DuitslandEuropaBerlijn voor gevorderen

Je eerste dagen in Berlijn spendeer je meestal aan toeristische bezienswaardigheden zoals de Brandenburger Tor of Checkpoint Charlie. Voor het amusementsgehalte ga je naar Potsdamer Platz want daar is altijd wat te beleven. Natuurlijk wil je ook wat te winkelen hebben. ’s Avonds zit je gezellig in een leuk restaurant. Altijd Goed. Maar nu ben je toe aan wat meer Berlijnse diepgang. Hier volgen culturele bezienswaardigheden 2.0 met veel entertainment!

Tiergarten

Tiergarten is een groot stadspark in Berlijn. Het ligt grofweg tussen West-Berlijn Charlottenburg en Oost-Berlijn Mitte. Als je bij de Brandenburger Tor rechtdoor loopt richting Charlottenburg kun je Tiergarten niet missen. De Siegessaule staat naast dit park. In de zomer kun je bij het water een roeibootje huren. In Tiergarten ligt tevens een super coole biergarten genaamd Cafe am neuen See. Het betreft hier een restaurant en een biergarten. De biergarten bevindt zich aan het water en is in de winter gesloten. Je kan hier niet alleen voor een drankje maar ook voor eten terecht.

Adres: Lichtensteinallee 2. Trein (S-bahn) halte Tiergarten of vanuit de Brandenburger Tor lopen.

Badeschiff

Dit is echt het tofste zwembad wat je ooit gezien hebt. Dit containerzwembad zelf ligt in de rivier de Spree. Deze container zag het levenslicht tijdens een kunstenaarswedstrijd. Behalve een duik nemen in dit schitterende bad kun je ook chillen aan het zandstrand wat onderdeel is van dit complex. Natuurlijk ontbreekt een bar met drankjes en hapjes niet. Adres is: Eichenstrasse 4. Ik neem zelf altijd de metro U1 halte Schlesisches Tor. Als je uitstapt loop de wijk Kreuzberg zuidelijk in. Het is een lange rechte weg en zal een kwartier lopen zijn. Je kan het beste google maps aanzetten. Het laatste stukje loop je door een verlaten haventerrein.

Entreeprijs 2018: 5,50 euro.

DDR Museum

Dit is een klein museum over het dagelijks leven in de DDR in Duitsland. Het ligt prachtig aan rivier de Spree in de wijk Mitte dichtbij de Berliner Dom. De DDR-voorwerpen die getoond worden werken soms op je lachspieren omdat het zo ouderwets uitziet. Klein maar fijn dit museum. Adres: Karl-Liebknecht-strasse 1.

Metro halte S/U Alexanderplatz. Entreeprijs 9,80 euro (prijspeil januari 2019).

Holocaust monument

Dit monument is ter ere van alle vermoorde Joden tijdens WO II. Het is een reeks betonnen blokken. Het idee is dat als je hier doorheen loopt dat je een desoriënterend gevoel ervaart. Adres: Cora-Berlinerstrasse 1. Je kan dit makkelijk vanuit Potsdamer Platz (U2/S Potsdamer Platz) lopen. Het is een straat verder.

Entree is gratis.

© Holocaust monument – Graziella

Gedenkstatte Berliner Mauer

Hier tref je een stuk muur aan, een wachttoren alsmede is er een documentatiecentrum met een expositie. Indrukwekkend om dit alles te zien.

Bernauer Straße 111. Metro U8 Bernauer Strasse.

Hackische Hofe / Hackische Markt

Berlijn staat bekend om haar binnenhofjes. Hackische Hofe is een schitterend gerenoveerd typisch Berlijns hofjescomplex. Ga hierheen en loop de hofjes door. Onderweg tref je hier en daar een restaurant aan, een bioscoop en wat boetiekjes. Rondom Hackische Hofe liggen ook nog leuke restaurants en winkels.

Adres: Rosenthaler Strasse 40. Trein (S) Hackische markt. Vergeet de nabij gelegen Hackische markt niet. Dit is een populair uitgaansgebied met eigentijdse restaurants en leuke cafés.

Hauptbahnhof

Dit station is pas in 2006 geopend. Het is erg modern en praktisch opgezet. Er zijn meerdere verdiepingen. Ook al hoef je niet met de trein, je zal je hier niet vervelen. Er zijn een paar leuke restaurants en talloze winkels. Uitstappen met de trein (S) Hauptbahnhof.

Ampelmann

Ten tijde van de DDR waren deze 2 grappige mannetjes in de stoplichten onderdeel van het dagelijks straatbeeld. Uiteraard was er een groen mannetje en een rood mannetje. Er zijn verschillende winkels met souvenirs van de mannetjes. Van t-shirts tot handdoeken etc.

Op de Kurfurstendamm is ook een Ampelmann cafe. In 2017 toen ik in Berlijn was, was er op de Hackische markt nog een Ampelmann restaurant waar je goed kon eten. Helaas blijkt dit nu gesloten te zijn. Jammer ! De winkels tref je op 8 verschillende plekken aan. Er is altijd een in de buurt gelukkig. Verbaas je niet als je het in het begin niks vindt en uiteindelijk toch een die-hard fan wordt.

Ben je eerder een ‘beginner in Duitsland’, lees dan mijn blog over het bruisende Berlijn voor beginners. Daar lees je alle ins- en outs die je moet weten voor je eerste bezoek aan Berlijn!