AfrikaMadagaskarAndasibe

Madagaskar, een eiland in het zuidoosten van Afrika, zo groot als België en Frankrijk samen. Een eiland met ongerepte natuur, unieke dieren maar ook witte zandstranden en helderblauw water. Als je er door heen rijdt, voelt het soms alsof je een ontdekkingsreiziger bent, want toerisme staat hier echt niet in de kinderschoenen. ‘Normale’ supermarkten kun je bijna wel vergeten, bedelende kinderen zijn niet te missen en sommige wegen zijn gewoon nog van zand.

Rondreis Madagaskar: bezienswaardigheden

Het rondreizen door Madagaskar gaat niet zo zeer om de bestemming, de reis is vaak net zo belangrijk. Landschappen veranderen constant; van regenwoud tot lege maanvlaktes. De populairste weg in Madagaskar is de RN7 naar Toliara, tijdens deze route kom je langs verschillende natuurparken die je natuurlijk niet mag overslaan tijdens je verblijf in Madagaskar. De parken: ‘Isalo National Park’, ‘Ranomafana National Park’ en ‘Community Reserve Anja’ zijn absoluut een bezoek waard. Ook kun je de beroemde baobab boom zien in Reniala Nature Reserve in Ifaty, een half uur rijden van Toliara. Zin om te chillen onder palmbomen met uitzicht op de helderblauwe Indische Oceaan? Overweeg dan ook zeker een bezoekje aan het oosten. Ilê Saint Marie en Ilê aux Nattes zijn perfecte plekken voor een tropische strandvakantie en niet zo toeristisch als het populaire eiland Nosy Be.

Jessy – IIe aux nattes boot

Veiligheid Madagaskar

Ik krijg vaak de vraag; “is Madagaskar veilig?”. Ja, Madagaskar is in mijn ogen absoluut veilig, ik heb mij vrijwel nergens onveilig gevoeld. Het was even wennen, toen we in hoofdstad Antananarivo aankwamen. De taxichauffeur waarschuwde ons met foto’s maken vanuit de taxi, omdat men dan je telefoon/camera uit je hand kan stelen. Ook nam ik de hoofdstad niet mijn camera mee naar buiten en stopte ik mijn mobiel in mijn moneybelt. Buiten de hoofdstad was ik natuurlijk wel alert, we reden niet in het donker en ik liep niet alleen in het donker door kleine steegjes, maar onveilig heb ik mij niet gevoeld. Hoewel ik samen met mijn vriend was, zou ik een eventuele volgende keer ook prima alleen kunnen reizen door Madagaskar.

Selfdrive of met chauffeur?

In Madagaskar worden niet veel auto’s verhuurd zonder chauffeur, zelfstandig reizen lijkt dan ook een uitdaging. Ook valt het op dat de prijzen met of zonder chauffeur niet veel verschillen. Wij wilden graag zonder chauffeur reizen, omdat we graag zelf de vrijheid wilden om te beslissen waar en wanneer we heen zouden gaan. Het rijden zonder chauffeur is prima te doen, download op Google Maps Madagaskar offline en rijden maar! De wegen zijn niet overal even goed, maar de RN7 naar het zuiden is absoluut goed te rijden. Een 4×4 is niet per se nodig als je in de buurt van de hoofdwegen blijft.

Jessy – Antananarivo

Madagaskar: Dieren spotten

Een belangrijke reden waarom toeristen naar Madagaskar gaan, is natuurlijk voor het spotten van unieke dieren. De maki’s (ook wel lemuren/halfapen genoemd) zijn de populairste unieke dieren van Madagaskar, deze zijn vrijwel in elk park te vinden. Soms zie je ze ook in hotels/restaurants, deze worden dan illegaal vast gehouden. Tip: de ringstaartmaki (beter bekend als: King Julian) zijn in community reserve Anja van dicht bij te zien. Voor het perfecte Instagram-plaatje moet je naar Andasibe, want in het Vakano Private Reserve komen de maki’s op je zitten. Behalve maki’s zijn er ook mooie kameleons, veel unieke vogels en veel andere reptielen te vinden in Madagaskar.

Jessy – Andasibe

Blijf mijn verhalen volgen voor nog meer leuke verhalen over Madagaskar. Ben jij hier al weleens geweest? Wat is jouw must-see? Welk nationaal park mag er nog meer echt niet ontbreken? Laat het weten of schrijf jouw eigen gastblog!