ZwitserlandMeer van Genève - Zwisterland

Wanneer je aan Zwitserland denkt, denk je niet meteen aan het Franstalige deel. Het Franstalige gebied ligt in het Westen van Zwitserland, langs de grens met Frankrijk. Het meest toeristisch en tevens het allermooist zijn de steden rondom het Meer van Genève in dit Europese land. Wist je dat dit deel van Zwitserland ook wel Romandië genoemd wordt?

Algemene tips voor bezoek aan Franstalig Zwitserland

  • Zwitserland heeft als munteenheid de Zwitserse Franc
  • Zwitserland is geen lid van de EU, paspoortcontrole kan aan de orde zijn
  • Het prijsniveau ligt voor de meeste goederen/diensten een stuk hoger dan in Nederland, sommige artikelen zijn echter even duur of soms goedkoper
  • Zwitsers zijn een gedisciplineerd volkje! Alles is keurig in orde en normen en waarden zijn belangrijk, dit verwacht men natuurlijk ook van jou.

Meer van Genève - Zwisterland

© Meer van Genève – Zwitserland

Welke 3 Franstalige-Zwitserse steden moet je gewoon gezien hebben

Geneve bezienswaardigheden

Geneve is beroemd als zetel van de Verenigde Naties. Maar ze is zoveel meer dan dat. Je kan vliegen op Genève om dit gebied in Zwitserland te bezoeken. Het vliegveld van Genève is tevens een treinstation. Vanuit hier rijden er treinen naar Lausanne, Vevey en Montreux (en vele andere Zwitserse steden). In Genève kun je erg goed winkelen, uiteraard zijn er ook veel dure winkels. Een grote shoppingmall dichtbij de luchthaven heet Centre Commercial de Balexert. Daarnaast is de historische binnenstad de moeite waard. Vergeet de beroemde fontein niet (jet d’eau). Natuurlijk kun je ook het kantoor (paleis) van de VN bekijken, je kan het van binnen bekijken tijdens bezoekuren (denk aan je paspoort). Check hiervoor de website van de VN. 

Lausanne bezienswaardigheden

Lausanne is vooral een gezellige stad. Veel hotels geven je hier tijdens je verblijf een gratis kaart voor gebruik te maken van de metro binnen de stadsgrenzen. Je kan alle kanten op. Ga eens richting het meer (van Geneve). Je kan hier met een waterfiets op het water dobberen maar ook ‘s avonds is hier vanalles te doen. Denk aan live muziek en een braderie. Niet ver van de metro uitstaphalte bevindt zich hier een erg leuk zwembad dat tevens aan het meer is gelegen. Het zwembad heet Piscine de bellerive. De ligweide is groot, de horeca goed en uitgebreid en daarnaast de keuze aan jou: een plons in het zwembad of toch met je opblaasboodje het meer in. Winkelen kan hier best goed, het is wel een erg bergachtig gebied. Dus als je die free metrocard hebt gekregen van je hotel, gebruik hem vooral. De restaurants zijn op Zwitsers prijsniveau, maar wel divers. ‘s Avonds zul je er van op kijken hoe het nachtleven hier bruist. Als het goed weer is, is het hier op een terrasje goed vertoeven!

Montreux bezienswaardigheden

Montreux is bekend van het internationale Jazz festival. Vaak wordt deze stad “de parel van de Zwitserse riviera” genoemd. Het centrum is leuk en hier kun je best een tijdje winkelend en relaxend vertoeven. Zoek je wat cultuur? bezoek dan zeker het kasteeltje “Chateau de chillon”. Dit kasteel uit de dertiende eeuw is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Europa. Ben je fan van Queen bezoek dan het Freddy Mercury Statue aan de Place du Marche 6B, Montreux.

Ben jij weleens in Zwitserland geweest? Deel jouw reiservaring hier of schrijf een gastblog!