AzieThailandGolden Mountain

Alleen, samen of met een groep? Voor mij was het de eerste keer. Super vet en opwindend! Maar ook eng. Vandaar dat ik besloot om samen te gaan. Ook dat was spannend. Degene met wie ik ging, had ik via een internetsite leren kennen. Reizen vind ik super tof, maar in mijn omgeving blijft het geld toch een issue… Dan maar op een andere manier een medereisgenoot vinden, via internet! En zo heb je ook zat organisaties die groepsreizen organiseren. Enkele vrienden zijn alleen gegaan. De stap zal groot zijn, maar als je er eenmaal bent, is het zeker de moeite waard! En vooral in Thailand, wat bestaat uit 1/3 toerisme, 1/3 hostels, 1/3 eten. Een beter land, buiten Europa, om te beginnen met backpacken dan Thailand, is er denk ik niet!

Voorbereidingen

Als je je vliegticket hebt geboekt, betekent dat (helaas) niet dat het wachten is tot die datum. Je moet je vaccinaties regelen, een goede backpack is ook wel handig, wat neem je nu eigenlijk mee? Enzovoort. Vaccinaties kun je makkelijk bij een dokter regelen. Hij of zij kijkt precies wat je nodig hebt. Een backpack had ik al, maar de Decathlon of eventuele outdoor winkels lenen zich ook perfect voor een backpack. Kleren blijft een issue. Ik had wel 6 shirts, 4 broeken, etc. en had uiteindelijk alles gehalveerd en wat bleek, ik had nog ‘te veel’ bij me. Je kunt je backpack in je hostel laten liggen (in eventueel een kluis), maar onthoud dat je er ook mee gaat lopen. Beperk je kleding en kom je iets te kort? Koop het daar. Thailand is niet duur.

En dan ga je…

De tussenstops waren bij ons allemaal prima gegaan. Eenmaal in Thailand ging het ook prima. Zorg dat je je bankpas op wereld zet, zodat je in Thailand meteen kunt wisselen en de goede geldbedragen kunt pinnen. Daar betalen ze immers met de Baht en niet met de Euro. Wij zijn met de trein naar het centrum gegaan. De taxi kan natuurlijk ook, maar de trein is voordeliger, je staat niet in de file en je hebt al veel bekijks om je heen. Let bij de taxi op de taximeter of spreek duidelijk iets af! Opgelicht worden is nooit fijn…

Golden Mountain
© Dara – Golden Mountain

Rondreisroutes in Thailand

In dit land in Azië hebben wij ongeveer een maand rondgereisd. Het was ook handig, omdat je met meer dan een maand een visum moet regelen. Dit hoefden wij dus niet. Ook hadden wij van tevoren gekeken waar we heen wilden. Internet biedt veel standaard reisroutes. Deze hebben wij grotendeels ook gebruikt. 2 weken in het noorden: Bangkok, Amphawa (last minute geregeld), Ayutthaya, Chiang Mai, Chaing Rai en Pai en 2 weken in het zuiden: Phuket (niet verbleven), Koh Phi Phi, Krabi, Ao Nang, Khao Sok National Park en Koh Tao.

Tips en tricks algemeen

  • Wij zijn met name in de maand juli gegaan. Dit is de maand van de koning, want in die maand is hij ook jarig, dus je zult veel geel tegenkomen. Los daarvan zie je ook vaak het hoofd van de koning voorbij komen.
  • Verder zijn Thaise mensen ontzettend aardig. Ik heb me geen seconde onveilig gevoeld, ook niet ’s avonds op straat, en ze helpen je graag. Sommige doen alsof ze je niet snappen, maar dit krijg je vanzelf door.
  • Een tuktuk is een super leuke ervaring, maar ook prijziger dan de bus of trein. Wil je geld besparen, ga dan niet te vaak met de tuktuk.
  • Eten op straat bij straatkraampjes? Ook ik kreeg te horen, kijk uit. Maar je ziet hoe het gemaakt wordt, dus heel veel kan er niet misgaan. Voel je je er toch niet prettig bij? Kijk dan verder.
  • Kleine basis Thais? Swadika is hallo, kapoenka is dankjewel en akab is oke. Ik durf niet te zeggen of je het zo ook daadwerkelijk schrijft… maar de uitspraak komt wel overeen.
  • Bovendien is het slim om een dagtas(je) mee te nemen. Daar bewaarde ik mijn waardevolle spullen, zoals mijn telefoon en geld.
  • Een kopie van je ID, paspoort, gegevens zijn ook slim! Houd iets achter de hand. +- 3 dagen per plek en met eventuele uitstapjes +- 50 euro per dag, had ik een mooie indicatie van wat ik uit zou geven. Maar hoe duur je het ook maakt, je bepaalt het allemaal zelf.
  • En daarbij hebben wij van tevoren gekeken wat we wilden, een lijstje gemaakt en een reisboekje meegenomen. Die komen ook altijd van pas!
  • Een hostel vinden komt echt goed! Thailand is land gericht op het toerisme. Wij hadden alleen het eerste hostel geboekt en voor de rest ter plekke gekeken. Alles is goed gekomen!
olifant-thailand
© Dara – Olifant

Tips en tricks noorden

Hoe graag ik alle ins en outs wil geven per plek, ga ik het beperken.

Bangkok:

Ik vond dat je Bangkok wel in 3 dagen hebt gezien. Zelf vond ik de fietstour (Co van Kessel) erg leuk, omdat je zo ook plekken komt waar je normaal gesproken niet zo snel zou komen. Ook een bezoek aan Khao San Road is de moeite waard. Vooral ’s avonds kijk je je ogen uit (wel meer voor de stappers onder ons). Daarnaast heb je prachtige tempels. The Golden Mountain, Wat Arun, Wat Pho waren een leuke toevoeging. The Grand Palace ook, maar houd rekening met veel toerisme.

Amphawa:

6 woorden, floating market en Maeklong Railway Market JAyutthaya: prachtige tempels, maar kies enkele van tevoren. Anders gaan ze steeds meer op elkaar lijken. Enkele tempels zijn Watyaichaimongkol of Watpramahathat. Ook hier heb je weer tours die je leiden langstempels. Verder is het slim om van tevoren een nachttrein te boeken naar bijvoorbeeld Chiang Mai.  

Chiang Mai:

I loved the elephants!! En verder is de natuur er prachtig. Ideaal voor junglebezichtigingen en hikes.

Chiang Rai:

Vanuit Chiang Mai ben ik met een dagtour naar Chiang Rai geweest. Hotsprings en geisers, het drielandenpunt, the White Temple, eventueel een kort bezoek aan Laos en the Long Neck Village is zeker een aanrader.

Pai

Dit is een relaxt, ‘hippie’, dorpje. De busreis van Chiang Mai naar Pai en andersom zit vol met bochten, ben alvast gewaarschuwd. Verder, net als de andere plekken in Thailand, heb je ook een leuke avondmarkt om gezellig te eten bij een streetfoodkraampje of om gewoon rond te lopen.

Tips en Tricks zuiden

Koh Phi Phi

Dit eiland vond ik zooo relaxed. Geen auto’s, geen brommers, bijna alles bewandel je. Je kan er heerlijk snorkelen, even tot rust komen en er zijn ontzettend leuke tentjes. De Reggae Bar is zeker een aanrader als je van live entertainment houdt.

Krabi / Ao Nang:

Vanaf hier kan je veel boottochten maken naar andere eilanden. De klim naar de Tiger Cave Tempel is zeker de moeite waard en ook in de omgeving heb je veel mooie hikes.

Krabi Ao Nang
© Dara – Krabi Ao Nang

Khao Sok National Park:

Bij Khao Sok National Park zijn de tours naar de drijvende hutten een aanrader. Je slaapt aan het water, maakt prachtige boottochten in de omgeving en je bent echt helemaal één met de natuur.

Koh Tao:

Het duikeiland met prachtige hikespots die je delen of zelfs het hele eiland laten zien van boven. Ook snorkelen is er prachtig!

Ben je benieuwd hoe mijn Thailand reis is begonnen? Lees dan mijn eerste blog!