AfrikaNamibiëNamibië

Namibië is een topbestemming voor de avontuurlijke reiziger. Dat begint al bij de enige manier om het land te verkennen: met een eigen huurauto en het liefst een 4×4. Met jouw huurauto rijd je van het ene hoogtepunt naar het andere om vervolgens ’s avonds jouw daktent open te slaan en te kamperen op de mooiste plekken ter wereld. Welke stops je in ieder geval op jouw avonturen in Namibië moet aandoen?

1. Een self-drive safari in Etosha

Het nationaal park Etosha in het noorden van Namibië is een van de weinige plekken in Afrika waar je helemaal zelf op safari kan. Geen rangers of groepsbussen, maar met jouw eigen huurauto door het eindeloze park rijden om olifanten, leeuwen en giraffes te spotten. Breng gerust meerdere dagen in Etosha door. Je kan kamperen of een lodge boeken op een aantal plekken in het park, waardoor je zo lang mogelijk kan genieten van al het wild. Extra leuk is dat deze plekken vlakbij de waterholes liggen waar de dieren rond zonsondergang en ’s ochtends vroeg komen drinken. 

2. Kamperen op de Brukkaros-vulkaan

Dit is een geheime tip voor jouw Namibiëreis. Er is geen plek zo off the beaten track als de Brukkaros-vulkaan. Zorg dus dat je voldoende water en reservebanden bij je hebt, want hier kom je niet snel een andere reiziger tegen. De vulkaan ligt in het hart van het land en is sinds zijn eerste uitbarsting al niet meer actief. In de krater groeien nu zelfs bomen en hier kan je doorheen wandelen. Met een stevige 4×4 kan je tot een half uur hiken van de krater komen. Daar was ooit een camping, maar sinds die is verlaten is er geen sanitair, water of elektriciteit. Hier slaap je waarschijnlijk helemaal alleen onder de mooiste sterrenhemel ooit.

3. Een meerdaagse hike door de Fish River Canyon

De meerdaagse hike door de op een na grootste canyon ter wereld is zo pittig dat je er een gezondheidsverklaring voor moet hebben. De hike duurt vijf dagen en start in Hobas om te eindigen bij de hot springs van Ai-Ais. Die hot springs heb je dan ook wel verdiend na dagen zwoegen in het stof en zweet! Als dat je iets te avontuurlijk is, kan je de canyon ook vanaf prachtige viewpoints bezoeken. Die vind je in de buurt van Hobas, waar je met een 4×4 langs de rand van de canyon kan rijden naar de mooiste uitzichtspunten.

Fresh River canyon Namibië

4. De verlaten ghost town Kolmanskop

Er is maar weinig wat zo tot de verbeelding spreekt als verlaten steden en Kolmanskop is daar misschien wel de mooiste van. Het oude stadje vlakbij de kustplaats Lüderitz ontstond ooit, toen dit gebied in de ban van diamanten was. Ze lagen gewoon in de woestijn voor het oprapen en dat was dus precies wat hier werd gedaan. De medewerkers woonden in alle luxe in Kolmanskop, waar ze een eigen ziekenhuis, bakker, ijsfabriek en kegelbaan hadden. Toen ergens anders betere diamanten te vinden waren, werd de stad plots verlaten. Om vervolgens te worden overgenomen door de woestijn van Namibië! Dat geeft tegenwoordig een spookachtige gezicht met zandduinen die zich door ramen en deuren wringen. Ga tijdens jouw bezoek vooral mee met de rondleiding die bij jouw toegangsticket inbegrepen is om meer te leren over het luxe stadje dat hun onder de woestijn verdwijnt. 

Lees ook: