Ecuador is net niet het kleinste land in Zuid-Amerika maar wel het land waar de evenaar dwars doorloopt. Aan de ene kant wordt het begrensd door de golven van de Stille Oceaan. Aan de andere kant wordt de grens gevormd door buurlanden Peru en Colombia. De geschiedenis van het land gaat duizenden jaren terug tot de inheemse indiaanse gemeenschappen. Zij leefden in dorpen met elk hun eigen gebruiken en hun eigen manier van leven. Sporen van deze vroege bewoners kan men ontdekken op archeologische sites doorheen het land.

Pas in de 15e eeuw hebben de Inca’s zich in Ecuador gevestigd. Jammer genoeg is er weinig bewaard gebleven van die cultuur. Elementen als de traditionele kleurige kleding, de oorspronkelijke taal en de indiaanse markten zijn gelukkig nog steeds terug te vinden in het Ecuador van vandaag.

Aan het rijk van de Inca’s kwam in de 16e eeuw een einde door de veroveringen van de Spaanse conquistadores. Ook dat volk liet zijn sporen na in de cultuur van het land. Oude koloniale huizen en gitaarmuziek heeft Ecuador aan de Spaanse bezetting overgehouden.

Geografisch kan Ecuador ingedeeld worden in 4 zones. Er is de kuststreek aan de Stille Oceaan met meer dan 1.000 km aan tropische stranden. In het midden ligt het Andesgebergte met indrukwekkende bergen, de hoogste vulkaan ter wereld en de hoofdstad Quito. Het Amazonegebied in het oosten biedt een warm, vochtig en tropisch regenwoud. Inheemse indianenstammen leven hier nog steeds op een traditionele manier. Tenslotte zijn er nog de Galapagoseilanden want ook die behoren tot Ecuador.

Dit land kan zowel de natuurliefhebber als de cultuurfan bekoren. Unieke dieren en planten die nergens anders te vinden zijn, actieve vulkanen, warmwaterbronnen en een keur aan Nationale Parken zorgen voor een fascinerend palet aan landschappen.

Eén van de grootste Incaruïnes, Ingapirca, ligt bij de stad Cuenca en in de hoofdstad Quito is prachtige koloniale architectuur te bewonderen. Oude kerken, schilderachtige straatjes met bontgekleurde gevels, pittoreske dorpjes en levendige markten met handwerk, toeristen worden verrast door al het  moois dat Ecuador te bieden heeft.

Ben jij zelf naar het veelzijdige Ecuador geweest en heb je leuke reistips en niet te missen verhalen voor onze lezers? Schrijf dan snel een gastblog voor Ik Wil Reizen.nl!

LAATSTE REIZEN DOOR ECUADOR

Ecuador | Quilotoa Loop

In de bergen rondom de hoofdstad van Ecuador, Quito, kan je de mooiste berglandschappen bewonderen. Deze plek staat bekend als een van de hoogste steden ter wereld, op een hoogte van 2.850 meter. Het is dan ook niet gek dat veel mensen zich snel vermoeid voelen als ze in deze stad aankomen. Door de hoge ligging is er…

Ecuador | De financiële voordelen van slow travel

Wie kent het nou niet? Je bent aan het studeren, hebt geen cent op zak, maar je wilt alsnog een vliegticket boeken naar de andere kant van de wereld. Vooral twintigers (zoals ik) lijden aan dit backpackers-syndroom. We gaan massaal op reis om onszelf te ontdekken, of naja, dat vertellen we aan onze ouders. In werkelijkheid zijn we…