AzieIndiaTaj Mahal Laura

Wanneer je in India bent ga je uiteraard naar de Taj Mahal, in Agra. Maar een onbekender maar zeker niet minder mooi Mausoleum is de: Tombe van Itimad ud-Daulah, welke in de volksmond de baby Taj genoemd wordt. Ten opzichte van de Taj Mahal ligt de baby Taj aan de andere kant van de rivier Yamuna een zijtak van de rivier de Ganges.

Taj Mahal VS Baby Taj: Het Mausoleum

Waarom zou je naar nog een Mausoleum gaan als je het mooiste Mausoleum van alle Mausoleums hebt gezien? Daar kan ik kort over zijn, er zijn genoeg redenen. Ten eerste, het is een stuk minder toeristisch, je struikelt hier dus niet over de selfiesticks van andere toeristen. De meeste mensen die naar India gaan doen de ‘gouden driehoek’: Delhi, Agra en Jaipur. De tours die worden aangeboden hebben meestal de duur van één week, net genoeg om de hoogtepunten van de steden te zien. De baby Taj zit hier vaak niet tussen. Ten tweede is de baby Taj veel verfijnder dan de Taj Mahal. Je kunt in een van de kamers in het gebouw rustig uren kijken naar de verschillende zuilen met fijn uitgesneden figuurtjes erin. De baby Taj wordt ook wel gezien als de proefversie van de Taj Mahal, ze hebben dezelfde opbouw alleen is de baby Taj minder groot uitgevallen. De roodbruine kleur van zowel het zandstenen gebouw als het terras eromheen geven een warme gloed en een vriendelijke uitstraling.

Reizen vanuit Agra naar baby Taj

Vanuit Agra en omgeving is de baby Taj goed te bereiken. Neem als uitgangspunt de South Gate van de Taj Mahal, dan ben je binnen 30-45 minuten per tuk tuk of taxi bij de ingang. Doordat het verkeer op de brug over de Yamuna vaak muurvast staat duurt dit stuk het langste. Maar dat geeft niet in de tussentijd kun je je ogen de kost doen. Wie telt er de meeste mensen op een brommer? Wie spot geiten of schapen die per fiets worden vervoerd. Op de brug wordt ook door verschillende mensen eten verkocht zoals maïskolven of kokoskoekjes.  Veel chauffeurs zullen aanbieden om op je te wachten. Ondanks dat ik normaal niet zo’n fan van ben van chauffeurs die op je wachten, omdat je dan zo’n opgejaagd gevoel hebt, zou ik dat hier wel doen. De chauffeurs berekenen geen wachturen en zo weet je zeker dat je ook weer veilig terug komt naar je hotel. Aan deze kant van de rivier wonen de wat armere mensen en dat zie je direct aan de ongure types die op toeristen af komen. Daarom kan je maar beter het zekere voor het onzekere nemen in dit land in Azië.

India

Baby Taj: kleurgebruik en rivier

Naast het roodbruine van het zandsteen dat gebruikt is om het mausoleum te bouwen, zijn er tal van andere kleuren te zien. Het kleurgebruik is heel goed op elkaar afgestemd en wordt niet schreeuwerig. Aan de achterzijde van de baby Taj, kun je de rivier overzien. Als je geluk hebt zie je wat spelende kinderen die naar het eilandje in het midden van de rivier zwemmen of proberen een salto te maken.  Mocht je nog tijd over hebben na het bezoeken van de baby Taj, bij het kopen van je entreekaartje krijg je de toegang tot Agra fort cadeau.