AfrikaAzieEuropaMidden-AmerikaMidden-OostenNoord-AmerikaOceanieZuid-AmerikaGoed voorbereid op reis

Ik durf wel te zeggen dat ik een ervaren reiziger ben. Toch durf ik ook te zeggen dat ik een chaoot ben die gestructureerd wil zijn. Elke reis weer maak ik dezelfde ‘fouten’ en betrap ik mezelf erop dat ik 8 keer check of ik wel mijn paspoort bij me heb. Ik ben het persoon wat zijn pincode opeens vergeet op vakantie. Dus onderstaande tips zijn voor alle mede chaoten en voor mezelf. Ga goed voorbereid op reis.

Lijstjes op reis

Mijn leven hangt aan elkaar met lijstjes en sticky notes. Waar zou ik zonder zijn. Ik raad iedereen dan ook aan om een lijstje te maken met dingen die je moet doen voor dat je op reis gaat en spullen die je mee moet nemen. Dit gaat van ‘reisverzekering checken’ en ‘medicatie pakken’ tot ‘wie zorgt er voor mijn plantjes’ en ‘stekkers uit het stopcontact halen’. Het geeft mij een voldaan gevoel als ik kan afvinken en het geeft mij rust. Hierdoor kan je het overzicht houden en met een gerust hart op vakantie gaan.

Goed voorbereid op reis

Veel reizigers, waaronder ik plannen hun dag voordat ze op reis gaan nog helemaal vol. Dit resulteert vaak in een etentje waar ik geen zin in heb, mijn huis schoonmaken (want ik vind het fijn om in een schoon huis thuis te komen na een reis), mijn koffer veel te laat pakken (met het risico dat ik dingen vergeet) en te weinig slaap. Vooral dat laatste. Ik ben geen vliegtuigslaper en een sucker voor jetlegs. Ik stap dus graag uitgerust het vliegtuig in. Dit kan ook iets te maken hebben met het feit dat ik bijna 30 ben.

Less is more

Wij vrouwen (en mijn vriend) houden van onze schoenencollectie en de opties van 6 verschillende zwarte jurkjes (en nee, die heeft mijn vriend niet). Elke keer neem ik me weer voor om minder mee te nemen want ik draag het nooit allemaal. Ik heb 8 maanden gereisd met een backpack van 17 kilo en 2 paar schoenen. Toch lukt het me bijna nooit om efficiënt te pakken. Deze tip is dus eigenlijk vooral voor mezelf, maar ik weet zeker dat veel reizigers zich hierin herkennen.

Visum aanvragen

Gelukkig heb ik het zelf nooit hoeven ervaren, maar vrienden van mij wel. Hele reis naar Canada was geboekt. De auto konden ze op het vliegveld ophalen, alle hotels en airbnb accommodaties waren met zorg uitgezocht. Dit moest de reis worden waar ze al een half jaar naar uit keken. Tot dat het visum niet goed werd gekeurd om een stomme reden. Check dus altijd goed of je een visum op het vliegveld kan halen of dat je dit ruim van te voren moet doen. Sommige landen accepteren je visum digitaal, maar sommige landen houden van een papieren versie.

Voorpret is ook leuk: goed voorbereid op reis

Voor sommige mensen is de vakantievoorbereiding stressvol. Koffers voor de kinderen pakken, het weerbericht geeft alleen maar regen aan, je vlucht is vertraagd en je koffer is altijd te klein. Maar de voorpret is ook leuk. Geniet van het feit dat we de hele wereld rond kunnen reizen. Geniet van de ontspannen en minder ontspannen mensen op Schiphol. Geniet van het feit dat je straks met je tentje op de camping staat of met je cocktail op het strand ligt.

Meer reishonger? Lees ook eens de tips voor een reis naar Zuid-Amerika of Noord-Amerika.