EuropaGroot-BrittanniëEngelse rust Dartmoor

Blogger Simone reisde af naar Devon, waar ze genoot van schilderachtige plaatsjes en de zonsopgang on top of één van de vele bergen. Geniet van haar verhaal en laat je inspireren!

Augustus 2018 reisden wij af naar Devon, gelegen in het Zuidwesten van Engeland. Het klimaat is er mild. De temperatuur varieert van gemiddeld 8 graden in de winter tot 20 in de zomer, maar uitschieters zijn zeker mogelijk. In mei scheen het kwik een aantal weken boven de 30 graden geweest te zijn. Het sneeuwt er zelden, maar als het sneeuwt, valt er op de hoogvlakten als Dartmoor een flink pak. Devon is groen en dat betekent dat het ook regelmatig regent. Devon heeft veel te bieden: steile kust, rots-, kiezel en zandstranden, bossen, wildlife, wild stromende rivieren, watervallen, meertjes, de voor Engeland kenmerkende ‘rolling hills’, ruige natuur en het mysterieuze Dartmoor National Park. Kortom: the place to be voor natuurliefhebbers.

Dartmoor

De oostkust van Devon met zijn palmbomen en plaatsen als Torquay en Paignton is vrij bekend. Wij reisden echter af naar het rustige Dartmoor, de parel van Devon. Dartmoor National Park is één van de 15 nationale parken van Groot-Brittannië. Het is in feite een hoogvlakte met een oppervlakte van bijna 1.000 vierkante meter. Aan de westkant torent het gebied hoog uit boven de omliggende dorpen. Een steen met het parklogo en een wildrooster staat bij iedere ingang. Over het uitgestrekte heuvelachtige heidegebied lopen twee tweebaanswegen grofweg van noordwest naar zuidoost en van zuidwest naar noordoost, aangevuld met een aantal zogenaamde ‘single track roads’. Die zijn veelal ommuurd en soms zo smal dat één auto er nauwelijks overheen kan rijden. Verspreid over Dartmoor liggen ongeveer 20 in grootte variërende, schilderachtige plaatsjes. Informatie over Dartmoor en een handig kaartje waarop te zien is voor welke voertuigsoort de verschillende wegen geschikt zijn, is te krijgen bij de bezoekerscentra. 

Cultuur te midden van natuur

Dartmoor werd in de vroege Bronstijd al bewoond. Het gebied bestaat vooral uit ‘moorland’, een mengeling van heide en (hoog)veen. Aan de oostkant zijn nog enkele bossen. Verspreid over Dartmoor is een aantal granieten kruizen en prehistorische nederzettingen te vinden. Deze dragen bij aan de mysterieuze sfeer die rondom Dartmoor hangt. De kruizen markeren oude pelgrimsroutes tussen de diverse parochies van Devon. Dartmoor wordt bevolkt door vrij rondlopende runderen, loslopende schapen en groepen van de beroemde ponies. Dartmoor staat verder bekend om zijn tors: heuvels met rotsen op de top. Er zijn er zo’n 160, in grootte en bereikbaarheid variërend. Vergezichten vanaf de tors zijn karakteristiek voor Dartmoor.

© Simone Opdam – Uitzicht bij schemer

Reis en verblijf in Devon

Wellicht een open deur: in de U.K. rijdt men aan de linkerkant van de weg. Dat is in het begin even oppassen, maar het went snel. Per auto is Devon vanuit Nederland het beste te bereiken via de overtocht Dover-Calais, dat is tevens de goedkoopste variant. Je bent al met al vanuit Nederland dus met 10 uur in Devon. Zou je per vliegtuig willen reizen, dan vlieg je op de luchthaven van Exeter.

Een mooie plaats om te verblijven is Tavistock, een schilderachtig marktplaatsje in het westen van Devon aan de rand van Dartmoor. Ook Okehampton, Ashburton en Buckfastleigh liggen aan ‘the moor’ en vormen een goede uitvalsbasis voor het verkennen van Dartmoor. Dartmoor zelf kent alleen kleinere plaatsjes, waar altijd wel een B&B of Guesthouse en soms een kleine camping te vinden is. Hotels vind je in alle grotere steden. Voor een verblijf aan de kust zijn er de grotere (bad)plaatsen als Teignmouth, Dawlish, Torquay, Paignton en Sidmouth,. Daar zijn ook de grote vakantieparken te vinden.

TIP: beklim tegen zonsopgang eens één van de vele ‘Tors’. Als de mist optrekt waan je je echt ‘on top of the world’. Wat vond je van deze blog? Laat weten wat je ervan vindt en geef een reactie!