EuropaFinlandIJslandNoorderlicht

Het Noorderlicht zien stond al heel lang op mijn lijstje. Ik ben er inmiddels ook wel achter dat Miss Aurora, zoals ze het Noorderlicht liefkozend noemen in Scandinavië, zich niet altijd laat vangen. Mijn eerste poging het Noorderlicht te aanschouwen, was in IJsland. Genoeg te zien in dit prachtige land natuurlijk, maar ik was vastbesloten om desnoods de hele nacht naar de lucht te staren. We waren in Lapland in maart, een ideale tijd om het Noorderlicht te zien volgens de statistieken. Het was geen seconde in me opgekomen dat de geboekte excursies wel eens gecanceld zouden kunnen worden in verband met te slecht weer. En dat hadden we. Natte sneeuw, regen, wind en bewolking. We waren maar voor een korte trip in Lapland dus toen de excursie toch nog doorging op de laatste avond, hoefden we niet lang na te denken. Wij gaan mee!

IJsland: wachten op het Noorderlicht

© Sandra Konst - Rovaniemi

© Sandra Konst – Rovaniemi

Met ongeveer 10 volle bussen vol toeristen, waaronder veel Engelsen, togen we achter elkaar richting Noorderlicht. De mensen in de bus waren vol verwachting. We hadden veel camera’s mee. We reden Reykjavik uit; het donker tegemoet. Na ongeveer een uur, het was rond middernacht, waren we op één of andere berg. We stapten uit, installeerden de camera’s en tuurden de donkere lucht in. De wind gierde om onze oren, regen kletterde neer, maar vol verwachting klopten onze harten. Laat het Noorderlicht maar komen!  Om een lang verhaal kort te maken: na een uur kou en regen en een paar pogingen van de gids om ons er bij te houden (‘zie ik daar wat bewegen???’) was iedereen er op die berg er wel klaar mee. We reden weer terug naar Reykjavik, waar we de koffers konden ophalen en meteen op weg konden naar Amsterdam. Helaas. Ik heb wel wat geleerd: een massale excursie op een berg vol bussen is niet de meest fijne manier om het Noorderlicht te spotten.

Finland: dit keer wel geluk?!

Geen nood want een half jaar later waren we, eind augustus en met beter weer, in Fins Lapland aangekomen voor een paar dagen. Wellicht zou het Noorderlicht na de zomerstop één dezer dagen weer voor het eerst te zien zijn. We hielden de apps goed in de gaten. Het weer was prima; dus kom maar op! Vanaf ons terras hielden we het op de aankomstdag met wat wijn en nootjes voor de gezelligheid prima vol. De verwachting was goed. Er leek een gloed te zien. Onrustig liepen mijn vriend en ik steeds heen en weer, de apps in de gaten houdend. Er kwam maar niets. Om een uur of 1 waren we wel heel erg moe, ook van de reis. Wellicht zou het Noorderlicht weer niet te zien zijn, dit kon wel de hele nacht duren. Uiteindelijk zijn we naar bed gegaan. En wat bleek de volgende ochtend? Het Noorderlicht was die nacht voor de eerst keer te zien geweest, 20 minuten nadat we gestopt waren met onze jacht. We baalden enorm. De dagen erna was er geen Noorderlicht meer te zien. Geen zonnewind, te veel bewolking. De onrust bleef in mijn lijf en ik kon niet goed slapen. Elke nacht checkte ik een paar keer de apps en de lucht. Maar helaas, ook tijdens deze reis geen Noorderlicht te zien in Finland. Althans niet toen wij nog op waren. Doodmoe keerde ik weer huiswaarts.

Terug voor een winterse week

Die winter ging ik met mijn hele gezin naar IJsland terug voor een winterse week in -25 graden. Dat was al een avontuur op zich! Ik heb met mezelf afgesproken dat ik me niet onrustig zou laten maken door het Noorderlicht. We zouden genieten van de sneeuw, de huskytocht, het langlaufen, de natuur en de rendieren in IJsland. Zou ik het zien, dan was dat mooi meegenomen, maar ik zou me niet meer gek laten maken. Want dat je veel geluk moet hebben bij het zien van Miss Aurora, dat was me inmiddels wel duidelijk. Het hotel waar we verbleven bleek een speciaal Noorderlicht alarm te hebben. Die gaat af zodra het Noorderlicht te zien is. Wauw! Dat geeft rust! Natuurlijk kocht ik deze. Het vergroot de kans om het te kunnen zien én ik heb mijn nachtrust terug! Mijn vriend was ook heel blij want op deze manier zouden de onrustige nachten voorbij zijn!

App om Noorderlicht te checken

Tien minuten nadat ik de app had geïnstalleerd, het was ongeveer 19 uur in de avond,  hoorden we opeens een raar geluid uit mijn telefoon komen. Het Noorderlicht! Snowboots aan, muts op, handschoenen zoeken, sjaal aan (bij – 25 graden stap je niet zomaar naar buiten!), totale paniek. Chaos. Bij mij althans. We renden naar buiten. En ja hoor! Daar was ze te zien. Groen, kronkelend, langzaam bewegend. Het was magisch! Die week hebben we haar drie keer mogen zien. Miss Aurora. De meest prachtige dame op aarde, maar ook de meest wispelturige. Ze laat zich niet zomaar vangen.

“Groen, kronkelend en langzaam bewegend. Het was magisch!”

Mijn tips? Ga iets leuks doen om het Noorderlicht te zien in Lapland, zoals een sledetocht, sneeuwscootertocht, een kampvuur….als je het Noorderlicht dan ziet is dat een fijne extra. Maak er geen hoofddoel van en  ga niet in de kou op een berg staan te wachten op het Noorderlicht. Laat je verwachtingen los. En ja, een Noorderlichtalarm is wel heel fijn voor je nachtrust….