PeruZuid-Amerikastudiereis naar Peru

De stap om in Peru mijn stage te gaan lopen was al snel gemaakt. Ik zou stage gaan lopen bij Pure! Travelgroup. Een DMC met zowel kantoren in Peru, Colombia, Bolivia en Ecuador. Zonder enige verwachtingen stapte ik in het vliegtuig op weg naar Cusco.

Cusco

Deze stad is bekend om de Inca Trail richting de Machu Picchu en is gelegen in het Andesgebergte, op zo’n 3400 meter boven zeeniveau. Van tevoren ben ik gewaarschuwd voor het hoogteverschil. Het is namelijk mogelijk dat je hoogteziek wordt. Vooral de eerste nacht toen ik in bed lag, heb ik last gekregen van hoofdpijn en ook ademen werd moeilijker maar daar is het gelukkig bij gebleven.

Cultuur Peru: verschillen met Nederland

Wat ik gedurende mijn stage heb meegekregen van de cultuur in Peru is dat Peruanen alles op hun gemak doen. Vakken die ik tijdens mijn studie heb gevolgd over Customer Service of over vraag en aanbod bestaan hier niet. Ik was zo verbaasd wanneer ik voor het eerst een supermarkt in ging en vervolgens 40 minuten in de rij heb gestaan voordat ik aan de beurt was, terwijl er maar 4 mensen voor mij waren. Het enige waar ik aan kon denken is dat ik bij de Jumbo al lang gratis boodschappen had ontvangen. Ook het omgaan met Peruanen kan soms wat moeilijk zijn.

Ik kan met zekerheid zeggen dat mensen uit Zuid-Amerika, Nederlanders veel te direct vinden. Voor een Nederlander is het al snel dat wanneer iets niet direct wordt gecommuniceerd, dit achter iemands rug om praten is. Welkom in Peru, niks wordt hier direct gecommuniceerd. Als je de gedachte van het feit dat iemand achter je rug om praat niet opzij kan zetten, gaat het wonen in Peru voor een langere periode erg lastig worden. Wat me ook is opgevallen is dat Peruanen het liefst uit de zon blijven. Zodra de zon schijnt houden ze iets boven hun hoofd of ze gaan in het park, in de schaduw zitten. Ik als Nederlander ben ten slotte altijd in de zon te vinden. Iedere zonnestraal kan zorgen voor een extra bruin kleurtje.

Veiligheid in Peru | Lima als volgende thuis

Voor de laatste 1,5e maand van mijn stage ben ik uiteindelijk naar Lima verhuisd. De hoofdstad van Peru. Hier bevindt zich het hoofdkantoor en worden meer dingen geregeld waardoor ik hier meer dingen zou gaan leren betreft de Sales en Marketingafdeling. Hier merkte ik dat de mensen meer ontwikkeld waren als in bijvoorbeeld Cusco. In Lima is er een mogelijkheid om naar de bioscoop te gaan en ook daadwerkelijk een Engelssprekende film te bezoeken, De supermarkten hebben veel meer te bieden en ook grote winkelketen zoals Zara, Levi en de H&M zijn hier te vinden. Zodra je op Google meer informatie wilt vinden over Lima vind je vooral negatieve reacties over de veiligheid in Peru.

Zelf heb ik mij hier nooit onveilig gevoeld. Er zijn natuurlijk wijken waar ik weleens door heen ben gereden, waar je inderdaad het gevoel krijgt dat het verschil tussen arm en rijk te groot is. Zodra je naar de wijken Miraflores of Barranco gaat is er geen moment waarin ik mezelf ook maar onveilig heb gevoeld. Wat ook een erg leuke wijk is, is San Isidro. Zodra je hier naar binnen rijdt, krijg je als het ware het gevoel alsof je een ander land binnenrijdt. Peruanen maken ook de grap dat voor deze wijk een paspoortcontrole nodig is. Het leuke is dat hier weinig tot geen toeristen te vinden zijn, maar het is zeker een bezoek waard.

Als ik terugkijk op de 5 maanden die ik stage heb gelopen in Peru, kan ik niet bevatten hoe snel het allemaal is gegaan. Ik kan zeggen dat ik betreft de cultuur, door middel van vallen en opstaan heel erg veel heb geleerd. Ik kan zeggen dat ik me thuis heb gevoel in een Derdewereldland. Wie had dat ooit gedacht. Natuurlijk is het hebben van dure kleding en producten niet alles maar Peru zou absoluut veel kunnen leren van een land zoals Nederland en ik zou het geen ander land als Peru meer gunnen om zich verder te ontwikkelen om de corruptie en de armoede tegen te gaan.

Ben jij al weleens zo lang weggegeweest van huis? Dara was eerder 5 maanden in Uganda waar ze vrijwilligerswerk deed en tegelijkertijd eropuit trok om te reizen. Verder maakte Annika al eerder een studiereis naar Indonesië, alleen bleef zij minder lang weg. Vertel ons jouw verhalen!