AzieIndiaIndia Taj Mahal

Één van de zeven wereldwonderen, is de Taj Mahal. Dit prachtige gebouw is gebouwd uit liefde voor de overleden vrouw van Sjah Jahan. Het is gebouwd in Mogulstijl, waarin Islamitische en Hindoe invloeden terug te zien zijn. Wanneer je India bezoekt, moet je hier naartoe, dat is ook wat ik deed. De Taj Mahal staat in de stad Agra, ongeveer vier uur ten zuidoosten van van New Delhi. Lees hier de eerste blog van Laura!

Taj Mahal als eerste hoogtepunt

Tijdens een rondreis die ik door India heb gemaakt, van Mumbai naar New Delhi, was Taj Mahal één van de laatste hoogtepunten. Op weg naar Agra fantaseerde we al over de Taj Mahal, of deze in de werkelijkheid even groot en imposant zou zijn. Bij aankomst in Agra moesten we vervolgens nog op zoek naar een hostel. Na wat rondvragen en onderhandelen kwamen we uit bij een hotel centraal in Agra. We besloten ook in dit hotel te gaan avondeten, op het dakterras! Daar aangekomen zagen we de Taj Mahal voor het eerst. Wij konden onze ogen er niet vanaf houden, zo dicht bij in een roze lucht van de ondergaande zon. Het dakterras was op ons na leeg, wat het extra speciaal maakte. Na een heerlijke curry te hebben gegeten, begonnen de vliegende honden rond te zoeven.

© Laura – Taj Mahal

India: kosten en ingang Taj Mahal

De volgende ochtend liepen we naar de ingang van de Taj Mahal, het was eindelijk zover. We gingen één van de wereldwonderen in Azië bezoeken. De gemoedelijke straatjes met af en toe een koe of een afgeladen handelskar die maar net tussen de steegjes door paste. Je zou niet kunnen vermoeden dat tussen deze drukte zo’n uitgestrekt gebouw kan staan. Aangekomen bij de ingang merkte wij wel dat we als toeristen werden behandeld. Wij moesten 1000 Indian Rupees per persoon betalen, +/- 14 Euro. Wanneer je vier weken door India hebt gereisd is dit in vergelijking enorm veel. Voorbeelden van andere uitgaven in India: 2 uur durende kookles voor 2 personen, 900 Indian Rupees, voor twee personen een 21 uur durende treinreis van Vasco Da Gama naar Hyderabad in het sleeper compartiment 850 Indian Rupees. Bezoekers uit India betaalde slechts 50-200 Indian Rupees. Dit mocht de pret niet drukken. Je kunt het complex het beste betreden vanaf de South Gate.

Mausoleum

De Taj mahal is gebouwd om Mumtaz Mahal in bij te zetten nadat zij tijdens haar kraambed overleed, later werd ook de opdrachtgever van de bouw en man van Mumtaz Mahal in de Taj mahal bijgezet. Je kunt het mausoleum ook betreden, voor binnenkomst doe je je schoenen uit en loop je in stilte en met respect door het witte gebouw. Er zijn Indiase mensen die de Taj Mahal als bedevaartsoord zien en emotioneel reageren op het betreden van de ‘heilige stenen’. Neem je tijd om het gebouw te doorlopen en let op de details. Er is nagedacht over elke steen en elk detail.

Tips voor bezoek aan India

  • Ga in de ochtend om de grootste hordes mensen te ontlopen (en de hitte).
  • Neem geen rugzak mee, deze moet je achterlaten.
  • Vergeet niet te genieten.

Trek ongeveer vier uur uit voor je bezoek aan de Taj Mahal, zo heb je genoeg tijd om zowel het park rondom de Taj Mahal te doorlopen, de Taj vanaf een afstandje te bewonderen en het mausoleum te bezoeken.