AfrikaAzieEuropaMidden-AmerikaMidden-OostenNoord-AmerikaZuid-Amerikahygiëne op reis

Nu de wereld plat ligt als gevolg van het Coronavirus staan we meer stil bij hygiëne. Menselijke zaken zoals elkaar omhelzen, een hand geven of zoenen staan meer dan ooit onder druk. Hopelijk kunnen we deze angst in een post-corona tijdperk snel achter ons laten. Echter kan het geen kwaad eens stil te staan bij het onderwerp “hygiëne tijdens reizen”. Daarom hier enkele hygiënische zaken die je tijdens het reizen kan tegenkomen.

Hygiëne in de hotelkamer: bedbugs (Nederlands: bedwantsen)

Bedbugs zijn in de VS voornamelijk een plaag in goedkope motels en in New York. New York is dichtbevolkt en vermoedelijk heeft eea daar mee te maken. Bedwantsen zijn kleine parasieten die op of in de matras zitten, wachtend op een nieuwe gastheer/gastvrouw om op los te gaan. Ze zuigen je bloed en je krijgt diverse bultjes die behoorlijk kunnen jeuken, zo begrijp ik; ik heb er gelukkig zelf geen ervaring mee. Wat kun je doen: check bij elk hotel- of air-bnb bezoek de matras. Rode/bruine vlekken zijn funest, dit kan wijzen op bloed of uitwerpselen van de bedwantsen. Indien je dit aantreft, hou het voor gezien en eis een andere kamer op. Houd het liefst koffers gesloten met je kleding erin en plaats ze zeker niet onder het bed. Was bij thuiskomst alle kleding in je koffer, ook datgene wat je niet gedragen hebt. Maak het koffer met een wegwerpdoekje schoon. Heb je toch bedwantsen meegenomen naar huis? Schakel een bedrijf in, niet fijn voor je beurs maar de enige remedie. Let op: vroeger vooral een niet-Europees probleem tegenwoordig komen bedwantsen ook voor in West-Europa. Een gewaarschuwd mens… opgelet dus.

 

hygiëne op reis

Eten en drinken op reis

Ook wanneer je eet of drink op reis is het onderwerp “hygiëne tijdens reizen” een belangrijk item. In veel landen is kraanwater niet drinkbaar. Nu zul je denken, prima, ik koop een flesje bronwater. Helaas kan het nuttigen van een salade of een waterijsje dan ook een gevaar opleveren in verband met diarree. Check eerst of in het vakantieland het kraanwater drinkbaar is, voordat je je daar gaat begeven aan een salade. Streetfood is populair en vaak eerlijk en vers voedsel. Ook hier geldt: het verschilt per land of je je hier aan kan begeven of niet. Mocht je snel last hebben van maag of darmen, eet dan liever in je hotel. Ook hier ben je niet altijd gevrijwaard van buikklachten. Kijk met chocolade mousse uit, je kan er aardig ziek van worden op moment dat deze al uren te warm op het buffet stond. Ook van vlees dat niet warm genoeg staat kun je flinke buikklachten krijgen.

Je drankje in een bar of club of op een andere plek hou je het best goed in de gaten. Vooral in landen waar het economisch ietsje minder gaat is dit een slimme truc om je te drogeren en iets in je drankje te doen waarna je onder druk je bankrekening voor de criminelen moet leeg pinnen.

Bezoek je een restaurant of een bar, hou je handtas dicht bij je en in het zicht. Zelfs in Spanje zijn er genoeg voorbeelden te noemen van mensen waarvan de tas tijdens het etentje gestolen werd. Hang je een jas op je stoel, laat hier dan geen waardevolle spullen in zitten.

De hygiëne in een restaurant is heel belangrijk. De klassieke tip is, kijk hoe het toilet er bij hangt en je weet hoe serieus men hygiëne neemt in het door jou gekozen restaurant. Een open keuken is altijd mooi meegenomen en schone tafels zeggen ook wat. Vertrouw je het niet, sla het restaurant dan gewoon over. Wedden dat je een paar meter verderop een veel beter en leuker restaurant aantreft?

Toiletartikelen tijdens je reis

Wat handgel is altijd handig op reis, let op het maximaal toegestane vloeistof gehalte voor handbagage. Wat vochtige doekjes zijn ook geen overbodige luxe. Diarree remmers zijn een must, Norit is een goed merk. Paracetamols en keelsprays zou ik ook meenemen.

 

Heb jij nog andere tips die kunnen helpen bij “Hygiëne tijdens reizen? Stuur ze ons in een gastblog