AfrikaKeniaMadagaskarTanzaniaZuid-AfrikaNamibië Roadtrip Afrika

15 april 2019 was het zover, met kriebels in de buik reden we naar de plek waar we hadden afgesproken om de auto op te halen; de grote roadtrip ging beginnen. Behalve een klein weekje Marokko, waren we nog nooit in Afrika geweest. We hadden geen idee of het überhaupt mogelijk en veilig was van Johannesburg naar Nairobi te rijden in 2,5 maand. Nu kan ik (Jessy) je zeggen dat het mogelijk is om van Zuid-Afrika naar Kenia te rijden. In deze blog beantwoord ik de meest voorkomende vragen die ik krijg betreft onze roadtrip.

Hoe was de roadtrip?

Spannend, maar een ongelofelijk avontuur door Afrika. We zijn door 6 verschillende landen gereden (Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zambia, Tanzania en Kenia) en het is fantastisch om alle verschillen per land op te merken. Als je van Zambia de grens over gaat naar Tanzania lijkt het of je in een hele ander wereld komt, zo merk je in Tanzania veel arabische invloeden terwijl we dat in Zambia totaal niet hebben gezien. Het laatste stuk in Zambia was erg rustig, we hebben bijna geen mensen gezien. Zodra je de grens in Tanzania over komt, wordt je overspoeld met mensen, marktverkooplieden en tuk tuk’s. 

Hoe waren de wegen?

De hoofdwegen waren redelijk goed. In Namibië heb je een aantal zandwegen en in Zambia en Tanzania waren er veel potholes (gaten in de weg), maar over het algemeen was het prima te rijden. We hadden een Toyota Landcruiser (4×4) bij ons en daar waren we wel blij mee. In Zambia wouden we naar een mooie camping bij Lake Tanganyika, hoewel elke toerist met de boot hierna toegaat dachten wij het wel met de auto te kunnen. We hebben over 15 kilometer drie uur gereden door gewassen, over stenen en keien, over gespleten wegen, midden door dorpjes heen en door de bergen. Ik heb van vreugde een traantje gelaten toen we eindelijk de camping zagen.

Waar hebben jullie overnacht?

Bij de huurauto zat een tent en matrassen, wij hebben zelf nog wat extra kampeerspullen erbij gekocht in Zuid Afrika. We hebben veel gekampeerd en in grote steden kozen we vaak voor een hotel. Er zijn veel campings langs de hoofdwegen in zuid- en oost Afrika!

Kamperen Roadtrip Afrika

© Jessy – Kamperen

Waar hebben jullie de auto gehuurd?

De auto hebben we gehuurd van een Nederlandse man die in Kenia woont, een vriend van hem had de auto naar Johannesburg gereden en hij moest de auto weer terug hebben, geen auto-huurmaatschappij dus.

Hebben jullie je onveilig gevoeld?

In Namibië waren we op een super mooie camping, minimaal 50 kilometer van de bewoonde wereld. De eigenaar van de camping woonde 3 kilometer verderop en wij waren de enigste gasten. Na het eten gingen mijn vriend en ik genieten van de prachtige sterren toen we plotseling hyena’s hoorden lachen. Wij zijn onze tent in gedoken en trillend van angst ben ik in slaap gevallen, in de nacht hoorde ik nog het één en ander ritselen aan onze tent. De volgende dag hebben we in een recordtijd onze spullen gepakt en zijn we weg gereden. 

Ook in noord Namibië voelde ik mij niet prettig tussen de nijlpaarden, zowel in de tent als op een bootje over de Okavango Delta. Verder heb ik mij nooit onveilig gevoeld!

Olifanten Roadtrip Afrika

© Jessy – Roadtrip Afrika

Welk moment zal je nooit meer vergeten?

Helaas hebben we het één en ander aan auto problemen gehad en konden wij de auto niet meer goed vertrouwen, niet heel fijn als je midden door Afrika rijdt. In het zuiden van Tanzania viel de auto plotseling uit terwijl wij aan het rijden waren, wij konden de auto gelukkig veilig langs de weg parkeren maar we kregen de auto niet meer aan de praat en hadden nog geen Tanzaniaanse simkaart waardoor we zelf niet konden bellen. Gelukkig stopten er al snel drie super aardige Tanzaniaanse jongens die autogarages gingen bellen. Na drie kwartier bleek dat er een automonteur van een dorpje dichtbij (90 kilometer verderop kwamen we later achter) kon komen.

Na twee uur wachten en heel wat gepasseerde Masai stammen later, kwam eindelijk onze automonteur met het openbaar vervoer. De automonteur had alleen een plastic tasje bij zich, hij haalde de hele motor eruit en zette het weer in elkaar. Wij hebben geen idee wat hij heeft gedaan maar uiteindelijk vier uur nadat de auto uit was gevallen, reed hij weer vlekkeloos!

Hoe vermaakten jullie je in de auto?

Voor deze roadtrip hadden we al een maand door Madagaskar gereden, de Top2000 kenden wij zowat uit ons hoofd en ‘ik ga op vakantie en neem mee…’ hadden we al 1000x gespeeld. Andere roadtrippers vertelden ons dat ze podcasts luisterden en dit was een fantastische tip. Ook gingen we na een tijdje luisterboeken afspelen, doordat ik zo werd meegenomen in het boek ‘Judas’ van Astrid Holleeder heb ik wel wat delen van Afrika gemist, haha!

Nog tips nodig voor jouw roadtrip? We zijn benieuwd!