EngelandEuropaGroot-Brittannië

Het New Forest is één van de grootste overgebleven stukken niet omheind weiland, heide en bos in Zuid-Engeland, en strekt zich uit over zuidwest Hampshire en zuidoost Wiltshire.
Het werd in de 11e eeuw tot ‘koninklijk bos’ uitgeroepen door Willem de Veroveraar. Pas in 2005 kreeg het de status van een nationaal park. Door het gevarieerde landschap is het is een super habitat voor veel planten, vogels, insecten (libellen !) en zoogdieren. Je vindt er ook veel zeldzame soorten. De biodiversiteit in dit stukje Engeland is groot. Lees nu mijn ervaringen in New Forest!

Rijke natuur en historie: New Forest

Net als in een groot deel van Engeland, was het New Forest één groot loofbos. In de ijstijd is dat verdwenen, maar het is deels teruggegroeid. Andere delen zijn meer open en begroeid met verschillende heidesoorten. Ook zijn er vochtige stukken: moerassen, meertjes en vennen. Op sommige plaatsen is vanaf de bronstijd bos gekapt ten gunste van de akkerbouw. In speciale ‘New Forest wetten’ werd het gebied aangewezen als locatie voor de Koninklijke hertenjacht. Bijzonder aan dit gebied is het loslopende vee. De inwoners (Commoners) hadden en hebben tot op de dag van vandaag het recht om hun vee: paarden, ezels varkens en runderen (zelden schapen) in het gebied vrij te laten grazen. De grazende dieren zorgen ervoor dat het open karakter van het gebied behouden blijft.

Loslopende dieren toeristische attractie

Ook in de plaatsjes, met name in Brockenhurst, lopen regelmatig groepjes dieren door de straten. Een leuk gezicht en een ware toeristische attractie. Er leven bijvoorbeeld een talrijk aantal aan herten in het bos. Ze zijn meestal nogal schuw, maar in de schemertijd laten ze zich vaak zien aan de bosranden. Damherten komen het meest voor, gevolgd door reeën en edelherten. In het Bolderwood Deer Sanctuary worden de herten dagelijks tussen 12.00 en 14.00 uur gevoerd. Vanaf een platform kun je dat vanaf vrij dichtbij bekijken. Vooral fotografen maken daar dankbaar gebruik van. 

New Forest Engeland

New Forest Engeland: herten

Het in het Zuiden aan zee gelegen Keyhaven Saltmarshes gebied is ook onderdeel van het New Forest National Park. Het is een zoutwater/getijde gebied en een walhalla voor allerlei waadvogels, zoals grote en kleine zilverreigers, wulpen, grutto’s en scholeksters op doortocht, steenlopers, enz. Je vindt er dan ook altijd wel vogelaars uitgerust met telescopen en verrekijkers. In Nederland broedende grutto’s maken er vaak een tussenstop op hun tocht van en naar Afrika.

Bezienswaardigheden New Forest

Naast diverse dorpjes, die vooral in het zuidelijk deel te vinden zijn, kent het gebied vijf grotere steden/dorpen: Brockenhurst, Lymington, Lyndhurst, Ringwood, Beaulieu. Stuk voor stuk leuke stadjes met winkelmogelijkheden en legio mogelijkheden voor eten en overnachten. Als echte New Forest attractie zijn verder de Knightwood Oak Tree (de oudste eik van Engeland), de ‘Tall Trees Trail’ en het arboretum langs ‘Rhinefield Ornamental Drive’ en het Motor museum in Beaulieu vermeldenswaard. Een leuk museum met heel veel informatie over de geschiedenis en de natuur van het New Forest is te vinden in Lyndhurst. 

New Forest natuurKlimaat Engeland

Januari  is in het New Forest de koudste maand. Het kan er dan rond het vriespunt zijn. Sneeuw valt er niet elk jaar, maar als deze er is verandert het glooiende landschap in een sprookje. Juli en augustus zijn de warmste maanden, het is er dan normaal gesproken tussen de 20 en 25 graden. Het gebied heeft zelden extreem warme of koude temperaturen. Het is er eigenlijk bijna altijd goed toeven. 

Bereikbaarheid:

Per auto is het New Forest goed bereikbaar over de M27. Maar ook met de trein kom je er makkelijk. Naar de stations van Brockenhurst en Lymington is er een rechtstreekse verbinding naar Londen en ook stoppen er diverse treinen uit het westen en zuidwesten. De dichtstbijzijnde luchthaven (ca. 45 minuten rijden tot het hart van het New Forest) is Southampton. Het is een prettige kleine luchthaven. Luchtvaartmaatschappij Flybe verzorgt dagelijks rechtstreekse vluchten van Schiphol naar Southampton en vice versa.

 

Tips voor jouw citytrip!

Tip: kijk voor actuele informatie op de website van het Nationale Park: https://www.thenewforest.co.uk/

Handig is het digitale kaartje met alle – overigens allemaal gratis te gebruiken – parkeerplaatsen. Je vindt het hier: https://www.forestryengland.uk/sites/default/files/documents/New%20Forest_Car%20Park%20map_0.pdf

Meer mooie foto’s gemaakt in het New Forest zijn te vinden op de website: https://www.simoneo.com/index.html