CyprusEuropaCyprus Paphos

Nu de lente al enige tijd ingetreden is en de zomer op de loer ligt, gaat een groot deels van ons massaal op zoek naar een toffe vakantiebestemming. Zon, warmte, exotische muziekjes, een licht briesje ter verkoeling, kabbelend water en culinaire hoogstandjes. Allemaal facetten die velen van ons zoeken. En ja, zo ook ik zo nu en dan. Vorig jaar bezocht ik dan ook met veel plezier het eiland Cyprus, een eiland wat onder Nederlanders langzaamaan aan populariteit wint maar het verdient om nogmaals belicht te worden. Hierbij een kleine ode aan dit mythische, Grieks/Turkse eiland dat officieel gezien tot Europa behoort maar geografisch bij Azië.

Verrassende contrasten en cultuur

Het bijzondere aan Cyprus is dat het eiland is opgedeeld in twee delen. Het noorden is Turks, het zuiden Grieks. De hoofdstad van het eiland, Nicosia, weerspiegelt deze opsplitsing nauwkeurig. In de hoofdstad is het relatief gemakkelijk om de ‘grens’ te passeren, een korte paspoortcontrole is voldoende. De verschillen zijn vrijwel meteen merkbaar bij het passeren van de grens. De euro kan gemakkelijk ingewisseld worden voor de Lire, in het Turkse deel komen winkels met namaakkledij vrijwel uit het niets tevoorschijn en ook de keukens verschillen ietwat (beide heerlijk overigens). Cyprus staat bekend om de heerlijke gegrilde halloumi kaas, die een aanrader is om te proeven. Tevens biedt het hele eiland talrijke kerken en musea die een bezoekje waard zijn voor elke cultuurliefhebber.

Knetterblauwe Zee

Het eiland is omringt met prachtige baaien, rotsen en kliffen. Het is aan te raden om een boottocht te maken die deze unieke natuurfenomenen allemaal laat zien. Boottochten worden vanuit veel toeristische plekken aangeboden zoals Ayia Napa of Paphos.  In deze badplaatsen zijn ook veel watersportactiviteiten te vinden. Ook voor de snorkelaars en duikers is Cyprus een waar paradijs. Niet ver van de stad Paphos is de rots van Aphrodite te vinden, een onmisbare trekpleister voor vele toeristen. De plek is zo populair omdat hier na zeggen de godin Aphrodite geboren zou zijn. De aanwezigheid van de vele toeristen op deze plek valt ook af te leiden uit de grote aantal steenmannetjes die het strand rijkelijk sieren.

© Annika | De kliffen en zee

Bergen en natuur

Ondanks dat Cyprus een eiland is waar droogte een groot probleem is, is er een manier om hier een beetje aan te ontkomen. Het Troödosgebergte in West-Cyprus biedt prachtige natuur die een prachtige groene oase creëert. Het is dé plek voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Er zijn diverse campings te vinden om te overnachten en plekken om paard te rijden. Gezien de hoogte van het gebergte (1952 m) kan er zelfs in de winter geskied worden.

Verandering

Dit bijzondere eiland wint aan populariteit, grote hotels schieten als paddenstoelen uit de grond. Voor iedereen die Cyprus nog zo authentiek mogelijk wil beleven, is het nu de ideale tijd om af te reizen.

Blessed are the curious, for they shall have adventures!’

Ben je weleens op Cyprus geweest? Laat ons weten hoe jij het vond! Misschien heb je zelf wel iets heel leuks, moois of grappigs meegemaakt tijdens je verblijf! Deel het met ons. Behalve, Cyprus zijn er nog veel meer prachtige zonbestemmingen zoals Italië, Tanzania, Spanje en nog veel meer.