AfrikaUgandaUganda Afrika giraffe
Uganda stadje verkennen

Zo kon je ook samen het dorpje / stadje verkennen. Ook hadden we twee lokale begeleiders. Zij konden ons goed wegwijs maken en zo wist je zeker dat je ‘veilig’ rondliep.

Als negentienjarige is het soms best lastig om een verre reis te maken met vrienden. De meesten vinden het super gaaf, maar dan komt het geldgebeuren… Gelukkig heb je tegenwoordig op internet suggesties zat. Je geeft je alleen op of ontmoet medereisgenoten en zo ben je uiteindelijk toch niet alleen! Zo wilde ik al heel graag een keer naar Uganda vrijwilligerswerk doen, toen was ik achttien jaar, alleen waren de kosten inderdaad een dingetje… Het jaar daarop ging ik het gewoon doen! Wat mij heeft doen beslissen om toch alleen te gaan? Dat zal ik je vertellen!

 Zoals ik al zei vind je op internet ontzettend veel sites die betrekking hebben op reizen. Zo kwam ik een site tegen waar je zowel een jongerenreis (14 tot 18 jaar), groepsreis (18+) als gezinsreis kon maken. Ik koos voor een jongerenreis met name vrijwilligerswerk in Uganda. Omdat het allereerst de eerste reis was buiten Europa en het voordeel was dat alles geregeld was. Zowel in Nederland als in Uganda. Voor jezelf is het belangrijk om te kijken waar jij je het beste bij voelt en waar jij bij denkt, bij deze reis krijg ik de beste reis van mijn leven! Zo werd tijdens deze reis voorafgaand een bijeenkomst georganiseerd in Nederland. Op deze manier kon je iedereen voor de reis ontmoeten. Zo was de helft uiteindelijk wel met een andere bekende, maar de andere helft ging ook solo. Doordat je bij de reis samen de projecten afging in Uganda, samen at, samen vrije tijd doorbracht, samen sliep, samen van plek naar plek ging, enzovoort, merk je dat je al snel niet meer alleen bent. Zo kon ik het goed vinden met twee zussen die ook wat ouder waren.

Alleen naar een vreemd land

Mijn ouders vonden het toch maar spannend. En begrijpelijk ook. Helemaal alleen, naar een vreemd land, in Afrika, en ga zo maar door. Maar alleen ben je al heel snel niet meer. Wat mijn afweging ook was in mijn besluit, was ook het feit dat iedereen met hetzelfde doel gaat. Een te gekke reis maken natuurlijk! Ben ik echt alleen wezen reizen? Officieel niet, want ik was met een groep. Maar voorafgaand had ik mij alleen opgegeven en kende ik niemand. En nogmaals. Mensen reizen om de wereld te ontdekken. Als je alleen gaat, kom je genoeg mensen tegen die met dezelfde reden reizen. De eerste stap, alleen gaan, vond ik het engste. Maar je ontmoet genoeg mensen!

Uganda vrijwilligerswerk

Bij de projecten was je altijd met iemand.

“It feels good to be lost in the right direction.”

Uganda met vriendinnen

Vrije tijd besteedden we ook samen. In dit geval gingen we naar een meer. Hiken, kanoën, spelletjes, kletsen. En wilde je even alleen zijn, dan kon dat natuurlijk ook!