DenenmarkenEuropaKopenhagen Christianshavn en Christiana

De Deense hoofdstad Kopenhagen is een sfeervolle stad waar je al snel verliefd op wordt. De stad laat je denken aan Amsterdam en daardoor voel jij je er als Nederlander snel thuis. Ik was erg verrast dat Kopenhagen zo sfeervol en veelzijdig is. Als ik mensen vraag naar bekende bezienswaardigheden in Kopenhagen, kunnen ze hier vaak geen antwoord op geven. Daarom laat ik in dit artikel weten welke plekken je zeker niet mag missen tijdens je citytrip in Kopenhagen, door Denemarken.  

Nyhavn bezienswaardigheden

Nyhavn is een kleurrijke haven die je overal op ansichtkaarten ziet staan. Het is een magische plek en dit vond ik persoonlijk het mooiste van de stad. De kleurrijke gevels zijn echt prachtig om te zien en je wordt er meteen heel vrolijk van. Het is een fotogenieke plek waar je heel veel mooie plaatjes kan schieten. Op een van de vele terrassen aan het water kan je heerlijk genieten van een hapje en een drankje. Hans Christian Andersen heeft in meerdere huizen aan de Nyhavn gewoond. Deze man is onlosmakelijk verbonden aan de stad en overal in de stad vind je tekeningen of verhalen van hem. 

Rundetaarn bezienswaardigheden

Vanaf de Rundetaarn heb je één van de mooiste uitzichten over de stad. Het is een ronde toren en hierin is de oudste sterrenwacht van Europa gevestigd. Een spiraalvormig pad van ongeveer 200 meter lang loopt helemaal naar boven. Hierdoor is het minder zwaar om te toren te beklimmen. Daarnaast bevindt zich halverwege de toren een expositieruimte, waardoor je ook nog even tot rust kan komen. Het is ook zeker de moeite waard om hier een tussenstop te maken. Daarna moet je nog een kleine trap op om bij het uitzichtpunt te komen.

 

Kopenhagen Christianshavn en Christiana

Christiansborg Slot

Christiansborg Slot is een indrukwekkend groot paleis in het centrum. Het paleis is vroeger bewoond door de koninklijke familie. Vanuit het slot heb je een prachtig uitzicht over de hele stad. Aan de voorkant bevindt zich een grote fontein en op het binnenplein is een zandvlakte waarbij de oude tijd wordt nagespeeld.

Amalienborg bezienswaardigheden

Dit is de plek waar tegenwoordig de koninklijke familie woont. Om stipt 12.00 uur kun je hier de wisseling van de wacht bekijken. Wij waren net iets te laat, maar hebben er toch nog een klein stukje van gezien. Ik vind het altijd wel bijzonder om het mee te maken. Het was er wel super druk, waardoor je niet goed zicht hebt op wat er precies gebeurd.

Kleine zeemeermin bezoeken

Amalienborg bevindt zich vlakbij de kleine zeemeermin en dit is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid in Kopenhagen. Het wereldberoemde standbeeld is een eerbetoon aan de Deense schrijver Hans Christian Andersen die het sprookje over de zeemeermin schreef. Het beeld is echt een stuk kleiner dan je verwacht en valt daardoor best tegen. Je moet goed kijken anders loop je er zo aan voorbij. Het beeld is ook maar 1,25 meter hoog. Toch kan je Kopenhagen niet verlaten zonder dit bekende beeld te hebben gezien.

 

Kopenhagen Kleine zeemeerminKastellet

De voormalige citadel Kastellet is een bijzondere plek in Kopenhagen en heeft ons erg verrast. Het fort staat net naast de jachthaven en de kleine zeemeermin. Het is één van de beste bewaarde vestingwerken van Noord-Europa. In de stadswallen staan verschillen oude gebouwen die je kan bezoeken. De rode huizen staan rond een centraal plein, waar je mooie plaatjes kan schieten.

Christianshavn en Christiania 

Als je de brug bij Nyhavn oversteekt dan kom je bij Christianshavn. Het is erg leuk om door deze wijk te wandelen. Als je het aandurft dan kan je ook de “Vrije Stad” Christiania binnen wandelen. Deze wijk heeft zijn eigen regels en hier wonen dan ook vooral creatieve hippies. Ze schuwen zich vooral niet van drugs en dit wordt open en bloot op straat verkocht. In deze wijk zijn veel graffiti kunstwerken te bewonderen. Je moet hier wel oppassen, want foto’s maken wordt hier niet gewaardeerd. Het is fascinerend om te zien, want het is zo tegenstrijdig met het beeld wat je hebt over de stad. Wij voelden ons dan ook niet op ons gemak om hier door te lopen, maar ik had het zeker niet willen missen. Het is erg indrukwekkend.

Kopenhagen Christiansborg Slot

Broens Gadekøkken

Tijdens je stedentrip moet je zeker naar een aantal foodhallen. Het eten is erg goed en de sfeer is erg gezellig. Je hebt de Tivoli Food Hallen, de Torvehallerne en Broens Gadekøkken. Wij zijn bij de laatste geweest en wij hebben daar heerlijk gegeten. Het ligt aan de Inner Harbour Bridge en je kan lekker plaatsnemen in de strandstoelen aan het water. Hierbij heb je een mooi uitzicht op de opera en de Nyhavn. Je vindt hier diverse kramen met de lekkerste gerechten. Wij hebben hier genoten van het uitzicht en een heerlijke couscous. 

Winkelen in Strøget

Strøget is het belangrijkste winkelcentrum van Kopenhagen en het is zelfs de langste winkelstraat ter wereld. Het bevind zich middenin de stad en bestaat uit twee pleinen en meerdere straten. Je vindt hier zowel internationale winkels als kleine boetiekjes en designershops. Er zijn diverse restaurants en je kan genieten van de straatartiesten die optreden. Tijdens je stedentrip moet je ook zeker genieten van de heerlijke kaneelbroodjes die ze overal verkopen.

Lees ook: