DuitslandEuropaBerlijn Mall

Berlijn een grijze stad? Dat beeld was er vooral tijdens de koude oorlog (periode 1945-1989). Sinds de muur viel in 1989 en Oost en West Berlijn weer samengevoegd werden, veranderde Berlijn in de jaren 90 in een grote bouwput. Alles moest aangepakt en opgeknapt worden. Dat is overigens aardig gelukt. Alles is in Berlijn aanwezig om er een onvergetelijke stedentrip van te maken.

Veelzijdig Berlijn

Je kunt in Berlijn culturele dingen bezichtigen zoals Checkpoint Charlie of de Brandenburger Tor. Overblijfselen van de muur: ze zijn er in diverse varianten. East Side Gallery is de kunstzinnige versie en Gedenkstatte Berliner Mauer de dramatische variant. Berlijn is gelukkig veel meer dan een pijnlijke geschiedenis. Wat dacht je van al die leuke mogelijkheden om te shoppen. Malls en lange winkelstraten in overvloed. Ooit gehoord van club Berghain? Als je van techno houdt, zit je goed hier. Dit is echt een supergave club! Let op: het deurbeleid kan soms meedogenloos zijn.

Praktische zaken in Berlijn

Prijzen

Het prijspeil ligt over het algemeen iets lager dan in Nederland. Reken er op dat je vaak bij je drankje “pfand” moet betalen in een buitenluchtcafe (biergarten). Dit betekent statiegeld en je krijgt het weer terug als je het glas inlevert. In Berlijn zijn ontzettend veel restaurants van zo ongeveer elke keuken van de wereld vertegenwoordigd. Eten kun je hier heel goed voor weinig geld. Kijk echter in de super toeristische straten uit voor zg. tourist traps. In dit soort restaurants zijn de prijzen wat hoger en de kwaliteit vaak wat lager.

Weer

Het weer in Duitsland en dan speciaal in Berlijn verschilt wat van het Nederlandse klimaat. Zomers zijn hier droger met een hogere temperatuur en de winter is vaak kouder met meer neerslag zoals sneeuw. Ben je in de zomer in Berlijn dan tref je het. Er zijn veel meertjes en bijzondere zwemgelegenheden.

Verblijf

De meeste hotels liggen in Mitte (wijk in het midden van de stad). Echter ook in Charlottenburg (het oude westen) tref je hotels aan. Een aanrader is om een hotel te zoeken in Prenzlauerberg. Deze hippe trendy wijk die vroeger tot Oost-Berlijn behoorde is heel levendig. Er zijn veel cafés, restaurants maar ook winkels en toch zit je iets buiten het centrum. Mocht je in een andere wijk een hotel zoeken, google de buurt altijd even om er zeker van te zijn dat de omgeving bij je past.

Openbaar vervoer

Een aanrader in Berlin is het openbaar vervoer: goed, punctueel en niet duur. Als je op vliegveld Berlin Tegel aankomt kun je de TXL bus nemen. Deze bus stopt op veel plaatsen waaronder het Centraal Station en Alexanderplatz. Kom je op Berlin Schonefeld aan, neem vooral een OV (dag) ticket. Je kunt dan van de trein en ook van de metro, tram en bus gebruikmaken. Het loont om een OV kaartje voor meerdere dagen te nemen. De OV maatschappij heet hier BVG en je kan veel dienstregelingen online opzoeken. Luchthaven Schonefeld is daarnaast een treinstation dus je kan direct instappen om naar Berlijn te reizen.

West/Oost

Over of de grens nog zichtbaar is tussen Oost en West kan ik kort zijn. Nee. Als ik eerlijk ben, heeft men de afgelopen decennia veel aandacht besteed aan het opknappen van het oude Oosten. Wat vroeger Oost was is tegenwoordig heel hip. Denk aan de wijken Mitte en Prenzlauerberg. Charlottenburg in het oude Westen heeft het jaren daardoor moeilijk gehad. Tegenwoordig is Charlottenburg weer hip en in trek bij de toeristen en zeker de moeite waard om naartoe te gaan.

Wat mag je niet missen wanneer je voor het eerst naar Berlijn gaat

Brandenburger Tor

Deze stadspoort ligt aan Pariser Platz in de wijk Mitte die je bereikt als je vanuit Unter den Linden rechtdoor blijft lopen richtingTiergarten. Tijdens de koude oorlog lag de muur direct achter dit prachtige gebouw. Zo triest. Het bouwwerk werd in die tijd ook enorm verwaarloosd. Tegenwoordig is de Brandenburger Tor symbool van de Duitse Eenwording. Het gebouw ligt er trots bij. Bus nr. 100 rijdt er langs of metro halte Brandenburger Tor aanhouden.

© Graziella – Brandenburger Tor

Checkpoint Charlie

Het originele gebouwtje van deze oude grensovergang tussen West en Oost staat elders. Dit gebouwtje is een replica. Er staan hier vaak acteurs in militaire kleding waarmee je tegen betaling op de foto kan als je dat leuk vindt. Veel mensen vinden het een nepvertoning. Maar eerlijk is eerlijk: hier heeft zich een hoop drama afgespeeld toen het Checkpoint nog dienst deed tijdens de koude oorlog. Naast het huisje is er ook een museum over Checkpoint Charlie. Zeker de moeite waard om te bekijken.

© Graziella – Checkpoint Charlie

Sony Center – Potsdamer platz

Dit is een nieuw gebouwd stukje Berlijn. Van oudsher was hier van alles te doen. Echter tijdens WO II is hier flink gebombardeerd waardoor er niet veel meer dan een kale vlakte overbleef. Tijdens de koude oorlog liep de Berlijnse Muur over dit gebied. Toen de muur viel moest dit opgeknapt worden. En dat werd het en hoe. Je vindt hier zoveel entertainment. Er zijn winkels in de directe omgeving, veel restaurants en cafés. In het Sony center bevindt zich een hippe bioscoop met films in OV (original version). Met de metro bereikbaar via halte Potsdamer Platz.

East Side Gallery

Ik noemde het al eerder: wil je een hip stukje Berlijnse muur zien ga dan naar East Side Gallery. Dit is een muur die geheel door kunstenaars etc. onder handen is genomen. East Side Gallery is gelegen in de wijk Friedrichshain aan de Mühlenstrasse. Je kan met de trein (S-bahn) halte Ostbahnhof aanhouden. Wil je met de metro (U-bahn), houd dan halte Oberbaumbrucke aan. Beide haltes liggen kort bij East Side Gallery.

Ga op koopjesjacht in een van de malls of winkelstraten

Ik ken geen stad in Europa waar zoveel te shoppen is als in Berlijn. Berlijn kent trouwens geen centrum. De wijk Mitte komt wel het dichtst in de buurt van de benaming Centrum. Onderstaand zijn de leukste winkelcentra opgesomd. Het gebied waar ze liggen, heb ik erbij genoemd. Zoals jullie van me gewend zijn met OV uitstaphalte erbij vermeld.

# Mall of Berlin

Dit grote indoor winkelcentrum ligt aan de Leipziger platz. Het ligt op loopafstand (10 minuten) van Potsdamer Platz Sony Center. De mall is pas enkele jaren oud en hij ligt er schitterend bij. Het aanbod van winkels is groot en uiteraard is er een food court.

Berlijn Mall
© Graziella – Mall of Berlin

# Friedrichstrasse

Dit is een hele lange straat ook in het kader van uitstaphaltes van de U-bahn (metro). De straat bevindt zich in de wijk Mitte en loopt helemaal door tot aan Checkpoint Charlie. Verder kruist hij de beroemde straat Unter Den Linden. De Friendrichstrasse is ook een winkelstraat voor mannen. Hier ligt het “Volkswagen forum” waar mooie bolides staan opgesteld en er een souvenir van VW gekocht kan worden en een drankje gedronken kan worden. Het aanbod van winkels is zeer gevarieerd: van superduur tot alledaags. Restaurants tref je ook in deze straat aan.

# Alexanderplatz & Alexa

Bekend van de Fernsehturm die hier staat. Te bereiken met de trein (S) of metro (U) halte Alexanderplatz. Je hebt hier om de hoek de Shopping Mall Alexa liggen (roze gebouw). Ook hier veel soorten winkels en een food court ontbreekt niet. Rondom het plein van Alexanderplatz tref je o.a. een Primark en C&A aan en een supergroot filiaal van Galleria Kaufhof.

# Kurfürstendamm

Toen Oost-Berlijn tijdens de koude oorlog op sterven na dood was, floreerde Charlottenburg met haar sjieke winkels. Het Kaufhaus des Westens (afgekort KaDeWe) gelegen in een zijstraat van de Ku-damm stond synoniem voor Westers consumeren. De Kurfurstendamm tref je aan in de West-Berlijnse wijk Charlottenburg. De Ku-damm is wederom een zeer lange straat waar geen eind aan lijkt te komen. Kom je vanuit de richting van de Gedachtniskirche dan zul je merken dat de winkels steeds duurder worden naarmate je verder de straat inloopt. Dus van alledaags tot dure merken. Er zijn best leuke restaurantjes of koffiezaken te vinden in deze straat. Je bereikt de Ku-damm met de trein (S) of metro (U) halte Zoologischer Garten of U Kurfurstendamm.

Wat zijn jouw tips om Berlijn optimaal te beleven? Laat het weten!