Costa RicaMidden-AmerikaCosta Rica

Pura Vida zijn de woorden die aan Costa Rica gekoppeld zijn. En het pure leven heb ik zeker in Costa Rica ontdekt. Samen met mijn vriend ben ik 3 weken in Costa Rica geweest om daar rond te reizen. Ik vertel jou de do’s en dont’s zodat je voorbereid op reis kunt gaan.

In mijn blog ‘ Costa Rica – de rijke kust’  kan je lezen waarom ik van mening ben dat je naar Costa Rica ‘ moet’. Ik wil je een aantal dingen meegeven voordat je je reis door dit land uit Midden-Amerika gaat bezoeken.

Wat wel te doen in Costa Rica?

  1. Kijk eens naar de vluchten die naar Liberia gaan. Sinds kort vliegen hier internationale vluchten naartoe. Dit kan je een hoop geld schelen. Zo hadden wij al tickets voor €400 p.p. Bang dat je dan San Jose moet missen? Dat is niet nodig. Sowieso valt San Jose een beetje in het niet in vergelijking met de rest van het land. Daarnaast kan je vanuit vele andere plekken naar San Jose.
  2. Mocht je samen met iemand reizen dan zou ik je ten zeerste aanraden om een auto te huren. Twijfel je over je rij-skills? Dat is niet nodig. De meeste wegen zijn goed begaanbaar. Op de ‘snelweg’  mag je 100 k.p.u en dat is tevens het hardst. De weg naar Monteverde is wel bumpy, deze wegen kom je helaas meer tegen in het land. Toch had mijn vriend net een maand zijn rijbewijs en ook hij heeft overal gereden. Wel raad ik je aan om een 4×4 auto te huren. Dit heb je namelijk op sommige plekken wel nodig. Het voordeel van een eigen auto is dat je dure trips kunt vermijden omdat je overal zelf heen kunt rijden. De afstanden zijn niet heel ver en het is een hele belevenis om door dit land te rijden.
  3. Overal in het land kun je ziplinen. Met ziplinen vlieg je eigenlijk door de jungle en hang je letterlijk aan een zijde draadje. Het is wel echt een aanrader om dit in Monteverde te doen. Ik kun je aanraden om dit bij Extreme te doen. De tocht duurt ongeveer 2,5 uur en je bevind je midden in de jungle. Hierdoor heb je een waanzinnig uitzicht.
  4. Sommige plekken kunnen wat frisser zijn. Monteverde bijvoorbeeld. Neem daarom een warme trui mee en een goed paar wandelschoenen. Ik had ook mijn hardloopschoenen aan zodat ik nog wat kon sporten. Dit is wat betreft schoenen voldoende.
© Djamila – Costa Rica

Wat niet te doen in Costa Rica?

  1. Mocht je van tevoren een auto huren, houd er dan rekening mee dat je op de bestemming altijd nog geld moet betalen. Bij ons liep dit zo hoog op dat we nog € 1600 extra moesten betalen. We hebben er toen voor gekozen om de reservering te annuleren en verder te kijken. We hebben toen gekozen voor Dollar. Hier waren we ongeveer € 1000,- kwijt voor 3 weken en dan waren we volledig verzekerd.
  2. Ga niet met te weinig geld weg. Costa Rica is één van de meest ontwikkelde landen en dat zie je terug aan de prijzen. Het is bijvoorbeeld niet met Azie te vergelijken. Het land heeft heel veel mooie dingen om te bezichtigen. Het is dan ook zonde om bepaalde dingen over te slaan omdat je op dat moment het geld niet hebt.
  3. Blijf niet te lang in San Jose. Er is hier niet heel veel te doen of te zien. Wel kan je vanuit San Jose trips maken.
  4. Boek niet overal een gids. Overal raden ze dit aan en je zal ongetwijfeld meer zien, maar er valt genoeg te zien als je zelf rondloopt. Wij hebben nergens een gids gezien en we hebben alle dieren kunnen horen en zien.
Costa Rica foto 2
© Djamila – Costa Rica

Heb je nog meer behoefte aan inspiratie? Bekijk dan eens de andere artikelen over Midden-Amerika. Heb je meer zin om een trip te maken door Zuid-Amerika bekijk dan de artikelen uit dit continent eens!