EuropaNoord-IerlandGlendalough-Ierland

Mijn vriend en ik hadden een paar dagen samen, zonder de kinderen, en dus ruimte voor een korte trip. Bestemming? Noord-Ierland! De Giant Causeway stond op mijn ‘natuur fenomenen lijstje’. Die wilde ik graag met eigen ogen zien. Via Google kwam ik er achter dat er een superleuke korte roadtrip naar de Giant Causeway is: de Causeway Coastal Route. Ik stippelde de reis uit en doe er graag verslag van.

De eerste dag startte in Belfast. Zoals vaker in Ierland, regende het. Op het vliegveld hadden we een huurauto geregeld dus we konden meteen op weg richting de stad, waar we onze roadtrip begonnen.

En ja, je moet links rijden. Dat is best spannend. Mijn vriend wilde wel rijden. Ik was de alerte bijrijder, want in Ierland houden ze erg van rotondes. En wat doe je bij een rotonde? Je kijkt naar links en gaat dan de rotonde op. En dat werkt hier dus andersom. De eerste rotondes waren dus supereng. Het is echt even wennen. Het was dus goed om dit met z’n tweeën te doen.

Titanic Museum in Belfast

Op dag één zouden we Belfast bezoeken. Er is een geweldige markt, de St George’s market, die we graag wilden bezoeken, maar het weer was zo slecht dat we meteen zijn doorgereden naar het Titanic Museum. De Titanic is gebouwd in Belfast voordat ze aan haar eerste (en laatste) tocht naar Amerika zou vertrekken. In Belfast is er een groot museum bij de dokken gebouwd. Een toeristische trekpleister en een leuke ervaring, (hoewel de aanleiding van het museum natuurlijk erg tragisch is), maar mij wat te druk. Na het bezoek gingen we, weer met wat klamme handjes achter het stuur, richting de Bed and Breakfast in Cushendall, ongeveer anderhalf uur rijden vanaf het museum. Onderweg reden we langs de kust, waar we prachtige rotsformaties en de zee zagen, gecombineerd met prachtige herfst bomen. Schitterend!

We zijn regelmatig gestopt om even over de zee te turen. Die avond zijn we gaan eten in de lokale pub in Cushendall, waar we de volgende ochtend meteen naar de Glanariff Forest Park toe konden, vijf minuten rijden van de B&B. Glanariff Forest Park is een prachtig natuurpark met een watervallen route door een schitterend bos. Gelukkig was het weer droog buiten! De waterval route is ongeveer drie kilometer, en je komt langs drie prachtige watervallen. Je hebt diverse wandelroutes. Het was werkelijk prachtig!

Whisky in Bushmills

Na de wandeltocht, die een hele ochtend duurde, vervolgden we onze tocht door via de kust richting Bushmill te rijden, ook ongeveer anderhalf uur. Bushmills is een stad die bekend is van de whisky. En ja, de Old Bushmills Distillery is ook te bezoeken! Je krijgt er een tour met een gids die alles kan vertellen over het maken, bottelen en de smaken van Bushmills. Aan het einde van de tour krijg je in de pub een whisky naar keuze. Al wordt je al bijna tipsy van de lucht die er hangt. Mijn vriend wilde er uiteraard nog langer blijven, maar ik wilde weer verder richting ons hotel, het Causeway Hotel, vlakbij Bushmills.

Bushmills staat bekend om de whisky

Het verhaal achter de zeshoekige vorm van de Causeway

Noord Ierland watervallen

© Sandra Konst – Noord Ierland rotsformatie Causeway

Tegen de avond, na het inchecken, wilden we meteen de Giant Causeway bezoeken. De Causeway is een rotsformatie met ongeveer 40.000 basalt zuilen, die ontstaan zijn na een vulkaan uitbarsting in Noord-Ierland. De zuilen hebben een heel aparte zeshoekige vorm. Dat is de wetenschappelijke verklaring. Er is namelijk nog een verhaal, en dat is dat de reus Finn McCool de Giant Causeway heeft gebouwd.

Toen hij ruzie kreeg met de Schotse reus aan de overkant, bouwde hij een weg door de zee om zijn rivaal een lesje te leren, een causeway, door de basalt zuilen daar te plaatsen. Zo kon hij zonder natte voeten te krijgen naar zijn tegenstander. Maar toen de reus aan de overkant veel groter en sterker bleek dan Finn McCool zelf, vluchtte hij terug naar Ierland. De Schotse reus kwam naar hem toe, maar Finn deed net of hij een baby was. De Schotse reus schrok zo van het formaat van de baby, hoe groot moet dan de vader zijn? Hij haastte zich over de Causeway terug naar Schotland, en vernielde hierbij het pad.

Alleen het begin in Ierland en het einde in Schotland van de Causeway is blijven bestaan. Ik geloof graag de laatste verklaring. Vanuit het informatiepunt, waar je in het Nederlands een audio toer kunt krijgen, loop je naar de Causeway. Het is best een eindje lopen, maar onderweg is er veel te zien. Je kunt eventueel ook een pendelbusje nemen. Eenmaal bij de Causeway kun je je verwonderen door al die reusachtige trappen richting de zee. Geweldig! Een tip, ga vooral vroeg in de ochtend of later in de avond, dan zijn er minder toeristen en kans op mooie foto’s zonder toeristen erbij. Wij gingen de volgende ochtend vroeg vanuit het hotel weer richting Causeway. En waren bijna alleen. 

Noord Ierland Causeway Coastal Route

© Sandra Konst – Noord-Ierland Causeway Coastal Route

Op de derde en laatste dag, na ons ochtendbezoek aan de Causeway en na ons vegetarische English Breakfast, reden we weer terug richting Belfast. Mocht je langer de tijd hebben, dan kun je de Causeway Coastal route vervolgen richting de stad Londonderry, zeker leuk in Halloween tijd! Maar daar hadden wij net iets te weinig tijd voor. Via de terugweg bezochten we nog Belfast Castle, bovenop een heuvel en met een prachtig uitzicht op de stad. Daarna konden we de huurauto weer terugbrengen en via Belfast weer terug naar huis.

 

 

 

Tip: Deze mini roadtrip door Noord-Ierland is geweldig omdat je in korte tijd ontzettend veel kan bezoeken. Er is nog veel meer waar we niet eens tijd voor hadden, zoals de touwbrug van Carrick-a-Rede. Ook zijn er diverse locaties decor geweest voor Game of Thrones die je kunt bezoeken….neem er dus de tijd voor, maar bezoek vooral die bijzondere snelweg gemaakt door de reus Finn McCool!