AzieIndonesiëIndonesie Rinjani natuurreis

Lieve lezers,

Tweeënhalf jaar geleden ben ik naar Indonesië gereisd om daar een tussenjaar te gaan doen. Het was een jaar dat mijn leven volledig transformeerde en me de meest waardevolle levenslessen heeft geboden die voor mij leken te ontbreken in de Nederlandse, dagelijkse sleur. Ik ben van mening dat reizen onze levens drastisch kan veranderen en beïnvloeden, mits we als mens uit onze comfort zone durven te stappen en zo grenzen op kunnen zoeken. Indonesië biedt ongerepte natuur waar men in kan verdwalen zo mooi, al dan niet zonder gevaren. Indonesië is de perfecte reisbestemming voor een vakantie in de natuur. Bergen, vulkanen, jungle, een eigenwijze zee, het natuurspectrum in Indonesië is divers en aantrekkelijk voor iedereen die van avontuur houdt één van de mooiste natuurreizen uit je leven. Graag neem ik jullie mee naar één van mijn avonturen daar: het beklimmen van de vulkaan Rinjani op het Indonesische eiland Lombok.

De Rinjani op | avontuur door de natuur

Het beklimmen van de Rinjani is achteraf mijn hoogtepunt van een prachtige reis door Indonesië. Deze vulkaan is met een hoogte van 3726 de één na hoogste vulkaan van Indonesië. Ondanks dat deze beklimming niet voor iedereen is weggelegd, is het een beklimming geweest die me meer heeft geboden dan alleen onvergetelijke en bovenal ongekende natuur. Voordat ik aan de klim begon werd ik door locals meermaals als gek bestempeld om deze slapende vulkaan te beklimmen. Ondanks dat ik ze achteraf niet helemaal ongelijk kan geven had ik dit avontuur niet willen missen. Het feit dat er geen bereik is, de hoogteverschillen enorm zijn, hulptroepen nooit op tijd ter plekke kunnen zijn, je moet vertrouwen op de gidsen en je eigen fysieke kracht vraagt nogal wat. Toch trok dit avontuur me meer dan wat dan ook. Een volledig nieuw landschap ontdekken, de kracht van de natuur in een nieuw perspectief te ervaren, mezelf te verenigen met lichamelijke inspanning en kracht – een uitdaging die ik aan wilde gaan.

Rinjani Indonesië
© Annika op de top van de Rinjani

Wees voorbereid op vakantie in de natuur

De klim naar boven duurt ongeveer 3 dagen, boek daarom een goede gids en zorg voor goede schoenen en kleding. Ondanks dat niet iedereen de top haalt is de hele beklimming op zich al een uiterst onvergetelijke happening. De vruchtbare grond op de gehele vulkaan creëert een divers landschap dat prompt verandert. Hot springs bieden de perfecte combinatie van douche en spa als pauze tijdens de tocht. Opvallend is ook de sfeer onder alle lopers – iedereen praat kort met elkaar en moedigt elkaar aan om zo ver mogelijk te komen. Slapen doet men in opgezette tentjes op de Rinjani. De gidsen nemen tenten en eten mee voor hun groep. Dat was een aspect wat ik ergens toch een beetje vervelend vond, het gevoel écht een toerist te zijn werd daardoor versterkt. Tegelijkertijd is het echt niet aan te raden om alleen op onderzoek uit te gaan op de Rinjani, helaas zijn er ook al menigeen mensen omgekomen op deze manier.

Beloning

De laatste etappe lopen is zwaar: men vertrekt in de nacht om zo tegen zonsopkomst bij de top aan te komen. Bij elke stap die men omhoog zet glij je weer een halve stap terug. Het vulkaanzand biedt namelijk heftige weerstand en vraagt daarom zekere lichamelijke inspanning. Het aankomen op de top van de Rinjani na 3 dagen klimmen en ondersteuning van de meest willekeurige mensen, doet dit echter allemaal snel vergeten. Het beeld vanaf de top de krater in, het uitzicht op de zee en eilanden is werkelijk onvergetelijk. Bovenaan de top werd menigeen emotioneel, na een lange tocht die beloond werd met de meest excentrieke versie van Moeder Natuur. Het was een moment waarop ik me realiseerde dat het leven zo mooi is en tegelijkertijd zo kort, de natuur op onze aarde ook zo ongelooflijk kostbaar. Laten we met z’n allen denken aan elkaar en aan de aarde. Samen bereiken we niet alleen de top van de vulkaan maar kunnen we zoveel meer!

‘The best view comes after the hardest climb’.

Heb jij weleens een prachtige natuurreis gemaakt, maar was het wel zwaar? Laat weten hoe jouw natuurreis was of schrijf een leuke gastblog!