DuitslandEuropaNederlandstadwijk Europa Duitsland

Duitsland: Berlijn Prenzlauerberg

Prenzlauerberg is al jaren één van de hipste wijken van Berlijn. Voor de val van de muur lag de wijk vlakbij de muur in Oost-Berlijn. De schitterende oude panden van rond 1900 werden tijdens de DDR zwaar verwaarloosd. In de jaren 80 waren er zelfs plannen om de hele wijk plat te gooien. Gelukkig voorkwam de val van de Berlijnse muur dit. In de jaren 90 werden de panden opgeknapt en werd het een gewilde stadswijk.

Wat is er te doen in Prenzlauerberg

  • Goede restaurants, gezellige eetcafees en barretjes, in elke straat vind je er meerdere
  • Breng een bezoek aan het Mauerpark. Regelmatig is hier karaoke en elke zondag is hier een leuke vlooienmarkt
  • Breng een bezoek aan de locale shopping mall aan de Schonhauser Allee. (Schonhauser Allee Arkaden) Vergeet verdieping 5 niet genaamd: Deck 5. Op Deck 5 is een superchille strandbar gevestigd met schitterend uitzicht over Prenzlauerberg
  • Breng een bezoek aan Berlijn’s oudste Biergarten genaamd Prater aan de Kastanienallee
Street art in Prenzlauerberg

Duitsland: Dusseldorf Oberkassel

Dusseldorf is de hoofdstad van de provincie Nordrhein Westfalen in Duitsland. Dusseldorf is helaas flink gebombardeerd in WO II maar omdat Oberkassel aan de andere kant van de Rijn ligt, zijn hier bijna geen bombardementen geweest.  Deze fantastische historische wijk is bijna volledig behouden gebleven. Als je vanuit de Altstadt over de Rijn uitkijkt zie je Oberkassel liggen.

Wat is er te doen in Oberkassel

  • De jaarlijkse kermis (Rheinkirmis) vindt hier plaats, pal aan de Rijn. Zo gezellig! Deze kermis is heel speciaal. Er is zelfs een kartbaan en super veel gezellige kermis cafees, iets wat in Nederland veel minder aanwezig is op kermissen.
  • Ga shoppen en lekker eten aan de Luegeallee. Deze straat loop je als eerste in als je de rijnbrug oversteekt richting Oberkassel. Een aanrader is Zille, een gezellig eetcafeetje dat meteen op de hoek ligt als je de brug bent overgestoken.

Nederland: Helmond Brandevoort

Een thuiswedstrijd voor mij, ik geef het eerlijk toe. Mijn geboortestad Helmond is jarenlang verguisd vanwege allerlei maatschappelijke problemen die er de boventoon zouden voeren. Natuurlijk is dit gedeeltelijk waar, maar wat heeft Helmond teruggevochten! Brandevoort is een buitenwijk van Helmond, dicht tegen Mierlo aan gelegen. De stijl van de huizen lijkt erg op de Amsterdamse grachtenpandenstijl. Het lijkt wel of elke woning uniek gebouwd is met een eigen stijl. Een aantal woningen grenst aan een eigen binnenplaats, die afgesloten is voor niet-bewoners. Brandevoort in Helmond is gebouwd als een soort gated community met slechts een enkele toegangsweg tot de wijk. Dit geeft de wijk een knus karakter.

Fiets huren en Helmond verkennen

In en rondom de wijk zijn alle voorzieningen aanwezig. Basisscholen, middelbare scholen, winkels, supermarkten. Natuurlijk ontbreken restaurantjes hier niet. Een van mijn lievelingsrestaurants is Bij Onsz. Ik rijd graag 65 km vanuit mijn huisadres om hier te gaan lunchen of dineren. Tot voor kort zat er een Bed & Breakfast hier in de wijk; helaas is die er niet meer. Hotels liggen echter ook in de nabije omgeving waarbij het een aanrader is om een fiets te huren en deze fantastische woonwijk op je gemak te verkennen.

Ben je fan van Duitsland of blijf je ook liever dichtbij huis? Dan zijn er vele andere gebieden die je eens kunt bezoeken! Neem eens een kijkje in Ulm, Berlijn, München of bij de Duitslatige Oostkantons in België. Wat is jouw favoriete plek vlakbij huis?