EuropaSloveniëslovenië

In Slovenië heb ik heuse sprookjesfiguren gezien. De Slovenen weten zelf maar al te goed dat de Postojna-grotten een magisch oord zijn en ze doen er veel aan om de bezoekers deze magie te laten ervaren. De grotten liggen, niet verrassend, in het plaatsje Postojna, wat op zijn beurt weer in het district met dezelfde naam ligt. 

 

De grotten

De grottentocht begon met een korte rit met een treintje, wat mij en mijn reisgenoten naar een ondergronds stationnetje bracht. Nadat we aangekomen waren, leidden de gidsen ons langs grote zalen en nauwe gangetjes. De grotten zijn gevuld met stalagmieten en stalactieten: druipstenen die gevormd zijn doordat druppeltjes water steeds een klein beetje kalk achterlaten op de rotswanden. Deze stenen waren zo mooi dat ik dacht dat ik langs een elfenstad liep.

De sfeervolle verlichting aan het plafond en het water diep onder ons zorgden ervoor dat de grot leek te glimmen.

De gids vertelde dat de grot er miljoenen jaren over heeft gedaan om zich te vormen tot de gangen, zalen en formaties die nu te bezoeken zijn. Al miljoenen jaren lang wordt er aan de elfenstad gebouwd, en het is nog lang niet klaar.

Wie weet hoe het er over nog eens een miljoen jaar uit zal zien. 

De wandeling langs de paleizen van kalksteen is vier kilometer lang en duurt ongeveer negentig minuten. Helemaal aan het eind kwamen we nog een paar echte sprookjeswezens tegen: olmen of, zoals de Slovenen ze zelf noemen, de baby draken. Ze leven diep in de grotten, maar speciaal voor de bezoekers zitten er ook een paar in een klein aquarium.

Na de wandeltocht gingen we weer naar boven, met het treintje. Dat rijdt nog even langs de balzaal, gemaakt door mensen, waar onder andere concerten en feesten gehouden worden. 

Kasteel Predjama

De grotten zijn een onderdeel van een groter park, waar ook een kasteel bij hoort (voor het geval de bezoekers nog niet echt het gevoel hadden dat ze in een fantasy wereld terecht gekomen zijn), het zogenaamde slot Predjama. 

Het is gebouwd in een rotswand. De gangen van het kasteel geven via een geheime verbinding toegang tot het gangenstelsel van de grotten. Het is in al die gangen dat de legende van de plunderende ridder Erazem zich afspeelt. Alhoewel het niet zo mooi was als de grotten, zorgde het kasteel er wel voor dat het sprookjesgevoel compleet was. 

Hotel Yama

Het derde onderdeel van het park is hotel Yama, wat bovenop de grotten ligt. Wie in dit hotel slaapt kan met korting de grotten bezoeken. In het hotel zelf is ook nog een kleine speurtocht uitgezet, met boeiende informatie over de geheime (en niet zo geheime) activiteiten die daar in het verleden hebben plaatsgevonden. 

Wie meer informatie wil over het sprookjespark, kan een kijkje nemen op de website van het park: https://www.postojnska-jama.eu/en/. Het park is een prachtig onderdeel voor een korte onderbreking van een stedentrip door Slovenië en ideaal voor wie even met zijn hoofd terug op het platteland wil zijn. 

 

Graag zou ik nog tegen de gids van de grottentocht willen zeggen dat hij een held is voor het geduldig luisteren naar alles wat ik te zeggen had tijdens de grottentocht. Bedankt, want ik kletste erg veel – dat zal de betovering wel geweest zijn. 

 

Meer lezen over vakantielanden in Europa: https://www.ikwilreizen.nl/europa/