Op de grens van Oost-Europa en West-Azië vind je het grootste en het dichtstbevolkte land van de Kaukasus, Azerbeidzjan. Een land met een tot de verbeelding sprekende naam want Azerbeidzjan betekent (letterlijk) ‘het land van de eeuwige vlammen’. Die naam duidt op de branden die al eeuwenlang ontstaan daar waar gas uit de ondergrond ontsnapt en vanzelf ontvlamt.

Dit is niet het enige merkwaardige natuurverschijnsel in dit land. Wat denk je van meer dan 400 moddervulkanen die lekker borrelen en gas en (uiteraard) modder spuwen? Of de meer dan 8.000 rivieren van kleine korte tot 100 km lange? Azerbeidzjan is een land van uitersten en van tegenstellingen met 9 klimaatzones en temperaturen van – 33 °C tot + 46 °C, met bergtoppen tot 4.485 m en woestijnen, strand, moerassen en ongerepte oeroude bossen. De verrassende landschappen zullen elke natuurliefhebber bekoren. Ook de fauna spreekt tot de verbeelding met zeehonden en robben, gazelle en zwarte ibis, luipaard en lynx.

Vergeet een bezoek aan de hoofdstad Baku niet. Je treft er een gezellige mix van oud en nieuw met een historisch binnenstad (UNESCO Werelderfgoed) en moderne architectuur. Bewonder de oude forten en paleizen, de kleurrijke moskeeën, de wereldberoemde tapijten en de eeuwenoude ambachten. Hier waait nog een vleugje ‘zijderoute’, de handelsroute die ooit ook door Azerbeidzjan liep en het land welvaart bracht. Die welvaart komt nu van de olie- en gaswinning.

Niet meteen een land dat op ieders reislijstje staat en het toerisme komt hier maar mondjesmaat op gang maar onbekend is onbemind en het nog onbekende Azerbeidzjan heeft de reiziger heel wat te bieden. Dus misschien staat dit unieke land vanaf nu ook op jouw vakantielijst!

Heb jij interessante tips en leuke verhalen over jouw favoriete vakantiebestemmingen? Laat onze lezers meegenieten en stuur ons een gastblog  

LAATSTE REIZEN DOOR AZERBEIDZJAN

Azerbeidzjan | Het land van vuur

Waarom Azerbeidzjan? Heel eerlijk? De naam inspireert, tel daar een paar uurtjes research bij op, en je boekt een ticket. Het is een land met veel diversiteit waar je heen en weer wordt geslingerd tussen ‘duizend-en-één-nacht’ sentiment, het Sovjetverleden en het technologische heden. De toeristen komen voornamelijk uit omliggende landen. West-Europeanen zien de Azeri’s, buiten…