New YorkNoord-Amerikamanhattan

New York is de moeder van alle steden. New York heeft ruim 8 miljoen inwoners en bestaat uit 5 stadsdelen. Deze boroughs (stadsdelen) zijn: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx en Staten Island. Manhattan is de bekendste borough en hier liggen ook de meeste bezienswaardigheden.

Verblijftips

In New York gaat alles snel en iedereen lijkt altijd haast te hebben. Het klimaat in New York kenmerkt zich door warme zomers en koude winters. Het voor- en najaar zijn de beste maanden om de stad te bezoeken, het weer is dan aangenaam, reken op ca. 20 graden. Vergeet niet van tevoren je Esta aan te vragen en houd bij aankomst op het vliegveld in New York reken met een lange wachtrij voor de douane. Dit is frustrerend als je net een lange vlucht achter de rug hebt, maar houd voor ogen dat hierna je verblijf in The Big Apple echt kan beginnen. New York ligt in het Noord-Oosten van Amerika.

Vergeet ook niet een wereldstekker USA mee te nemen, want alles werkt hier op 110 volt (bij ons 230 volt). Let op: prijzen in winkels zijn over het algemeen zonder vermelding van State tax (ruim 8.8%). Bij de kassa is je artikel dus bijna 9% duurder dan het kaartje aangaf. Zorg trouwens voor een goede reisverzekering met ziektekostendekking. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de medische zorg in de USA is erg duur zo niet onbetaalbaar.

Eten en drinken

In Manhattan is eten duur en niet altijd even goed. Gunstig geprijsde restaurants vind je helaas vooral verder uit het centrum. In Manhattan kan zelfs het ontbijt enorm prijzig zijn. Houd hier rekening mee. Wel liggen in Manhattan fastfood ketens (niet alleen Mc Donalds maar ook Sbarro voor Italiaans) deze zijn wel goed betaalbaar. Wil je goedkoop uit zijn en lekker met je eten in een parkje zitten, in diverse supermarkten is tevens een buffet aanwezig, hetgeen bij de kassa op gewicht wordt afgerekend.

Culinair is het een beetje behelpen maar het hele plaatje zal alles goedmaken! Wijn is ook behoorlijk aan de prijs. Een glaasje wijn voor $ 8 is heel normaal! Verderop in de straten zoals Broadway (noordwaards) tref je ook Aziatische wok/buffet restaurants aan. De prijzen zijn hier meestal wel redelijk. Verwacht echter geen Chinese tomatensoep. Het eten en ook de noedels smaken hier toch een stuk anders dan je in de Nederlandse wok restaurants gewend bent.

Openbaar vervoer

Met het vliegtuig vanuit Nederland of België kom je meestal aan op New York JFK. Met de airtrain vanuit hier (circa 5 dollar) reis je naar metro station Howard Beach of Jamaica Station in Queens. Vanuit hier zijn er metro lijnen naar Manhattan. Vanuit Howard Beach neem je de A metro, vanuit Jamaica Station een E metro. Reken op een reistijd van ruim een uur naar Manhattan. Ligt je hotel midden in Manhattan is Howard Beach in combinatie met metro A wellicht de beste optie.

Winkelen

Winkels zijn overal en in overvloed. Ben je op zoek naar leuke NY souvenirs, je vind ze hier zeker. De bekendste straat is 5th avenue. Van dure exclusieve merken zoals Gucci tot alledaags zoals H&M, alles is hier vertegenwoordigd. Hou je van sportkleding breng dan zeker een bezoek aan Nike Town (hoek 5th avenue/57 street) Macy’s ligt iets verder en is het grootste warenhuis ter wereld, gelegen aan 34th street Herald square.

In Meatpacking district kun je ook goed shoppen en zelfs in China Town, dus eigenlijk overal. Vergeet ook Time Square niet. Hier zijn superleuke zaken zoals M&M store en Forever 21 gevestigd. Uiteraard zijn de filialen erg groot. En nu komt het leukste: geen zin om zaterdagavond voor de TV te zitten? Geen nood, winkels zijn hier op zaterdagavond open; vaak tot 22 sommigen zoals M&M is zelfs tot 24 uur geopend. Reken erop dat winkels in de ochtend vaak niet eerder dan om 10 uur opengaan.

Ben je geïnteresseerd in nog meer leuke tips over waar je naar toe moet in New York? Bekijk dan Manhattan voor beginners en je weet precies welke plekken jij wel of juist niet moet bezoeken! Wat vind je van mijn blogs en heb jij nog algemene tips? Laat een reactie achter!