EuropaItaliëVesuvius Napels Vesuvius

De golf van Napels beslaat het gebied tussen Napels en Sorrento. Het gebied is ook onderdeel van de Amalfi kust die doorloopt tot aan Salerno. Ook de eilanden Ischia en Capri behoren tot dit gebied. Pompeii en vulkaan de Vesuvius zijn hier ook te vinden. Graziella geeft je informatie over de leukste bezienswaardigheden!

De meeste toeristen gaan naar Noord-Italië en komen niet verder dan Firenze (Florence). Zo jammer! Ben jij op zoek naar authentiek Italië met bijzondere bezienswaardigheden? Blijf lezen, ik neem je mee naar een schitterend gebied gelegen tussen Napoli (Napels) en Sorrento. Het beroemde jetset eiland Capri ligt hier voor de kust.

Hoe kom je in Napels

Er zijn tegenwoordig veel vluchten vanuit Nederland of België richting Napels. Vanuit Schiphol maar ook vanuit Eindhoven of Brussel vlieg je makkelijk en snel naar Napels. Vanuit Eindhoven ben je er binnen 2,5 uur. Natuurlijk kun je ook met de auto gaan of met een busreis. Vanuit Napels airport kun je de Alibus kiezen. Deze bus kent drie stops, een bij het centraal station (Stazione Centrale – Piazza Garibaldi) en twee bij de haven. Je kan bij de chauffeur betalen. De bus vertrekt een paar keer per uur vanuit de luchthaven. Natuurlijk kun je ook een taxi nemen.

Verblijf

Als je in een dorp tussen Napels en Sorrento verblijft, neem dan op het Centraal Station van Napels het metro treintje Circumvesuviana. Deze bovengrondse metrotrein rijdt van Napels naar Sorrento. Let op: dit is op het station wat verder door lopen dan de reguliere treinen die je meteen ziet staan als je binnenkomt. Deze metrotrein brengt je van Napels naar Sorrento en stopt bij de meeste ritten op elk tussenstation. Dit zijn er meer dan 20. Je bent dus altijd in de buurt van je accommodatie. De ritten zijn supergoedkoop. De dienstregeling is zeer ruim (de laatste trein vanuit Napels zal tussen 21 en 22 uur vertrekken).

Als je verblijft in één van de dorpen tussen Napels en Sorrento zul je opmerken dat je je bevindt tussen de locals. Hoe leuk is dat! Een leuke bijkomstigheid is dat je authentiek Italiaans kunt eten met een fles wijn erbij. De prijzen voor een fles wijn starten vaak al met een paar euro. Het prijsniveau is hier niet hoger geworden door het toerisme. Italianen eten vaak twee gangen (wat geen must is) maar dan begrijp je waarom de porties niet zo groot zijn als in Nederland.

In Sorrento is het echter wat commerciëler omdat het toeristisch is. Hier tref je opeens een veel hoger prijsniveau aan waarbij de gerechten ook vaak aangepast zijn aan de toerist. Mijn tip: als je in een dorp logeert, ga lokaal eten. Ik heb de leukste gesprekken gevoerd en de eigenaar vaak bedankt voor het eten, zo goed smaakte het.

© Graziella – Pompeii

Lokale cultuur en gebruiken

Op het moment dat je Italië nog moet ontdekken, begin je vaak in het noorden. Dit is logisch en daar is zeker niks mis mee. Wil je authentiek Italië zien, ga dan vooral naar het zuiden. Het gebied rond Napels is dan een goede keuze. Indien je al een woordje Italiaans spreekt is dit makkelijk. Het taalonderwijs -zeker bij de oudere generatie – liet te wensen over, vandaar dat niet iedereen Engels spreekt. Verbaas je niet als je het Napolitaanse dialect niet verstaat ook al spreek je redelijk Italiaans, dit is zo afwijkend. Ik vind het zelf Oost-Europees klinken.

Lokale bevolking

Je zal merken dat de lokale bevolking erg vriendelijk en behulpzaam is. Laat je niet weerhouden door allerlei verhalen dat Napels crimineel en vies is. Je moet erg je best doen om een in slechte buurt in Napels terecht te komen. Daarnaast is grotere criminaliteit niet gauw op toeristen gericht. Natuurlijk heb je weleens gehoord van tieners op scooters die in de winkelgebieden mensen van hun handtas beroven. Ben je hier huiverig voor, koop dan een moneybelt. Stop je beurs in je binnenzak van je jas of hou je tas goed in de gaten. Ik heb zelf geen enkele slechte ervaring in dit gebied, maar dat zegt niks. In alle grote wereldsteden, dus ook in Napels, moet je je spullen goed bewaken.

Voor Italianen (maar dat geldt ook voor o.a. Spanjaarden en latino’s) is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Er wordt altijd warm geluncht. Geen klef broodje kaas maar pasta is vooral een maaltijd voor de middag. Geniet ervan! Omdat de lunch best stevig is, wordt er ’s avonds pas laat gegeten, hoe zuidelijker in Italië hoe later het diner.  Er zijn lokale verschillen maar bij het diner zijn vlees of vis met groenten de belangrijkste onderdelen. Een glaasje wijn hoort hier bij het leven en men drinkt dit graag bij het eten. Frisdrank drinkt men niet gauw bij het eten, wel water.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips! Ben je benieuwd wat je nou echt moet bezichtigen tijdens je trip in Napels? Lees dan mijn top 5 to do list in Napels!