AfrikaTanzaniaUsambara Mountains - Tanzania

Voor mijn studie heb ik een aantal jaar geleden 3,5 maand in Tanzania gewoond. In meerdere blogs vertel ik jullie fragmenten van de ervaringen die ik daar heb opgedaan tijdens mijn reizen in Tanzania. Deze blog gaat over de mooiste plekjes in de Usambara Mountains.

De Usambara’s is een bergketen dat zich uitstrekt over Noord-Oost Tanzania en herbergt een unieke natuur; gebieden met tropisch regenwoud en plant- en diersoorten die alleen hier voorkomen. De mensen hier zijn soms wat verlegen, maar erg vriendelijk. Ben je op zoek naar een pauze van opdringerige verkopers en andere Tanzanianen die je aandacht willen, dan ben je in de dorpjes in de Usambara’s aan het juiste adres.

Kameleon in Mazumbai Tanzania
© Margriet – Kameleon in Tanzania

Lushoto: kleurrijke kraampjes op dagelijkse markt

De belangrijkste stad in de Usambara bergen is Lushoto. Het is een vrij kleine stad met eenvoudige gebouwen en iets minder chaos dan in de grote steden. De dagelijkse markt is een grote verzameling kleurrijke kraampjes met daartussen smalle en onverharde paadjes.

De droge lemen grond is goed te belopen, maar het is wel oppassen voor de geulen die door de regen zijn uitgesleten en waarin modder en het nodige afval zich verzamelt.

Op deze markt is alles te verkrijgen wat in het dagelijks leven noodzakelijk is: groenten, fruit, kleding en eventueel slippers. Ben je een vleeseter dan moet je naar de slagerij; een betonnen hok waarin grote stukken koe aan vleeshaken hangen. Ongekoeld, en sommige stukken vlees hangen er al zo lang dat ze zwart uitgeslagen zijn. Je mag aanwijzen welk vlees je wilt: hoe beter de kwaliteit, hoe meer je betaalt. Het internetcafé in Lushoto wordt voornamelijk gebruikt voor het bekijken van Facebook en Youtube. Daarbij moet je wel geduld hebben want regelmatig valt de stroom uit. En dan zijn er uiteraard de verkopers van één van de belangrijkste levensbehoeften: beltegoed en sim-kaarten. Is de batterij van je telefoon leeg en woon je in een dorpje waar geen elektriciteit is, dan kun je in een winkel in het nabijgelegen dorp je telefoon opladen.

Irente Viewpoint

Dichtbij Lushoto is een prachtig uitzichtpunt wat Irente heet. De wandeling duurt zo’n 1,5 uur. Halverwege de wandeling kun je genieten van een sfeervolle lunch bij een boerderij+lodge die op de route ligt. Het uitzichtpunt ligt op een uitstekende punt van de bergketen en vanaf hier zie je links en rechts de steile hellingen van de Usambara bergen, terwijl vooruit een enorme vlakte ligt. Indrukwekkend om te zien.

Irente Viewpoint Tanzania
© Margriet – Irente viewpoint

Mazumbai

Het tropisch regenwoud Mazumbai is ook een aanrader. Ik heb een tocht van 3 dagen gemaakt; de heen en terugreis vanaf Lushoto met de fiets. Die tocht is voor iemand met een matige conditie pittig; een volle dag over ongeasfalteerde wegen die soms behoorlijk steil omhoog gaan. De gids regelde onderweg een lunch: salade van dungesneden rode ui, komkommer en tomaat met citroensap; heerlijk als het warm is! In Mazumbai overnachtten we in een Duits koloniaal huis. De volgende dag kregen we een rondleiding over het landgoed en ondernamen we een tocht door het oerwoud, waarbij we uitleg kregen over verschillende planten en bomen. We zagen kameleons, maakten lol met de gids en slingerden als apen aan een liaan heen en weer. De derde dag fietsten we, dit keer bergafwaarts, terug naar Lushoto.

O ja, wist je dat de lokale bevolking het verschil tussen een ‘r’ en een ‘l’ niet kent? Zo vertelde de gids ons bloedserieus: “the chameleon eats fries”

De Usambaras staan voor mij symbool voor een groen, verkoelend en gastvrij plekje in het doorgaans best wel chaotisch, stoffig en broeierig Tanzania.  Vergeet daarom vooral niet te genieten als je hier bent! Wat was het moment waarop jij het meest hebt genoten? Laat het ons weten in een reactie!