EuropaItaliëpizza italiaans eten

Italië zit in mijn tenen. Zover ik weet, ben ik genetisch 100% van Nederlandse komaf maar ik heb zoveel Italiaanse gewoonten in me. Ik had dat al voordat ik ooit een stap in Italië zette. Waar het vandaan komt? Ik heb geen idee. Eén ding is zeker: ik wil er nooit meer vanaf.

Sinds ik in 2018 eindelijk Latijns Amerika bezocht mag ik wel zeggen dat de Italiaanse in mij een beetje plaats moest maken voor mijn Latina-ik. Geen zorgen, de culturen liggen aardig dicht bij elkaar en soms overlappen ze zelfs. Het mooiste voorbeeld is Uruguay waar je je zelf af en toe echt in je arm moet knijpen om tegen jezelf te zeggen: hey, this is Latin America, not Italy.

Tips voor een Italiaans dagje thuis

Ochtend

Oke, klopt..we hebben op de eerste plaats goed weer nodig. Ervan uitgaande dat de zon ons uit ons bed schijnt ‘s morgens: sta op je gemak op en drink een espresso met een croissantje. Capuccino mag ook tot het middaguur; daarna drinkt men dit niet meer. Ga daarna op je gemak naar de markt en koop lekkere verse producten. Van al dat winkelen word je moe, dus neem plaats op een leuk terras voor een lekker drankje.

Middag

Rond het middaguur kun je jezelf trakteren op een warme lunch. Als je echt Italiaans wilt doen, maak een lekkere pasta. Bij dikke pasta hoort een rijke saus, dunne pasta matcht het best met een dunne saus. Wil je aan de caloriëen denken dan kun je een pastasalade maken. Pasta gecombineerd met sla is dan een aanrader. Nadat de vaat is weggewerkt ga je lekker chillen, pak een goed boek en een lekker glaasje (wijn) en neem de tijd voor jezelf.

Avond

Omdat men ‘s middags warm eet, kun je er wel even tegenaan. Avondeten doet men in Italie laat (hoe zuidelijker hoe later) en in Zuid-Amerika zo nog later. In Uruguay zijn dinners rond 21 uur meer regel dan uitzondering. Hoe dan ook: nodig een leuk gezelschap uit en zet de barbecue aan. Zorg dat je lekker vlees hebt en maak er een gezonde salade bij en verse groenten zoals courgette. Een glaasje wijn mag voor de liefhebber niet ontbreken. Ook brood mag bij een typisch Italiaans diner niet ontbreken. Ik vind brood als lunch helemaal niks, Het dient enkel voor bij het warme eten en de Italianen denken er net zo over.

Genieten van de Italiaanse lifestyle

Tips voor een Italiaans dagje in Italië

Sta op je gemak op, neem een klein ontbijt en trek erop uit. Italië is toch wel kampioen als het gaat om het hebben van leuke lokale marktjes. Struin lekker op je gemak, maak een praatje en neem daarna je rust op een terrasje. Ga ‘s middags warm lunchen en kijk daarna waar je zin in hebt. Een middagje aan het zwembad, strand of misschien toch een bezoekje aan een historisch stadscentrum? Na je avondeten is het een aanrader om net als veel Italianen te gaan flaneren. In de meeste (toeristische) steden staan in het centrum ‘s avonds ook genoeg kraampjes opgesteld met leuke koopwaar en winkels zijn vaak tot later in de avond open. ‘S avonds shoppen is een leuk Italiaans tijdverdrijf!  Dus heb je geen zin om je avond op het balkon van je hotelkamer door te brengen, ga vooral het dichtsbijzijnde stadje in.

Culinaire verschillen en overeenkomsten tussen Italie en Latijns Amerika

In Mexico eten ze vaak tussen 16 en 17 uur de belangrijkste maaltijd, dat verschilt ten opzichte van Italië. In Mexico drinkt men ook meer bier dan wijn. Echter in Argentinië en Uruguay eten ze net als in Italie. ‘S middags op je gemak een warme maaltijd en zeer laat op de avond nog een warme maaltijd. Rond 18 uur hebben ze daar teatime met een zoetigheidje. Zondagmiddag wordt in Argentinië en Uruguay voornamelijk besteed aan barbecueën met vrienden. Gezellig samen aan de barbecue met een glaasje wijn. Ook de wijndrink cultuur is in Zuid-Amerika net zo aanwezig als in Italie. Wist je dat de grootste wijndrinkers in Vaticaanstad wonen?

Wil je nog meer weten over Italië? Er zijn ook prachtige plekken te ontdekken in dit land. Ontdek hier de top 5 to do in Italië, Napels. Verder is Rome natuurlijk een veelbezochte stad waar je kunt genieten van historische gebouwen als het Colloseum en natuurlijk een bezoekje kunt brengen aan Vaticaanstad.