BelgiëEuropa

Ook daar zorgt Corona voor. Niet alleen verandert ons economisch landschap, ook onze dagdagelijkse routine ziet er anders uit. We werken anders, leven anders en gaan noodgedwongen anders op vakantie.

Op een simpele manier van A naar B reizen is er niet meer bij. En is dat een ramp of net wel goed om even stil te staan bij hoe we inhoud geven aan onze vrije tijd.

Ook voor de najaarsvakantie is het belangrijk om ons af te vragen: wat geeft mij een vakantiegevoel? Waar word ik enthousiast van? Wat geeft mij energie? Wil ik avontuur of cultuur, natuur of stad?

De volgende ideeën en tips kunnen helpen bij het maken van vakantieplannen of het invullen van de vrije tijd:

Lange fietstochten maken 

*Reynaertroute van Stekene naar Hulst. De route gaat door bos en veld en brengt je langs gezellige Hollandse dorpjes

*Go with the flow fietsroute. Deze route start in Tielrode, loopt langs de Schelde, over de Mirabrug en door de polders van Kruibeke

*Zeeuws-Vlaanderen route van Stekene naar Breskens, door kleine dijkdorpjes met verrukkelijke namen als De Muis, Schapenbout en Zeldenrust

(https://www.vlaanderen-fietsland.be)

Een meerdaagse voettocht plannen

*wandel langs de middeleeuwse Camino Francés naar Santiago de Compostela in Spanje. Een hele uitdaging, deze wandelroute! Er gaat behoorlijk wat planning aan vooraf. 2021 is terug een heilig jaar in Compostela en dat geeft de tocht een extra dimensie (https://compostelagenootschap.be/)

*de Stevenson route, ook gekend als de GR 70, van Le Puy-en-Velay naar Saint-Jean-du-Gard in Frankrijk. Dit is een populair wandelpad dus nu al voorbereiden voor volgend jaar is geen overbodige luxe. Jezelf verzekeren van een goede en comfortabele slaapplek is immers een must. Wie helemaal coronaproof wil wandelen, neemt de tent mee (https://www.gr70-stevenson.com/)

Musea bezoeken

*een stoomlocomotief besturen, over een echte spoorwegbrug stappen, de pet van een stationschef op zetten – dat kan in Train World, het Treinmuseum in Schaarbeek bij Brussel (http://www.trainworld.be/)

*voel je weer kind en herontdek het speelgoed uit je jeugd in het Speelgoedmuseum in Mechelen (www.speelgoedmuseum.be)

*de fans van getekende helden zoals Kuifje, Jommeke en de Blauwbloezen, kunnen terecht in het Stripmuseum in Brussel (https://www.stripmuseum.be/)

Steden ontdekken

*Mechelen: de Dossinkazerne, het Begijnhof en de Brouwerij Het Anker

*Kortrijk: het Begijnhof, de Broeltorens en het Belfort

*Luik: het aparte treinstation, de Montagne van Bueren en de Place Saint Lambert

*Ieper: de overbekende Menenpoort, de Lakenhalle en het museum In Flanders Fields

Natuur ontdekken 

*de hoogste duin in Koksijde en het Zwin in Knokke

*Brakelbos in Brakel en het Muziekbos in Ronse in de Vlaamse Ardennen

*de Kempen en het Nationaal Park Hoge Kempen en de Hoge Venen en de Baraque Michel

*rubberen laarzen aan, kids mee en heerlijk klimmen en klauteren in het Speelbos Everzwijnbad in het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee (www.meerdaalwoud.be)

Picknicken in de herfst

Met warme chocomelk en een thermos lekkere, zelfgemaakte pompoensoep. Stokbrood met een omeletje en een groentequiche is ook lekker. Nog beter, neem een mini-barbecue mee en maak hotdogs en hamburgers. Vergeet de fleece dekentjes en dikke truien niet. Zoek naar kabouterpaddenstoelen (de rode met witte stippen) en bewonder in de lucht, de mooie formaties wilde ganzen die weer naar warmere streken trekken. Zo’n uitstap kan niet meer stuk!

 

 

Nog meer inspiratie nodig?

*Volg een cursus Spaans (of een andere taal) online – leuk voor als we toch weer naar de Spaanse Costa’s kunnen en una ensalada de tomate y un sándwich de pescado, por favor, willen bestellen.

*Babbeluurtjes (WhatsApp – Skype – Face Time) met de kleinkinderen. In mijn geval is dat dan met een kleindochter die op kot zit in Gent en met een andere kleindochter die in Frankrijk is gaan studeren.

*Online workouts volgen of waarom niet, leer de mambo en de salsa via YouTube!

*Ga nu op zoek naar een volkstuintje (aanvragen kan via de site van je stad of gemeente – afdeling Natuur en Milieu) of maak een begin met het aanleggen van een moestuin

 

En wie weet wordt staycation helemaal hip en gaan we kamperen en picknicken in onze eigen tuin!

 

Meer lezen:

https://www.ikwilreizen.nl/europa/ en https://www.ikwilreizen.nl/europa/België/