EuropaSpanjeCastillo de Santa Barbara

Ook als herfstbestemming onverwacht veelzijdig

Populair bij wie van zee, zon en zand houdt maar ook voor wie geen strandligger is, heeft de Costa Blanca verrassend veel te bieden. Met een gemiddelde dagtemperatuur in november van net boven de 20°, is deze regio in het zuidoosten van Spanje een ideale herfstbestemming. Met de kustplaats Dénia in het noorden als beginpunt en Pilar de la Horadada in het zuiden als eindpunt, strekt de Costa Blanca zich uit over een lengte van 244 km met niet minder dan 74 stranden. 

“Vakantie aan de Costa Blanca”

Getuigen hiervan zijn de miljoenen toeristen die elk jaar op de luchthaven van Alicante landen en uitwaaieren over de kuststadjes en de nog authentieke dorpjes in het binnenland.

Ook ik was een paar jaar geleden één van die vele toeristen die landde op El Altet, de luchthaven van Alicante – Elche. Vanaf het eerste moment, had ik een ongelooflijk thuisgevoel. De zoutmeren en roze flamingo’s links en rechts van de weg, het onverwachte zicht op de zee… het bracht een hele grote smile op mijn gezicht. En dat is zo gebleven, ook na de tiende keer “vakantie aan de Costa Blanca”. 

Voor mij een goede reden om ook anderen te laten meegenieten van één van de mooie stadjes in dit stukje Spanje, waar de combinatie tussen kust en cultuur perfect in evenwicht is.

Alicante

Veel meer dan enkel maar de luchthaven en het start- en eindpunt van een zonnige vakantie, dat is Alicante. Niet echt populair als citytrip en toch heeft de hoofdstad van de provincie Alicante heel veel te bieden: een magnifieke boulevard, mooie stranden in het centrum en genoeg cultuur om een paar dagen zoet mee te zijn.

Explanada de España

Een bezoek aan Alicante begint op de “Explanada de España”, dé wandelboulevard van de stad. Vlak aan zee gelegen, loopt de bijna 600 m lange promenade van de haven tot aan het Canalejas Park. Heel apart zijn de mozaïektegels waarmee de explanada belegd is: in de kleuren wit, rood en blauw en in een golfpatroon als een ode aan de zee, het zand en de stad. Rijen palmbomen zorgen voor de nodige schaduw op warme dagen. De ouderwets aandoende lantaarnpalen, de bankjes met altijd druk babbelende locals, de vele terrasjes en de kraampjes met souvenirs en handwerk, de jachthaven met de grote en minder grote boten: dit is en blijft een gezellige plek! 

Alicante_Explanada_de_España_
Castillo de Santa Bárbara

 Een stuk geschiedenis is dan weer te vinden 166 m boven de stad op de top van de Monte Benacantil. De resten van het fort “Castillo de Santa Bárbara” dateren uit de vroege middeleeuwen met delen die in de 16e en in de 18e eeuw zijn aangebouwd. Verdedigingsburcht, militaire kazerne, gevangenis en nu dé toeristische trekpleister van Alicante. Het uitgestrekte en goed gerestaureerde castillo is op 3 manieren te bereiken: met de auto, met de lift vanaf de Calle Jovellanos of te voet. De mooiste route te voet is deze door de wijk “Barrio de Santa Cruz” of El Barrio. Dit is nog een echt authentiek stukje Spanje midden in een drukke stad. De straatjes zijn steil met veel trappen en via het Parque de la Ereta is het nog een behoorlijke klim naar de ingang van het fort. Maar het uitzicht over de stad en de zee is de inspanning ruimschoots waard! Niet onbelangrijk: het kasteel is inkom gratis.


Castillo de Santa Barbara

Zeker ook gaan zien:   

*Casco Antiguo – het oude centrum van Alicante met de Basilica de Santa Maria en het Plaza del Ayuntamiento

*Mercado Central – de overdekte markt 

*Rambla de Mendez Nunez voor het rustige pleintje met de aparte bomen

*Calle de Golfín – het gedichtenstraatje 

En niet vergeten te genieten van zon en zee op het strand van Playa del Postiguet!

Lees ook:
Barcelona – citytrip
Uruguay – Zuid Amerika