EuropaItaliëPompeii Napels Italië

Vulkaan Vesuvius (Vesuvio)

Als je met het OV reist, neem de metrotrein Circumvesuviana tot aan de uitstapplaats Ercolano-Scavi. In de directe omgeving van het station bevindt zich een ticket bureau waar je een rit met de bus kan boeken richting het parkeerterrein en tevens de ingang naar de top van de Vesuvio. Op dit zg. platform kun je kiezen om hier wat tijd te spenderen. Er is een souvenirshop en je kan er wat eten of drinken en het uitzicht is adembenemend. Je kan ook een kaartje kopen om het gebied van de Vesuvius te betreden en verder naar de top/krater te lopen. Onthoudt het tijdstip dat de bus weer naar beneden rijdt. Je wordt hier over geïnformeerd voordat je de bus uitstapt.

Pompeii

In het jaar 79 na Chr. heeft hier een enorme vulkaanuitbarsting plaats gevonden. Dit openluchtmuseum genaamd Parco Archeologico di Pompeii is echt een stad. Je kunt hier uren rondwandelen. Er is een klein café/restaurantje waar je wat kunt eten en drinken. Je komt er het beste met de Circumvesuviana metrotrein uitstaphalte Pompei Scavi / Villa dei Misteri. Vanuit deze uitstaphalte is het een kwestie van 5 minuten ernaartoe lopen. De buurt van de treinhalte Pompeii Scavi is best commercieel. Restaurantjes zijn stevig aan de prijs en overal zie je souvenirs staan. Het openluchtmuseum Pompeii zelf is puur en authentiek. De entree van het openluchtmuseum bevindt zich aan Via Villa dei Misteri 2. Entree is 15 euro (prijspeil jan 2019). Rondom het park zijn souvenirstands met veel leuke producten.

© Graziella – Pompeii

Napels (Napoli)

Als je met het OV reist kom je aan op het centraal station ook wel Stazione Centrale – Piazza Garibaldi genoemd. In de directe omgeving tref je van alles aan: de oude binnenstad met wat winkels hier en daar en schitterende historische panden. Schrik niet van de straathandel, die is hier volop aanwezig en hoort bij het straatbeeld van Napels. Als je je gezonde verstand gebruikt is de kans op oplichting minder groot. Uiteraard ontbreken de restaurantjes en trattoria’s niet. Napels is de geboortestad van de pizza. Het verkeer is trouwens erg chaotisch. Laat in de avond kan dit een onguur gebied worden. In en rond het station liggen ook winkels. Wil je echter lekker shoppen, dan kun je het beste naar de Via Toledo gaan. Deze straat bevindt zich echter niet in de directe omgeving van het station. Als je met metro lijn nr. 1 (linea 1) gaat, houd uitstaphalte Toledo aan.

Het is even zoeken naar de metrohalte die rondom het centraal station ligt. De meeste mensen helpen je graag, mocht je vragen hebben.

Sorrento

Als ik aan Sorrento denk, krijg een “Valkenburg gevoel”. Het is een goed onderhouden stadje, schitterende hotels, prachtig gelegen. Alles is gericht op het toerisme en daarmee ook meteen commercieel. De prijzen zijn op Nederlands niveau. Ik klink misschien wat kritisch maar Sorrento is zeker de moeite waard om te bezoeken. Er zijn talloze souvenirwinkeltjes te vinden en het is gewoon supergezellig. Daarnaast is de ligging van het stadje fantastisch. Het is er ook een beetje bergachtig. Je zult geen spijt hebben van een dagje Sorrento. Hou je van Limoncello of van kleurig aardewerk servies, dan ben je hier in de talloze souvenirwinkeltjes aan het juiste adres! Het aanbod hiervan is enorm.

Castellamare di Stabia

Ons hotel lag in Castellamare di Stabia (tussen Napels en Sorrento in). Wat een gezellig stadje! Zoals gezegd; je bevindt je hier tussen de locals. Heel veel restaurants zijn er niet, maar degene die er zijn…. Fantastisch en… niet duur. Flaneren is een hobby van veel Italianen. Ga ’s avonds het centrum in. Alhoewel het centrum compact is met slechts een paar winkelstraten; er liggen super veel winkels. Castellamare di Stabia is van oudsher bekend om haar thermaalbaden.

© Castellamare di Stabia – Graziella

(terme in Italiaans). Flaneren kan ook langs het water. In de straat langs het water (een soort van boulevard) tref je ook leuke cafés aan en een paar restaurants. Ik weet van het hotel waar we verbleven dat er ook dagtochten te boeken zijn met de boot bijvoorbeeld naar Capri. Zeker ook een aanrader. Wees gewaarschuwd dat Capri als jetseteiland te boek staat, dus als je voor een koopje gaat is dit niet het juiste adres. Capri moet echter schitterend zijn, dus ga vooral voor mooie plaatjes te schieten en een mooi eiland te bezichtigen.

Laat jij weten welke dingen je hebt gedaan in Napels? Laat het weten in een reactie! Ben je nog geïnteresseerd in weetjes en handige tips over Napels? Lees dan mijn blog met handige tips voor een verblijf in Napels.