EuropaNederland

In tijden zoals deze, waarin we niet actief kunnen reizen, waan ik me graag even op bijzondere plekken aan de hand van mooie herinneringen. Het leuke is dat deze herinneringen soms spontaan weer naar boven komen. Bij het zien van een foto op social media, bij het lezen van een boek of het kijken van een film, bij het eten van een heerlijk (buitenlands) gerecht of door iets anders willekeurigs in de omgeving. Toch laat ik het niet altijd alleen aan ‘toevalligheid’, maar kies ik er zelf ook bewust voor om mijn reisherinneringen vast te leggen voor later. Want wat zou het zonde zijn als deze verloren gaan en hoe leuk is het om deze ook zo nu en dan met anderen te delen!

   

Een reisdagboek?

Hoewel ik erg graag schrijf, ben ik absoluut niet de persoon die gedurende een reis of vakantie een dagboek bijhoudt. Achteraf soms tot mijn spijt, omdat ik me dan niet meer exact kan herinneren waar iets was of wat de dag voor een bijzonderheden met zich meebracht. Toen wij vorig jaar in augustus vertrokken op onze wereldreis had ik het voornemen om dit voor de verandering wel een keer te doen: reisherinneringen vastleggen in een dagboek.

Vol goede moed had ik vooraf een reisdagboek gekocht en ook van anderen nog een aantal schriften en boekjes cadeau gekregen. Blijkbaar had ik mijn voornemen veel gedeeld met anderen, misschien in de hoop dat ik dan wat meer motivatie had. Eenmaal in het vliegtuig kwam ik erachter dat ik serieus géén van de boekjes had meegenomen … Er zat dus even niks anders op dan het verslag van de eerste dagen in mijn telefoon op te slaan. Wat begon met dagelijkse verslagen van een half A4’tje lang, werden na een week al wekelijkse verslagen van slechts steekwoorden. Serieus, hoe doen jullie dit?

Mochten er mensen zijn met gouden tips voor het schrijven van een reisdagboek, please let me know!

Gps-tracking

Hoe ik dat dan wel doe, mijn reisherinneringen vastleggen? Met Polarsteps. Een gouden tip voor diegenen die het nog niet kennen! De app van Polarsteps kan je eenvoudig en helemaal gratis downloaden. Dankzij een gps word je vervolgens gevolgd op je reis, niet enkel de plaatsen die je bezoekt, maar zelfs de tripjes naar je favoriete koffietent of restaurant kan je terugvinden als je ver genoeg inzoomt. Nog leuker is het dat je foto’s en verhalen kan toevoegen per locatie, of in mijn geval alleen foto’s :-). Op deze manier krijg je een supertoffe tijdlijn van je trip! Het fijne van de app is dat je jouw account kan delen met familie en vrienden. Op deze manier hoef je niet iedereen apart te appen met leuke foto’s en stukken tekst maar krijgen ze automatisch bericht op het moment dat je een nieuwe ‘stap’ hebt geplaatst. Zo hebben wij tijdens onze trip in Nieuw-Zeeland overigens ook veel plezier gehad van het Polarsteps-account van een vriendinnetje. We konden precies zien waar zij geweest was. Zo kregen we via de foto’s al een sneakpreview (en konden we dus ook bepalen of dat ons de moeite waard leek).

 

Foto’s

Naast het tracken van alle locaties, ben ik ook een fanatiek fotograaf. Niet heel professioneel, maar goed genoeg om prachtige plaatjes en de daarbij horende herinneringen vast te leggen. Het mooie aan foto’s vind ik dat ze bepaalde situaties of plekken weer een beetje tot leven kunnen brengen. Natuur, mensen, gebouwen, alles wat een plek zijn charme geeft wordt door mijn lens vastgelegd. Hoewel ik door de jaren heen iets kieskeuriger ben geworden met de dingen waar ik foto’s van maak, neem ik liever te veel foto’s mee terug dan te weinig (voor zover je kan bepalen wat ‘te veel’ of ‘te weinig’ is). Bij thuiskomst is dat vaak een hele klus om uit te zoeken, maar zo de moeite waard!

 

Tip: mocht je het uitzoeken van foto’s achteraf teveel werk vinden? Koppel dan je mooiste plaatjes alvast aan Polarsteps (waar je eventueel een fotoboek kan laten afdrukken via de site). Je kan ze bijvoorbeeld ook verzamelen op een apart Instagram-account, zoals ik dat deed tijdens onze reis (zie mijn account op https://www.instagram.com/collecting_travelmoments/).

Hoe doe jij dat, reisherinneringen vastleggen? Wil je hier graag een mooi verhaal rond schrijven? Dat kan in een gastblog!