BelgiëDuitslandEuropaDuitse-Oostkantons-Graziella

Zoek je je vakantiebestemming redelijk dichtbij huis? Vergeet dan het gebied tussen de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel niet, met name de Duitstalige Oostkantons. Dit gebied heeft the best of both worlds! Ook voor een weekendje weg is dit de ideale bestemming. Dit gebied is geschikt voor warme zomerdagen (veel watersportmogelijkheden) maar in de winter ook geweldig vanwege haar hoge ligging.

De stedelijke gebieden Eupen (spreek uit: Oipen), Malmedy en Sankt-Vith behoren tot het gebied Duitstalig België oftewel de Oostkantons. Dit gebied bevindt zich in uiterst Oostelijk België en behoort tot de provincie Luik (Liège). Tot WO I was dit Duits gebied. Dit verklaart waarom men hier overwegend Duitstalig is. Taalkundig en Cultureel gezien is dit de overgangszone tussen België en Duitsland. Er wonen in dit gebied een kleine 100.000 inwoners.

Leuke uitstapjes in en rondom de Oostkantons

1. Eupen

In Eupen krijg je je tijd wel om bijvoorbeeld het oude centrum te bezoeken. Er liggen hier en daar wat aparte winkeltjes en leuke en gezellige restaurantjes en cafés. De oude gebouwen zullen je zeker aanspreken. Wat is er verder te doen in Eupen: wat niet. Er is een kartcenter, een chocolademuseum Jacques (let op het museum is enkel open van dinsdag t/m vrijdag) en een mini-golf en nog veel meer! Je kunt ook met een reisgezelschap naar Eupen! Voor een dagje shoppen kun je het beste richting de Rue de Herbesthal rijden. Dit is een lange straat met links en rechts winkels en kleine shopping malls. Let op: soms kan het 5 minuten rijden zijn voordat je weer een winkelgebied aantreft. Ook hier zijn leuke restaurants en lunch tentjes van de partij. Winkels zoals H&M, casa en C&A zijn hier gevestigd. Vergeet in een zijstraat dichtbij H&M de Trafic niet (belgische variant van Action maar wat luxer en meer kleding en toch goedkoop).

2. Bütgenbach

Het meer van Bütgenbach is een van de trekpleisters van dit stadje. Je kan hier waterfietsen, zwemmen, kanoën. Let op dit gebied is enkel geopend van juni t/m september. Ook het bekende stuwmeer is een bezoekje waard. Er zijn fietsverhuur punten en fietsroutes.

3. Baraque Michel (Duits: Michelshütte)

Dit is het een wintersportgebied (langlauf skiën voornamelijk) en meteen het hoogste punt van België. Het is gelegen op 15 km vanaf Eupen. Baraque Michel is genoemd naar de Herberg die op deze bergtop ligt. De rit naar boven is schitterend. Bij de baraque zelf kun je goed eten voor niet teveel geld. Hou je van Duitse kneuterige old-school restaurantjes dan zit je hier perfect.

4. Gebied Malmedy Spa

Iedereen kent het drankje Spa wel en uiteraard komt dat hiervandaan. De fabriek heet Spa Monopole en er is ook een bezoekerscentrum genaamd Eaudyssee de Spa. Het is geopend van maandag t/m vrijdag. De snelle autoliefhebbers vergeet ik hier ook niet: breng een bezoekje aan het Formule 1 circuit Spa-Francorchamps. Tip: Elk jaar in mei vinden hier de Ferrari Racing days plaats. Er is dan van alles te doen: van een racewedstrijd tot souvenirshop tot het bezichtigen van mooie bolides. Hou je van een lange wandeling, maak een rondje langs het circuit. Het stadje Malmedy is ook prachtig gelegen. Interesseertgeschiedenis je? Breng dan een bezoek aan het Baugnez 44 Historical Center. Dit museum toont de slag om de Ardennen en meerdere wetenswaardigheden rondom WO I en II.

5. Luik

Een kleine 40 km vanaf Eupen ligt de provinciehoofdstad Luik. Luik heeft alles voor een dagje shoppen en lekker eten en (biertjes) drinken. Behalve de historische binnenstad is er een grote shopping mall Mediacité. Hou je van hypermarkets? Ga dan zeker naar Cora in Rocourt (buitenwijk van Luik.) Behalve de immense hypermarkt Cora tref je hier ook diverse andere leuke winkels aan zoals interieurwinkel Maison du Monde.

6. Monschau Duitsland

Monschau is geliefd bij veel Nederlanders. Het is een typisch Duits toeristendorpje met veel vakwerkhuisjes en typische souvenirwinkeltjes. Elke keer als ik hier kom, zie ik veel Nederlandse kentekens en overig hoor je Nederlands. Het ligt vlak over de grens in Duitsland. Als je uit de richting Eupen komt, rij eens binnendoor in plaats van via de snelweg, Afstand Eupen-Monschau is circa 25 kilometer. Tip: als je Monschau zover mogelijk doorrijdt tot je niet meer kan, tref je aan de rechterzijde een grote parking voor je auto aan. Loop bij het naastgelegen gebouw eens naar binnen. Hier is schitterend Italiaans glaswerk te koop en verder is er binnen een bazaar, waarbij meerdere kooplui hun waar hebben uitgestald.

Ben je fan van Duitsland? Dan zijn er vele andere gebieden die je eens kunt bezoeken! Neem eens een kijkje in Ulm, Berlijn, München. Wat is jouw favoriete plek in Duitsland?