AustraliëOceanieWhitsundays Australie 2

Eén van de hoogtepunten van mijn eerste reis naar Oceanië is toch zeker wel de zeiltrip naar de Whitsunday Islands. De Whitsunday Islands vormen een eilandengroep die zich aan de Oostkust van Australië bevindt, zo’n 900 km ten noorden van Brisbane. De eilanden hebben hun naam te danken aan ontdekkingsreiziger James Cook, die de eilanden op Pinksteren (in het Engels ‘Whitsunday’) ontdekte. Ontdek hier mijn eerste blog! Ik vertel je hier iets over de geschiedenis van de Sunny Whitsundays

Australië Whitsundays: Airlie Beach, toegangspoort naar het witte paradijs

Het plaatsje Airlie Beach vormt een van de poorten naar de eilandgroep. Zoals het een echte backpacker betaamt, ben ik meerdere reisbureaus afgegaan op zoek naar de beste (lees: goedkoopste) deal. Waar de meeste tours tussen de $ 450 en $ 500 kostten, voor twee overnachtingen, kon ik uiteindelijk een deal scoren voor $ 380. Dit was een tour op zeilschip Samurai. De dame van het reisbureau vertelde dat deze tour zo voordelig was, omdat je geen eigen slaapkabine zou hebben, maar allemaal in de gezamenlijke ruimte in de boeg van het schip sliep.

Whitsundays Australie 1
Bugger off: spullen inpakken en gaan

Met een busje werden de deelnemers de volgende morgen bij de diverse hostels opgehaald. De toegestane hoeveelheid bagage was gelimiteerd. Tassen met ritsen zijn sowieso niet toegestaan op het schip, omdat deze blijkbaar een ideale overlevingsplek voor bedbugs vormen. Het eten is gelukkig verzorgd maar alcohol dien je zelf mee te nemen. De nodige voorraad Goon en bier werd dus ingeslagen. Eenmaal aangekomen op het schip bleek dat we geen eigen slaapkabine hadden en dus ook geen eigen bed. De reisorganisatie rekende er blijkbaar op dat er veel stellen aanwezig zouden zijn, wat in het geval van onze groep (met 18 vrijgezellen van de in totaal 20 personen) niet echt aan de orde was. Zelf had ik geluk. Mijn ‘roomie’ was een leuke Duitse jongedame die maar voor twee weken (!) in Australië was. Allebei hebben we beide nachten op één zij geslapen zonder ons verder te verroeren, zodat we op zich een prima nachtrust hadden. Voor veel anderen ging dat helaas niet op.

Whitsundays Australie onder water
Whitehaven Beach

Na de eerste avond tot diep in de nacht een spelletje ‘Truth or Dare’ gespeeld te hebben, werden we de volgende ochtend alweer vroeg gewekt door de brandende zon en klotsende golven. Na het ontbijt koersten we naar Whitehaven Beach, met stip één van de mooiste stranden binnen de Whitsundays van Australië. Het zand van Whitehaven Beach is zo fijn dat we gewaarschuwd werden camera’s en overige apparatuur goed in te pakken, om te voorkomen dat er zand in bijvoorbeeld je lens terechtkwam. Overigens doet het strand zijn naam eer aan. Het zand is zo licht dat het wit lijkt en je dus ook alle vissen, babyhaaien en roggen in het water kon zien zwemmen.

Wel was het dragen van een ‘stinger suit’ verplicht, omdat het water voor zat met kleine kwallen soorten, waarvan ook de gevaarlijke box jelly fish. De rest van het weekend werd gevuld met snorkelen, zeilen en zonnen. Tijdens het zeilen werden we regelmatig vergezeld door dolfijnen en tijdens het snorkelen van zeeschildpadden, roggen en de meest uiteenlopende soorten prachtige vissen.  Kortom: bij een bezoek aan de Oostkust van Australië mag een zeiltrip naar de Whitsundays zeker niet ontbreken!

Ben jij al weleens in Australië geweest? Vertel hier jouw reisverhaal!