AfrikaMarokko

Op reis gaan is spannend maar vooral heel erg leuk! Het inpakken daarentegen kan af en toe nog wel een dingetje zijn. Wat neem je mee? Hoe bereid je je voor op bepaald weer of een bepaalde cultuur? Wat doe je met geld en welke talen spreken ze allemaal in het land van bestemming? In deze eerste blog van Bo geeft ze je 4 reistips voordat je op reis gaat naar Marokko. Zo wordt je reis zo makkelijk en leuk mogelijk! Een goede voorbereiding is het halve werk, toch?

Kledingvoorschriften in Marokko

In Marokko is de Islam prominent aanwezig. Ongeveer 99% van de bevolking is Moslim en veel vrouwen bedekken zich. Hoewel Marokko toch al wel redelijk vooruitstrevend is op het gebied van vrouwenrechten en gelijkheid, kiezen veel mensen er nog voor om bedekkende kleding te dragen. Ook al ben jij misschien geen Moslim, is het wel verstandig om kleding mee te nemen die je schouders en knieën bedekken. Hiermee laat je zien dat je de lokale cultuur respecteert. Daarnaast zul je zien dat mensen je minder snel zullen lastig vallen op straat. Het kan verder in de zomer heet worden op bepaalde plaatsen in het land, zoals de Sahara en het binnenland. Hiervoor is het fijn om dunne en losse kleding te dragen. Mijn favoriete kledingstukken in Marokko zijn lange, dunne jurken en rokken en af en toe losse broeken. Maar vergis je ook niet dat het in de winter op sommige plekken ontzettend koud kan worden! Zo kent Marokko ook gebieden met sneeuw en kan je zelfs skiën. In de steden kan het in de avond erg afkoelen, dus zorg er altijd voor dat je een warme vest of trui mee neemt!

Marokko tijdens de Ramadan

Die ene maand vasten per jaar waar (bijna) alle Moslims aan deelnemen zou zo maar in jouw reisplannen kunnen vallen. De precieze datum is nooit ver van tevoren bekend, aangezien het afhangt van de stand van de maan. Tijdens de Ramadan gaan Moslims een maand lang vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Van toeristen wordt niet verwacht dat ze zullen vasten, maar het wordt wel gewaardeerd als je rekening houdt met op straat eten en drinken. Ook kan de Ramadan invloed hebben op openingstijden van bijvoorbeeld monumenten, en zijn bepaalde restaurants (vaak meer in de afgelegen plaatsen) op andere tijden open. Los van het feit dat je misschien iets meer op moet letten tijdens deze periode, is het ook een bijzondere tijd om in Marokko te zijn. Er is eten dat de rest van het jaar niet gemaakt wordt en je hebt de kans om bij lokale mensen thuis uitgenodigd te worden voor een heerlijke maaltijd. Lees hier eten & drinken reistips over Marrokko.

Hoeveelheid geld op reis naar Marokko

De munteenheid in Marokko is de Dirham. Op dit moment ligt de koers rond de 10,5. Dit bekent dat 1 euro, 10,50 dirham waard is. Vaak is het maximum wat je kan krijgen uit een ATM 2000 Dirham, en ik zou je aanraden om niet op het vliegveld geld te halen bij een wisselkantoor aangezien je dan vaak hoge kosten moet betalen. Zorg er ook voor dat je zo snel mogelijk kleinere bedragen hebt, aangezien winkels, taxi chauffeurs etc. vaak weinig wisselgeld hebben.

Marokko stad reistipsNavigatie op reis in Marrokko

Mijn laatste tip voor jouw volgende reis naar Marokko heeft te maken met navigatie. Zoals je misschien al weet, zijn er in Marokko veel steden met honderden of zelfs duizenden kleine straatjes. Google maps is hier niet altijd even betrouwbaar en je kan soms uren lang aan het zoeken zijn naar een bepaald adres. Hier kan maps.me je meer bij helpen aangezien deze beter alle kleine straatjes van Marokko in kaart brengt. Dit kan je heel wat vervelende ‘fake guides’ en geld schelen aangezien je niet meer (of minder) verdwaald! Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen om rekening mee te houden wanneer je ervoor kiest om naar Marokko te reizen. Zo kom je waarschijnlijk in aanraking met bedelaars, dierenleed en vervuild drinkwater. Los van al deze punten zou ik voornamelijk willen zeggen dat je moet genieten van je reis door dit prachtige land! En de voorbereidingen zijn eigenlijk een soort pre-feestje van de echte reis toch?

Lees nog meer ervaringen reistips in Marrokko, zoals deze Marrakech to-do list van Djamila. Ben je al je tas aan het pakken voor de Marokko reis en je koffer? Bekijk dan ook eens de paklijst dan zie je gelijk de dingen die je zeker niet moet vergeten voordat je op reis gaat!