijd hebt? Inderdaad, een interrail route door Oost-Europa plannen. Eind Juli was het eindelijk zo ver, tijd om te gaan backpacken met de trein. Samen met een vriendin ben ik 3 weken…