AzieChina

Onlangs ben ik (Annika)7 weken in China geweest. China, het vierde grootste land ter wereld, het land waar de meeste mensen in gigantische steden leven en techniek niet meer uit het straatbeeld weg te denken is. China biedt een scala aan facetten die uniek zijn, waar ze ook duidelijk voorop lopen in vergelijking met andere landen in de wereld. Het land is zo gigantisch dat het volledige diversiteit biedt qua natuur en rijk is aan historie. Ik heb diverse plekken bezocht die mijn visie op China volledig getransformeerd hebben en bij hebben gedragen aan een realistischer beeld van China. In deze blog zou ik jullie graag meer willen vertellen over de stad Chengdu, waar ik het langst heb mogen doorbrengen.

Chengdu: het paradijs waar niemand van gehoord heeft

Chengdu is een stad in het westen van China waar menigeen nog nooit van gehoord heeft. Best apart als je bedenkt dat deze stad +/- 16 miljoen inwoners heeft. Chengdu is vergeleken met de Chinese metropolen in het oosten nog net iets meer het échte China, wat aan het begin van mijn reis de nodige kleine cultuurshocken met zich mee bracht. De hurktoiletten begonnen langzaam maar zeker te wennen, de Sichuan Pepper die in de lokale keuken moeiteloos tot de meest pittige culinaire hoogstandjes werd verwerkt werd langzaamaan als steeds lekkerder ervaren, en ook werden stukje bij beetje Chinese woorden meer toegankelijk voor me.

Een woordje Chinees spreken is handig

Als toerist is het echt verstandig om een woordje Chinees te spreken in Azië, Engels wordt door menigeen toch behoorlijk als abracadabrataaltje  gezien. Vertaalapps zijn dan ook aan te raden. Daarbij gepaard gaande vond ik het schokkend hoe de mobiele telefoon in China gebruikt wordt. Ondanks dat het als Westerling slim is om voorafgaand vertrek een VPN af te sluiten om zo gebruik te kunnen maken van Westerse websites en platformen hebben Chinezen deze privileges niet. Betalingen, boodschappen, bestellingen, berichtjes – alles wordt via 1 gecontroleerde app gedaan: WeChat.

MoBike: mijn vertrouwde vervoersmiddel

Ik heb me ontzettend vrij gevoeld in Chengdu. De manifestatie ‘MoBike’ werd al gauw mijn vertrouwde vervoersmiddel als ik de metro of taxi wilde ontwijken. Met behulp van deze app kun je goedkoop een fiets activeren tegen een vrijwel verwaarloosbaar tarief en zo lekker door de stad cruisen. Mezelf voort te bewegen tussen de skyscrapers op deze manier gaf een enorm gevoel van vrijheid.

Chengdu is een stad die vol zit met contrasten. De heftige aardbeving van 2008 is in sommige delen nog drastisch zichtbaar, tegelijkertijd rijzen businessdistricten met wolkenkrabbers als paddenstoelen uit de grond, daar waar zichtbaar is dat de groei van de Chinese economie werkelijkheid is geworden. De stad zit vol met Chinese culturele parels zoals lampionnen die het straatbeeld sieren, tempeltjes en pittoreske eetstalletjes. Chengdu staat bekend om de Panda’s. Het Panda Center is dan ook een populaire plek waar ook veel Chinezen uit eigen land speciaal naartoe reizen.

Het beste is om deze unieke stad zelf te ervaren, dé plek voor iedereen die houdt van avontuur en de echte China experience wil meemaken.

Chengdu, je was geweldig – xièxie!

Liefs,

Annika.

Meer weten over andere landen in Azië? Lees hier alles over Mongolië en Iran!