Het Cairngorms National Park is één van de twee nationale parken van Schotland. Het is met zijn 4.528 vierkante kilometer het grootste nationale park in het Verenigd Koninkrijk. Het Cairngorms National Park is daarmee groter dan bijvoorbeeld Luxemburg! Bijna de helft van het Nationaal Park bestaat uit ‘wilde natuur’, beschermd onder nationaal en Europees recht. Een kwart van het inheemse bos van Schotland is hier te vinden. Het Cairngorms National Park werd opgericht in september 2003. In oktober 2010 werd het uitgebreid in zuidelijke en zuidwestelijke richting. Hier vind je informatie en de ervaring van Simone over dit park.
Geografie en ecologie
Het park ligt in de Schotse Hooglanden, ten noorden van Edinburgh en Glasgow. Het gebied dankt zijn naam aan het Cairngorm bergmassief, waarvan Cairngorm Mountain één van de hoogste toppen is. Je vindt er vier van de vijf hoogste bergen in Groot-Brittannië. Drie grote rivieren doorkruisen de Cairngorms en er zijn ruim 60 grote meren. Een paar van de belangrijkste bossen van Groot-Brittannië zijn er te vinden, restanten van het ‘Ancient Forest of Caledon’. Deze bossen bieden leefruimte aan talloze vogels, insecten en zoogdieren, amfibieën en mossen.
Attracties
Op de hellingen van Cairngorm Mountain graast een kudde rendieren. Rendieren zijn in het begin van de jaren 50 geherintroduceerd in Schotland. Een groepje van zeven dieren werd overgebracht vanuit Zweden. De kudde gedijt sindsdien goed op de hellingen van Cairngorm en bestaat tegenwoordig uit ca. 150 exemplaren. De kudde rendieren is dagelijks te bezoeken wat een leuk familie-uitje is!
Tip: in de late herfst en de winter lopen de rendieren in de sneeuw. Dat geeft een bezoek nog iets extra’s.
Andere leuke attracties binnen het Cairngorms National Park zijn Strathspey Steam Railway tussen Aviemore en Nethy Bridge, het Landmark Forest Adventure Park in Carrbridge en ritjes met sledehonden met Sleddogs in Glenmore.
De grote ‘estates’ in het gebied bieden diverse outdoor activiteiten aan. Op Rothiemurchus Estate, Mar Lodge Estate, Glen Tanar Estate kun je bijvoorbeeld vissen, kanoën of kleiduif schieten.
Schotse whisky
Wie Schotland zegt, zegt whisky. Er zijn heel veel whiskydistilleerderijen te vinden in Schotland. Zes ervan zijn gelegen in het Cairngorms National Park, zoals de Dalwhinnie, de Glenlivet en de Speyside Distillery. Ze bieden interessante rondleidingen aan. In het zuidoostelijk deel van de Cairngorms liggen prachtige kastelen als Drum en Crathes Castle. Ze zijn stuk voor stuk een bezoek waard. Het gebied wordt ook wel Royal Deeside genoemd omdat het zomerverblijf van de Engelse Koninklijke familie, Balmoral Castle, zich er bevindt. Ook dat is overigens open voor publiek.
Verblijf, eten en drinken in Cairngorm
Jaarlijks bezoeken ongeveer 1,8 miljoen toeristen het Cairngorms National Park. Deels zijn dat Britten, maar ook Duitsers en Nederlanders weten het gebied te vinden. In de steden zijn diverse eetgelegenheden te vinden. Slaapgelegenheid is er vaak ook in de dorpen. De bekendste dorpen en stadjes zijn: Ballater, Braemar, Aviemore, Grantown on Spey, Newtonmore, Tomintoul, Blair Atholl en Killiecrankie. Inverness en Aberdeen zijn de dichtstbijzijnde grote steden, beide op ongeveer 45 minuten afstand van de rand van het park. Je vindt er leuke shops en plenty mogelijkheden voor een lekker maal.
Tip: Schotland leent zich goed voor reizen ‘op de bonnefooi’. Elke stad of dorp heeft wel een aantal B&B’s. Sommige daarvan zijn heel pittoresk gelegen.
Natuurbehoud
De Cairngorms National Park autoriteit beheert het park, althans verzorgt de coördinatie daarvan. Binnen het park vallen enkele natuurreservaten, elk met hun eigen beheerder. En dan zijn er nog de ‘estates’: grote privélandgoederen die vaak attracties aanbieden om het beheer te kunnen financieren. Uniek is samenwerkingsverband tussen grondbezitters en beheerders van het Cairngorms National Park ‘Cairngorms Connect’. De partijen hebben gezamenlijk een ambitieuze 200-jarige visie ontwikkeld. De plannen zijn erop gericht om natuurbehoud hand in hand te laten gaan met levensonderhoud en toerisme. Ruimte voor de natuur én voor de mens.
De Cairngorms maand voor maand: klimaat en bezienswaardigheden
De Cairngorms hebben hun charme in elk seizoen. In de winter kan er meestal geskied worden. Soms is de sneeuwlaag in februari vrij dun, maar ligt er in maart of april een flink pak sneeuw. In januari en februari kunnen winterstormen voorkomen, maar er zitten dan ook dagen tussen dat de lucht glashelder is en je mijlenver kunt kijken. De lente is prime time voor natuurliefhebbers. De visarenden en andere zomergasten keren terug naar Loch Garten. Het is ook de beste tijd om de korhoenbalts en de zeer zeldzame auerhoenders te zien. April en mei kunnen behoorlijk koude maanden zijn. In april kan nog sneeuw vallen tot in de dalen. Gelukkig is de zon dan net iets sterker dan midden in de winter. Dus op een zonnig plekje is het goed toeven. Het voorjaar is een geweldige tijd om de heuvels in te gaan, omdat de lucht vaak helder is, de dagen al iets langer zijn en de zon gedurende lange perioden kan schijnen. Maar pas op voor de aprilbuien, die vallen vaak in de vorm van sneeuw of ijzel.
Juni is de beste maand om wilde bloemen te zien en ook een goed moment om vogels te spotten. Het weer kan in juni variëren. Het is niet ongebruikelijk dat er nog sneeuw valt op de hoogste bergtoppen. 21 juni is Midzomernacht. In de Hooglanden, inclusief de Cairngorms, gaat de zon dan nauwelijks onder. De afgelopen paar jaar was het in juli heerlijk weer in de Highlands, met temperaturen in de hoge 20 graden. Het beste weer is in juli meestal in het begin van de maand.
Cultuur in oktober in Cairngorms National Park
Voor liefhebbers van cultuur is augustus is de Cairngorms een geweldige maand. In veel dorpen en steden worden dan Highland Games gehouden. Zomerfeesten met sport en dans en heel veel mensen in traditionele Schotse kilts. Het is dan wel op zijn drukst in de accommodaties in de Hooglanden, dus tijdig boeken is geboden. Augustus brengt ook vaak regenachtig weer met zich mee, maar het landschap is dan schitterend. De heide is in volle bloei en kleurt de heuvels paars. Een goede kans op stabiel, droog weer heb je in september. Ook begin september zijn er nog enkele Highland Games. Het licht wordt warmer, de temperatuur is vaak nog prima. Heerlijk voor buiten activiteiten dus.
Voor fotografie is oktober met zijn schitterende herfstkleuren en prachtig licht een topmaand. Soms licht er al sneeuw op de bergtoppen. Dat maakt het plaatje dan af. November en december zijn rustigere tijden en hebben kortere dagen. De weersomstandigheden zijn dan vaak prima. Een vleugje winter in de vorm van de eerste sneeuwbuien kun je al wel verwachten.
Natuur, wandelen en buitensporten?
Hou je van natuur, wandelen, buitensporten of fotograferen? Dan is dit prachtige gebied een echte aanrader voor jou. Het is er groen, dus er valt de nodige regen, maar over het algemeen valt dat reuze mee. En breekt de zon door, dan sta je middenin een magisch landschap van bergen, bossen, meren en vergezichten. Oordeel zelf en maak eens een reis naar dit prachtige gebied. Meer informatie is te vinden op de wensite van het Caingorms National Park, https://cairngorms.co.uk/
Tip: Fotografeer je graag in de natuur en reis je daarbij het liefst in groepsverband? Het groene reisbureau Natuurfototrips organiseert mooie fotoreizen naar het Cairngorms National Park.
Mijn naam is Simone Opdam, getrouwd en moeder van twee tieners. Natuur, fotografie en reizen zijn mijn passies. Na een carrière als jurist en een periode als fulltime moeder ben ik betrokken geraakt bij diverse non-profit organisaties, waaronder enkele op het gebied van natuurbescherming. En ik ben zowel alleen als met mijn gezin weer meer gaan reizen. Sinds 2017 heb ik een eigen fotografiebedrijfje. Ik geef workshops macro- en landschapsfotografie en organiseer en begeleid fotoreizen. Wat ik tijdens mijn reizen zie en beleef deel ik graag met jullie op Ik Wil Reizen!