Ben je enthousiast geworden over hostels of heb je niet zo veel geld en wil je toch op vakantie? Hartstikke leuk! Maar weet wel dat er in hostels bepaalde regels gelden. Welke regels zijn dit dan? Dat leg ik hier uit, in ‘een spoedcursus hostels’.
⊗ Je bent niet alleen
Een hostelkamer is niet van jou. Je deelt je verblijf met vier, zes, acht, of zelfs nog meer andere reizigers. Je moet aan elkaar denken.
Stap één is om geen onnodige licht- of geluidsoverlast te veroorzaken. Zodra er iemand is die wil slapen, gaat het grote licht uit en de kleine leeslampjes bij het bed aan. Bovendien ga je dan niet meer uitgebreid met je kamergenoten zitten kletsen. Als er iemand slaapt, ga je voor een babbel naar de keuken of een andere gedeelde plek.
Kom je laat thuis, na een avond uit bijvoorbeeld? Leg dan je pyjama en toilettas alvast onder je dekbed, zodat je geen onnodig lawaai hoeft te maken door in je tas of koffer te rommelen. Niks zo irritant als het open- en sluiten van ritsen.
Weet wel dat het ook twee kanten uitgaat. Soms zetten mensen lichten aan of arriveren ze pas laat, waardoor ze wat geluid moeten maken. Zorg er dus altijd voor dat je en een slaapmasker bij je hebt. Het helpt ontzettend. En als je zelf een wekker moet zetten, schroom daar dan niet voor.
⊗ Hygiëne
Hostels hebben de reputatie dat ze vies zijn. Daarover zeg ik dat hostels niet viezer zijn dan hotels. Je bent er alleen met anderen, dus je moet er ook met z’n allen voor zorgen dat het schoon blijft. Hou je spullen netjes bij elkaar. Laat ze niet onnodig rondslingeren. Als je iets hebt dat moet drogen, doe dit zo veel mogelijk langs de spijlen van je eigen bed. En (ik smeek het je) doe je dekbedhoes en je kussensloop netjes om je beddengoed.
⊗ Gezelligheid
Ik ga even iets minder streng zijn. Hostels zijn ook hartstikke leuk! Als iedereen wakker is in je kamer, of als er iemand binnen komt, vraag dan waar die persoon vandaan komt en wat zijn reisplannen zijn. Dat is de gebruikelijke groet in hostels, nog voor je naar iemands naam vraagt. Schroom je ook vooral niet om samen met kamergenoten plannen te maken voor musea, om te wandelen, voor de sauna of om wat te drinken. De meeste mensen vinden dit hartstikke leuk. Mijn regel is dat je liever een momentje ongemak hebt als je iemand iets vraagt waar hij geen zin in heeft, dan spijt dat je niks ondernomen hebt.
Hetzelfde geldt voor de keuken. Hier zijn mensen vaak ook bijeen voor de gezelligheid. Knoop gesprekjes aan, heb het leuk!
Dat gezegd, als iemand echt aangeeft niet te willen praten, respecteer dit dan ook.
⊗ Keuken
In de keuken geldt vanzelfsprekend de regel dat je je eigen spullen netjes houdt. Dus geen vlekken tomatensaus op de kookplaat laten zitten en alles netjes afwassen na gebruik. Als je eten in de koelkast gezet hebt, neem je dit achteraf of mee, of je gooit het weg, of je stopt het in de donatiebox.
En, heel belangrijk, steel geen eten. Doe het gewoon niet. Pastasaus is ook voor mij duur in Noorwegen. Voor de persoon die mijn hele pot zomaar weggehaald heeft, ondanks dat er een label op zat: ik krijg je nog wel!
Hostels zijn een hele leuke ervaring, als iedereen zijn steentje bijdraagt. Een leuke activiteit is bijvoorbeeld om met zijn allen de pastasausdief te ontmaskeren.
Reistips, reisinspiratie, ontdekkingen dichtbij of veraf … Ik Wil Reizen laat zijn lezers meegenieten van veel verhalen en veel foto’s. Nieuwsgierig geworden? Klik dan eens door naar deze pagina!
Roos van der Velden (2003) is student film- en literatuurwetenschappen, part time serveerster en (nu nog) hobbyschrijver. Onder andere heeft zij al korte verhalen en commerciële teksten in zowel Engels en Nederlands gepubliceerd. Op Ik Wil Reizen schrijft zij over de metaforische en de echte hoogte- en dieptepunten van op reis zijn, een van haar favoriete bezigheden. Oh, ja, en dan moet ze bovenop alles ook nog ademhalen.