DuitslandEuropaBerlijn Mall

Berlijn is een stad die in staat is om je te blijven boeien, ook al ben je er al 100 keer geweest. Het is een stad uit Duitsland van cultuur, een krankzinnige geschiedenis maar ook een stad waar je heerlijk kan eten voor weinig geld. Terrasjes, barretjes en biergartens zijn overal te vinden. Neem een extra koffer mee, want shoppen kun je hier oneindig.

Hier volgen mijn insider tips voor Berlijn

Hotel en verblijf

De meeste toeristen logeren in Berlijn Mitte (een soort van centrum ofschoon dat Berlijn eigenlijk geen “centrum” kent. Natuurlijk is hier niets mis mee maar je betaalt hier veel meer voor je hotel. Eten is ook in Mitte niet duur, maar kan in de wijken rondom Mitte veel beter! Mijn advies: boek een hotel in bijvoorbeeld Prenzlauerberg. Deze wijk ligt naast Mitte en is goed bereikbaar per trein, tram maar het beste met metrolijn U2 richting Pankow (U2 uitstaphaltes: Senefelder Platz, Eberswalderstrasse en Schonhauser Allee). In Prenzlauerberg kun je goed eten en een terrasje pakken voor verrassend weinig geld. Een dinner hoeft vaak niet meer dan 10 euro te kosten. Ook de wijken Friedrichshain en Charlottenburg zijn erg geschikt om een hotelletje te zoeken.

Vervoer naar en in Berlijn

Ga je graag met het vliegtuig naar Duitsland dan is een ticket met een van de prijsvechters een aanrader. Voor een paar tientjes ben je al in Berlijn. Vergeet Brussel ook niet als vertrekpunt. Land je in Berlin-Tegel dan kun je de TXL bus richting Mitte nemen. Kom je in Berlin Schonefeld aan, dit is tevens een treinstation. Neem hier een ABC ticket voor bus, tram, trein, metro en je betaalt 7,70 per dag, je kan overal in Berlijn reizen met dit ticket. Ben je met meer dan 3 man, koop dan een Kleingruppe ticket voor ABC voor 20,80.

Zit je liever in de trein, vanuit Nederland gaan vanuit onder andere Amsterdam en Utrecht treinen naar Berlijn. Woon je dicht tegen de Duitse grens dan is vertrekken vanuit Duisburg of Dusseldorf wellicht ook een optie. Vanuit Dusseldorf kun je binnen 5 uur in Berlijn zijn. Kaartjes vanaf 39 euro.

Berlijn zomer tips

Zomer tips Berlijn

Berlijn is bekend om haar heerlijke Biergartens. Naast een flinke pul bier of een groot glas wijn kun je hier ook terecht voor wat te eten zoals een Kartoffelsalade. Biergarten Prater aan de Kastanienallee in Prenzlauerberg is een aanrader maar ook Cafe am Neuen See in Tiergarten. Zoek je het letterlijk wat hoger op, ga naar strandbar Deck 5 (5e verdieping) bovenop shopping mall Schonhauser allee Arkaden (uitstaphalte U2 Schonhauser Allee). De drankjes smaken hier goed en het uitzicht over de stadswijk is adembenemend.

Winter tips Berlijn

Berlijn kent vele kerstmarkten net als in München. De meeste kerstmarkten starten eind november en zijn open tot eind december, al zijn ze met de kerstdagen zelf uiteraard gesloten. In Mitte tref je de volgende kerstmarkten aan: bij de Gendarmenmarkt, Alexanderplatz en Potsdamer Platz. In Charlottenburg heb je ook kerstmarkten zoals bij de Gedachtniskirche en bij Schloss Charlottenburg. Bij de Kulturbrauerei in Prenzlauerberg is een bijzondere Scandinavisch getinte kerstmarkt, zeker een aanrader. De gluhweintjes zijn overal supergoedkoop en smaken heerlijk bij dat koude weer.

Ben je met de kerstdagen in Berlijn, zeker op 24 en 25 december wordt het goed zoeken om een restaurant te vinden dat geopend is. Wellicht kun je al van tevoren reserveren. Natuurlijk kun je altijd dineren in je hotel, mocht je niks vinden.

Oud jaar vieren in Berlijn kan ik je van harte aanbevelen. We stonden bij het festijn aan de Brandenburger Tor waar diverse artiesten optraden. De entree is gratis. Drankjes waren niet duur en wc voorzieningen waren geregeld met mobiele units. Let op: winkels sluiten op oudejaarsdag vaak al om 14 of 16 uur. Ook restaurants kunnen gesloten zijn terwijl anderen juist een speciaal Sylvester menu aanbieden.Ben je voor het eerst in Berlijn? Lees dan ook mijn blog over Berlijn voor beginners! Daar kun je de beste insight informatie vinden voor jouw eerste trip. Ben je al vaker in Berlijn geweest? Lees dan mijn blog voor de meer gevorderde reiziger naar Berlijn!