EuropaTsjechiëTsjechië Praag Bert 2.jpg

Tijdens een lang weekend in mei besloot ik samen met een groep medestudenten naar één van de meest mooie en sprookjesachtige hoofdsteden van Europa te gaan: Praag. Naast dat Praag ontzettend gemakkelijk en snel te bereiken is (+/- 1 vluchttijd vanaf Schiphol) vallen de prijzen ook mee. Praag heeft tientallen prachtige bezienswaardigheden die je gedurende een citytrip kunt gaan ontdekken. Ook kun je in Praag goedkoop eten. De prijzen van het eten en drinken vallen in het niet wanneer je die vergelijkt met die van andere Europese hoofdsteden. Daarom geef ik je hier ook tips voor het beste eten in Praag.

Nu heb ik deze stad bezocht vanuit Berlijn (i.v.m. mijn studie buitenland periode afgelopen jaar) en ben ik met de busmaatschappij Regiojet op weg gegaan. Nu zullen de meesten bekend zijn met die mooie groene bussen die je door heel Europa kunnen brengen, maar ik vermoed dat Regiojet nog vrij onbekend is (net als bij mij toen der tijd). Dat het een onbekende busmaatschappij is, is ook niet vreemd. Regiojet is namelijk Tsjechisch/Slowaaks. Echter, ik zou Regiojet vervoer door Praag bij iedereen aanbevelen! De service is meer dan fantastisch en de stoelen zéér comfortabel. Toch niet geheel onbelangrijk bij een lange busrit.

Verblijf in centrum Praag

Genoeg gesproken over bussen nu. Laten we het eens over Praag zelf hebben. Voor ons verblijf in Praag, Tsjechië, hadden wij een hostel geboekt (want, studentenbudget). Dit hostel lag in de wijk Maniny, oftewel: Praag 7. Praag 7 is een heerlijk rustige buurt, maar heeft desondanks een geweldige en snelle openbaar vervoer verbinding naar het bruisende centrum. Om deze reden vind ik Praag 7 een heerlijke uitvalsbasis voor een weekendje in de stad.

Mooiste bezienswaardigheden in Praag

Karelsbrug

Eén van de top 10 bezienswaardigheden in Praag die mening bezoekers trekt, is de Karelsbrug. De Karelsbrug is wat de Eifeltoren van Parijs is, de Big Ben van Londen is en de Domtoren van Utrecht is. Deze brug wordt gesierd met vele standbeelden van heiligen en gevuld met massa’s toeristen en marktkoopliederen. Echter, dit mag de pret zeker niet drukken! De sfeer op de brug is erg fijn en het uitzicht is fantastisch. Een tocht van oost naar west van de Karelsbrug (of vice versa) is zeker de moeite waard. Besluit je om over de brug te wandelen in de vroege ochtenduren? Bereid je dan voor om één van de mooiste zonsopgangen ooit te zien. De ochtend dat wij er liepen was het enigszins mistig. Dit droeg bij aan het sprookjesachtige effect van Praag en de Karelsbrug. Je maakt met gemak een Instagramwaardige foto van deze prachtige bezienswaardigheid waarmee je al jouw vrienden jaloers maakt.   

Tsjechië praag Bert 1.jpg
Praag © Bert van der Veen

De Burcht van Praag

Een andere belangrijke bezienswaardigheid van Praag is de Burcht van Praag. Deze Burcht ligt op een hoge heuvel en is de grootse (!) burcht ter wereld. In dit burchtgebied vind je vele paleizen, kerken, pleinen en tuinen. Het is meer dan de moeite waard om een paar uurtjes rond te dwalen rindom deze Burcht. Ben je in de tuinen? Beklim dan ook zeker de uitkijktoren. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad. Oh, en een pluspunt, je werkt meteen aan je conditie. Je moet namelijk vrij veel trappen op. Binnen deze burcht vind je ook de Sint-Vituskathedraal. Deze kathedraal is honderden jaren oud en naar mijn mening, één van de mooiste kathedralen in Europa. Check deze prachtige Burcht als één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Praag.

Praag © Bert van der Veen

Joodse wijk

Natuurlijk heeft Praag nog ontzettend veel meer te bieden. Wist je bijvoorbeeld dat Praag een oude Joodse wijk heeft? Of heb je ooit van ‘the Dancing House’ gehoord? Verder is Praag uitermate geschikt om vele Oost-Europese/Centraal-Europese lekkernijen te testen! De stad zit namelijk vol met typische Tsjechische restaurantjes. Al met al is een stedentrip naar Praag meer dan de moeite waard. Ik weet het zeker, ik ga nog eens terug in de winter om (hopelijk) de stad ook met sneeuw te zien.

Praagse tips eten

Ben je in de binnenstad van Praag? Dan valt het oude stadsplein ‘Staroměstskě námĕstí’ niet te missen. Dit gigantische plein is met recht het centrum van Praag. Rondom dit plein vind je vele straten met prachtige gebouwen. Het is zeker de moeite waard om hier rond te dwalen en de sfeer te proeven van het oude Praag. Oh, en als je dit dan toch doet, zorg er dan voor dat je een “Chimney Cake’ scoort. Het hoorntje is gemaakt van donutdeeg en hij wordt gevuld met softijs naar keuze. Daarnaast kun je hem nog laten besprenkelen met van alles en nog wat! Een mega calorieën bom, maar o zo lekker! Zin in een koud biertje? Duik dan ook zeker een terras op in de binnenstad. Tsjechië is een bierland en deze ‘bierexpertise’ proef je zeker terug. Verlaat het bekende terrein van Heineken of Karlsberg en bestel een biertje met een onuitspreekbare Tsjechische naam.

Praags nachtleven

Mocht je na het vele sightseeing nog niet moe genoeg zijn, dan is het Praagse nachtleven zeker een aanrader. Veel Oost-Europese steden staan bekend om hun goede nachtclubs en ook Praag doet daar zeker niet voor onder. Het oude centrum van Praag beschikt over een riante keuze aan kroegjes, cocktailbars en nachtclubs. Over het algemeen zijn de prijzen laag en de mensen ontzettend gezellig. Daarnaast is het zeker een aanrader om naar Karlovy lázně te gaan (ook wel bekend als: The Five Story Club). Deze club is de grootste van centraal Europa en beschikt (zoals ook afgeleid kan worden uit de bijnaam) vijf verdiepingen. De muziek varieert van house, naar 80s en 90s naar top 40 enzovoort… De club heeft zelfs zijn eigen robot dj’s!

Praag bezienswaardigheden kaart