New YorkNoord-Amerikamanhattan voor gevorderden

Als je voor het eerst naar New York gaat, verken je meestal het gebied rondom Time Square / 5th Avenue. Hier is zoveel te doen en te bezichtigen, dat je daar dagen mee vooruit kan. Maar nu wil je Manhattan beter leren kennen. Daarnaast lijkt Brooklyn en the Bronx je ook wel interessant. Queens en Staten Island zijn vooral woonwijken, hier is niet bijzonder veel te zien. Zie hier mijn tips om Manhattan beter te leren kennen!

1. Vrijheidsbeeld en Ellis Island

Het vrijheidsbeeld staat synoniem voor politieke vrijheid en democratie. Vanuit Battery Park Manhattan vertrekt een ferry richting Liberty Island en Ellis Island. Je kan op beiden uitstappen met 1 ticket. De ferry tickets zijn prijzig en daarbij komt nog separaat de entree om het vrijheidsbeeld zelf te bezoeken. Ellis Island heeft geen entree fee. Probeer online tickets te bemachtigen (reken vanaf $ 18 per ticket voor de ferry). Indien je gratis langs het vrijheidsbeeld wilt varen is de Staten Island Ferry een optie. Vanuit metrostation Bowling Green of South Ferry vertrekt de gratis Staten Island Ferry. Aan boord van deze ferry is een leuk cafe waar je rustig een drankje kunt doen.

2. Ground Zero memorial

Zoals iedereen weet stonden hier tot 2001 9/11 de Twin Towers van het World Trade Center. Door de vreselijke aanslagen op deze gebouwen is deze plek genaamd Ground zero ontstaan. Sinds 2014 staat hier 1 nieuwe toren genaamd de Freedom Tower. Naast Ground Zero tref je het Tribute WTC visitor center aan (120 Liberty street met de metro A of C bereikbaar met uitstaphalte Fulton Street). Het visitor center biedt ook rondleidingen aan. Als je bij Ground Zero staat zal het je ongetwijfeld verbazen dat het bij het verwoesten van de Twin Towers is gebleven en de rest van het gebied niet in vuur en vlam stond. Het is een erg dichtbebouwd gebied.

3. Brooklyn bridge

Brooklyn bridge is de (eerste stalen) brug die Manhattan met Brooklyn verbindt. De brug is meer dan 100 jaar oud. Behalve verkeer kom je hier ook veel joggers en wandelaars tegen. Je kan de metro naar Brooklyn nemen en teruglopen naar Manhattan. Let op de brug is bijna 2 kilometer lang. Metro A/C High street station in Brooklyn of Manhattan Chambers street station.

4. High line Park en Meatpacking district

Deze voormalige  (hoge) spoorweg doet tegenwoordig dienst als stadspark, omdat dit alles zo hoog ligt, heb je een schitterend overzicht over mooie typische New Yorkse panden, je loopt er zo ongeveer langs. Er bevinden zich genoeg bankjes om te zitten op de route. Metro A/C 14th street, hier ben je snel bij een trap richting de high line.

Meatpacking district is een leuke levendige wijk met veel eet- en uitgaansgelegenheden. Ook staat de wijk bekend vanwege de ontwerpers die hier een vestiging hebben. Stap in 14th Street met de metro uit en ga eens naar Chelsea Market, een hele grote food market.

5. China town, canal street & little Italy

Canal street is van oudsher de grens tussen China Town en Little Italy. Van little Italy is niet veel meer over, China Town pikt steeds meer ruimte in. Little Italy concentreert zich vooral rondom Mulberry street. Indien je een wat authentieker Amerika wilt zien ga dan naar Belmont in de Bronx. De meeste China Town toeristen komen niet veel verder dan Canal Street. Dat gold voor mijzelf ook. De sfeer was een tikje bedreigend in deze straat en zo voelden we ons ook in de Chinese winkels. De enige keer in mijn leven dat ik me opgelaten voelde omdat ik blank was, was in deze straat. Wil je authentieker China Town zien, duik dan de zijstraatjes in, heb ik inmiddels begrepen.

6. Greenwich village en W4 park (Washington square park)

Washington square park oftewel W4 park is een klein park maar erg leuk opgezet en ook hier weer een schitterend uitzicht op de mooie New Yorkse gebouwen. De Washington arch (triomfboog) is hier beroemd. Rondom dit park is veel te doen qua uitgaan, mede ook omdat de Universiteit hier om de hoek ligt. Greenwich village is een relaxte buurt met mooie huizen, zeker de moeite waard om doorheen te slenteren. Diverse metro lijnen uitstaphalte W4 street-Washington square.

7. The Bronx

The Bronx heeft van oudsher een zeer slechte naam. Dat is jammer en niet altijd volledig terecht. De South Bronx -waar normaal geen toeristen komen – is daar debet aan. Als je toch naar de Bronx wil raad ik je aan om op Time Square in een van de hop-on hop-off bussen te stappen en een Bronx tour te doen. Mocht je daarna toch zelf willen gaan: Het Yankee Stadium, De Botanische tuin en Bronx Zoo zijn leuke bezienswaardigheden. Dit geldt ook voor het echte Little Italy van New York, nl. Belmont. Let in ieder geval op je veiligheid als je deze wijk betreedt. Vertrouw je het met de metro niet, pak dan een taxi.

Ga je ook binnenkort naar de USA? Dan heb je vast veel aan deze tips! Ben je nog niet zo vaak in New York geweest? Bekijk dan eens mijn tips voor Manhattan voor beginners!