ArgentiniëBoliviaBrazilieColombiaPeruUruguayZuid-Amerikario de janeiro

Zuid-Amerika is een ontzettend mooi continent. Voor menigeen geldt Zuid-Amerika als het allermooiste continent. De prachtige berggebieden in Patagonië en de Iguazu watervallen zijn het meest bekend. Vergeet ook de eetcultuur niet. Hou je van vlees en barbecuen dan ben je hier aan het juiste adres. Veel goede wijnen komen uit Zuid-Amerika! Een rondreis door Zuid-Amerika is dan ook een droom die werkelijkheid wordt. 

Cultuur Peru

Ooit werd Zuid-Amerika bewoond door enkel de native Americans – de indianen-. Denk aan de inca’s in Peru en je beseft je dat de volkeren vaak een zeer hoog beschavingsniveau hadden. Voor Colombia, Peru, Ecuador, Paraguay en Bolivia geldt dat zij een hoge vertegenwoordiging van mestizo’s hebben. Als mestizo heb je deels Indiaanse en deels Europese (vaak Spaanse) voorouders. Als ik aan de Latino-cultuur denk, zijn de mestizo’s hier vaak het sprekende voorbeeld van. Spaans en inheemse talen zijn hier de belangrijkste talen. Met respect voor al deze prachtige landen is de grootste trekpleister voor deze landen ongetwijfeld de Machu Picchu in Peru.

Veiligheid Peru

Wat betreft de veiligheid in Peru kan het in de hoofdstad Lima soms onveilig zijn. Het is daarvoor belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. Bekijk goed waar je kunt reizen als solo-reiziger en waar je dit beter niet kunt doen. Voor een optimaal up-to-date reisadvies kun je terecht bij de Rijksoverheid.

Zuid-Amerikaanse cultuur in noordelijk en oostelijk Zuid-Amerika

Dit deel van Zuid-Amerika kent veel minder mestizo’s dan het noord-west gedeelte. Naast Venezuela liggen de 2 Guyana’s en Suriname waar het Spaans geen voertaal is. Wat voor deze kleine landen geldt, geld ook voor Brazilië: geen standaard Latino cultuur. In de eerste plaats zijn de landen niet Spaans-sprekend. Daarnaast zijn veel inwoners een gevolg van de slavernij periode hetgeen uiteraard een pijnlijk stukje geschiedenis is voor Zuid-Amerika.

Cultuur Venezuela

Venezuela is een prachtig land met schitterende watervallen. Wist je dat Venezuela door de ontdekkingsreizigers genoemd is naar Venetië, omdat het land daar zo op leek? Jammer dat de politieke situatie dit prachtige land momenteel naar de afgrond heeft geholpen. Hopelijk gaat het in de toekomst beter, zodat toeristen dit pareltje weer kunnen bezichtigen.

Cultuur Brazilië

Brazilië heeft een grote ongelijkheid tussen rijk en arm. In Brazilië is veiligheid een belangrijk punt. Rio de Janeiro is een prachtige stad en haar Christusbeeld is wereldberoemd. Wil je graag naar Brazilië, neem je voorzorgsmaatregelen en onderzoek ook in welke wijk je hotel ligt. Je wil je tenslotte niet naast een favela (sloppenwijk) bevinden. Kijk uit met spontaan taxi’s aanhouden op straat, dit kan alleen in Uruguay ! Let op: Brazilianen spreken over het algemeen slecht Spaans is mijn ervaring, een woordje Portugees zou geen kwaad kunnen.

Brazilië Rio de Janeiro

Zuid-Amerikaanse cultuur in zuidelijk Zuid-Amerika

Dit is mijn favoriete deel van Zuid-Amerika. Trouwe lezers weten dat ik een groot fan ben van Uruguay. Een super veilig heerlijk land en waar je je waant in een mix van een Mediterraans/Latino land. Heerlijk.

Cultuur Chili

Chili is een aanrader, je kan uiteraard ook makkelijk doorreizen vanuit Montevideo bijvoorbeeld. Chili heeft een hoge levensstandaard. Samen met Uruguay staat zij op de nominatie om van ontwikkelingsland naar ontwikkeld land te gaan. Iedereen kent Chili wel van haar heerlijke wijnen. In Chili zijn veel inwoners van Europese komaf, ook de Duitsers zijn hier goed vertegenwoordigd. Gelukkig leven hier ook Native American volkeren zoals de Mapuche.

Cultuur Uruguay

Uruguay is het enige land binnen Zuid-Amerika dat als veilig is gekwalificeerd op het niveau van de VS en West-Europa. De levensstandaard en tevens prijsniveau ligt hier hoog. Montevideo is een heerlijke stad waar je leuk kan winkelen, leuke marktjes kan bezoeken en goed kan uiteten.

Cultuur Argentinië

Ooit een van de rijkste landen. Waar ging het mis hoor ik je denken? Ook hier net als in Venezuela waren politieke keuzes klaarblijkelijk niet altijd goed. Omdat het zo’n enorm groot land betreft kom je hier een ontzettend divers landschap tegen. Iedereen kent prachtig Patagonie maar vergeet de Iguazu Falls niet. Ze liggen op de grens met Brazilië. Buenos Aires is de hoofdstad en haar skyline is prachtig maar ook een facade. In het oude stadscentrum en in de gegoede wijken hierom heen merk je er minder van. Echter de armoede en harde criminaliteit zijn forse problemen die vanuit de arme buitenwijken komen. Jammer want Argentinië heeft ook een superfijne keuken (veel bbq) en kent veel gezelligheid met de tango-cultuur en een bruisend nachtleven.

Algemene tips voor je rondreis door Zuid-Amerika

Laat je niet afschrikken door enkel de slechte (criminaliteits) berichten, ben echter wel op je hoede en neem voorzorgsmaatregelen

Laat je gegevens bij Buitenlandse zaken achter, hun app is ook superhandig, stel alerts in

Scan je bankcards en paspoort en stuur die als bijlage in een mail aan jezelf, mocht je iets kwijtraken heb je gelijk alle gegevens bij de hand

Noteer het adres van de Nederlands/Belgische ambassade in het land waar je naartoe gaat

Zorg dat je een paar woorden Spaans spreekt, dat communiceert vaak makkelijker dan Engels

Schaf moneybelts aan (voor de dames: een bra-belt voor je creditcard) werkt supergoed

Kijk uit als je een toiletbezoek brengt met ruimte onder de deuren, ik heb al eens gehoord dat iemand op het toilet zat en zijn tas zo onder de deur werd weggeschoven!

Vergeet vooral niet te genieten. Genieten van het eten, een wijntje en de super lieve en behulpzame mensen

Verbaas je niet als een nieuwe hobby geboren is en je nog vaker terug wilt, Zuid-Amerika is verslavend en nergens is het zo mooi als daar

Heb jij ook een fantastische roadtrip door Zuid-Amerika gemaakt? Schrijf daar een leuk verhaal over en stuur ons gastblog!