Aziewat je juist niet moet doen op reis

Wat moet je juist niet doen wanneer je op reis gaat? Vaak beginnersfouten, denk je misschien. Toch hoor ik nog regelmatig van vrienden, collega’s, kennissen dat ze onderstaande ‘fouten’ nog regelmatig maken. Ik zal niet ontkennen dat ik niet schuldig ben geweest aan enkele van deze punten. Ik onderging en heb er van geleerd. Hier een aantal dingen die je niet moet doen op reis.

Help, ik ben opgelicht

Dit is een dubbel punt, want je ontkomt er eigenlijk niet aan. Toch zijn er aantal punten waar je aan kunt denken. Als je aan komt op het vliegveld ben je moe en wil je zo snel mogelijk naar het ho(s)tel om je op te frissen. Je pakt de eerste en de beste taxi die er is. Toch kan het geen kwaad om alvorens je naar Azië gaat, te checken welke taxi’s betrouwbaar zijn. Dit is een manier waarop je heel makkelijk opgelicht kunt worden. Verder kun je ook makkelijk opgelicht op internet worden bij het kopen van tickets. Kijk daarom goed of de website te vertrouwen is.

De Aziatische buikloop

Dit hebben vele van ons meegemaakt. Zelf heb ik wel eens lopen kotsen midden op straat omdat ik in the middle of nowhere van mijn gebakken banaan had genoten. De één wil goedkoop eten, de ander wil authentiek eten. Terwijl je van je Thaise curry geniet die je voor 50 cent hebt gekocht voel je een uur later dat het er met dezelfde snelheid weer uit wil. Probeer bij je hostel te vragen naar straattentjes waar toeristen ook kunnen eten of geef iets meer uit en eet net zo lekker want je wilt niet ziek zijn tijdens je trip door Azië

Alleen maar zomerkleding meenemen

Ik ga naar Azië dus de zon schijnt, toch?! Ja dat klopt. En op sommige plekken zal je ook echt alleen maar zomerkleding nodig hebben, maar juist in Azië zijn er koudere plekken. Bijvoorbeeld tijdens een trekking in de bergen kan je blij zijn met een truitje met lange mouwen. Daarnaast kan het ook fijn zijn om iets langs aan te hebben tegen de muggen. Zo ook punt 5 heeft te maken met langere kleding.

wat niet doen op vakantie

Gehaast reizen

Ondertussen ben ik een reiziger die liever langer op 1 plek is en de cultuur echt leert kennen. Veel reizigers willen in een korte tijd zoveel mogelijk zien. Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Wel denk ik dat je soms juist minder ziet als je gehaast reist. Je zit veel in de bus/trein/vliegtuig en hierdoor kom je ook niet altijd uitgerust thuis.

Je niet verdiepen in de cultuur

Tot mijn spijt zie ik nog regelmatig foto’s van mensen die in hun shortje op de foto bij een tempel staan. Of nog erger, hun broek naar beneden trekken. Wat voor ons een grap kan zijn kan voor andere zeer respectloos zijn. Het is dan ook goed om je van te voren te verdiepen in de cultuur. Dit kan tegenwoordig op verschillende manieren, via facebook, reisblogs etc.

Wat zijn jouw do’s en don’ts op reis? Laat het weten!