Terwijl ik in de ochtenddauw bij de tramhalte sta te wachten om richting mijn werk te gaan, bedenk ik me dat ik alweer twee maanden in Lyon woon. Vlak voor ik hier naartoe kwam, wist ik helemaal niets van deze stad. Als een typische Hollander kende ik de naam van de stad van de files in de zomer, bestaande uit de voor mij bekende gele kentekenplaten die allemaal richting zon, zee en strand toerden; uiteraard met hun hele hebben en houden achter de auto. Hoe dan ook was ik, op een tiental gegoogelde afbeeldingen na, slecht voorbereid.

Ondertussen ben ik redelijk bekend in de stad. Mijn favoriete plek is de kade van de Rhone. Lopend langs het water krijg je een goede sfeerimpressie van Lyon; uitzicht op de kathedraal van Fourvière, de gezelligheid van de ferry bars en de trappen van Guillotière waar menig student op zaterdagavond biertjes nuttigt en babbelt over de goede dingen van het leven.

Couchsurfing

Om aan mijn sociale trekken te komen – buiten mijn werk – maak ik fanatiek gebruik van Couchsurfing, een online platform waar reizigers elkaar vragen om een logeerplek, een wandeling door de stad of een hapje en een drankje. Mensen reageren vaak verbaast als ik hierover vertel: ‘Je laat toch niet zomaar een vreemde in jouw huis slapen?!’ Nou ik dus wel. In het weekend vind ik het leuk om gebruik te maken van de ‘hangout’ optie en zo zit ik in de avond vaak met een groep mensen met allemaal verschillende nationaliteiten een biertje te drinken en kaartspelletjes te spelen. Sommigen zijn locals, anderen reizen rond of wonen zoals ik tijdelijk in de stad. Het gebeurt dan ook weleens dat ik dezelfde mensen meerdere keren tegenkom en zo heb ik hier in Lyon mensen om mij heen verzameld. Het leuke vind ik dat al deze mensen Lyon op een andere manier kennen en zo ontdek ik elke keer weer nieuwe plekken.

Het centrum van Lyon ligt op het Presqu’ile, met Bellecour als het centrale plein. Het plein is rood en biedt een fantastisch uitzicht op de kathedraal van Fourvière, die op de top van een heuvel ligt. Toen ik dit op mijn eerste dag in Lyon zag was ik dan ook vastberaden dat ik deze heuvel zou gaan beklimmen. Met mijn jeugdvriendin, die mee was gekomen uit Nederland om mij te helpen verhuizen liepen we vanaf Bellecour in de richting van la Fourvière. Na het oversteken van de brug werd het ons al snel duidelijk dat de wandeling iets meer tijd zou innemen, want aan de andere kant van de brug ligt ‘vieux Lyon’; de oude stad. Dit was een onderdeel dat we natuurlijk niet over konden slaan; overal zijn kleine straatjes met klinkers waar je je enkels over breekt en gezellige restaurantjes waar je heerlijk op het terras kan gaan zitten om mensen te kijken. Heerlijk om een middagje rond te wandelen dus. Op een gegeven moment waren we uitgekeken, en de kathedraal zat nog steeds in ons hoofd, dus we besloten de klim naar boven aan te gaan. Deze bleek iets zwaarder dan we dachten. Eerste de trappen die vanuit Vieux Lyon de heuvel op lopen, vervolgens het Parc de Hauteurs, met de rozentuin en de steile hellingen die ons uiteindelijk naar de kathedraal brachten. Volledig bezweet maar voldaan kwamen we boven aan. We waren gesloopt, maar werden beloofd met een prachtig uitzicht over het centrum van Lyon.
Eenmaal uitgerust en uitgekeken besloten we richting de ingang van de kerk te lopen. Le cathedral de Fourvière is een van de stops op de bedevaart route naar Santiago de Compostella. Het is dan ook een rijke kerk, vol met geschenken uit de hele wereld. De muren hangen vol met de meest indrukwekkende mozaïeken en het plafond is met goud bekleed. Het maakt weinig uit hoe vaak ik deze kathedraal bezoek: hij blijft prachtig.

Parc de la Tete d’Or

Om de rust en de natuur op te zoeken (want dat is in een grote stad af en toe nodig) vind ik het heerlijk om naar het Parc de la Tete d’or te gaan. Dit is het grootste en meest bekende park in Lyon. Men kan hier heerlijk wandelen door de bossen en langs het water, een boekje lezen in het gras of zelfs een stop maken in de gratis dierentuin of de botanische tuinen. In het park zijn ook fluisterbootjes en waterfietsen te huur waarmee men heerlijk kan varen op het meer. Als ik wandel door dit park vergeet ik af en toe dat ik in een grote stad ben en daar kan ik als dorpsmeisje enorm van genieten.

Natuurlijk zijn er in Lyon nog veel meer leuke dingen te doen, maar dit zijn de highlights. In Lyon heerst ook een cultuur van ‘café spectacle’. Er zijn enorm veel cafés en restaurants waar men tijdens het eten kan kijken naar een show, echt leuk om eens te ervaren. Dan zijn er nog de opera, het prachtige stadhuis en meerdere kathedralen in de stad. In Lyon kan men heerlijk rondstruinen en constant nieuwe leuke plekken ontdekken en dat maakt dat ik ondertussen stiekem een beetje verliefd ben geworden op Lyon!

A la prochaine!

Joosje

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment