DuitslandEuropaKerstshopping in Essen in Duitsland

Na in de kerstsferen te zijn gekomen met de kerstmarkten in Dusseldorf gaan we nu naar Essen. Langzaamaan komt de kerstsfeer er weer in. De eerste kerstbomen zijn alweer gespot, lichtjes sieren weer de straten en op de radio horen we zelfs zo nu en dan al een kerstliedje voorbijkomen.

Als halve Duitse geniet ik altijd van deze periode vol gezelligheid met sfeervolle avondjes bij kaarslicht. Onderdeel van de kerst voorpret is voor mij altijd het bezoek aan kerstmarktjes. Onlangs bezocht ik de kerstmarkt in Essen, een Duitse stad net over de grens gelegen in het Ruhrgebied.
Dit beviel zo goed dat ik graag mijn indrukken met jullie deel.

Kerstmarkt in Essen

Het leuke aan de kerstmarkt in Essen is dat deze kerstmarkt verdeeld is over de stad. Op verschillende plekken staan talrijke kraampjes gezellig bijeen. Bij aankomst komen de glühweinaroma’s je aanlokkelijk tegemoet. Voor de echte authentieke kerstmarktervaring is dit een ware aanrader maar er zijn ook alcoholvrije varianten of heerlijke alternatieve warme dranken te verkrijgen. ‘Eierpunch’, een warm advocaatdrankje is ook een onmisbare klassieker. Voor iedereen die meer van versnaperingen houdt, ook hieraan is absoluut geen gebrek! Vers gebrande noten, braadworst, apfelstrudel, gebak, chocolade… voor ieder wat wils!

Naast alle culinaire hoogstandjes zijn er ook unieke (kerst)artikelen te vinden. Exceptionele houtsnijwerken, handgemaakte kaarsen, gebreide truien, uitzonderlijke kerstballen of misschien toch liever keramiek? Ook deze goederen zijn op de kerstmarkt te vinden en er zit erg veel moois tussen. Zeker voor memorabele aankopen is deze kerstmarkt een perfecte plek. De kerstkraampjes zelf zijn overigens ook prachtig versierd, met prachtige kerststerren en lumineuze decoraties.

Lichtfestival creëert kerstsfeer

Dat menigeen de kerstmarkt waardeert is wel duidelijk. Zo nu en dan galmt ook de Nederlandse taal tussen de kerstkraampjes door. Voor de liefhebbers worden er ook poffertjes gebakken, die ook de Duitsers erg kunnen waarderen. Het mengt op opmerkelijke wijze ontzettend goed met de kerstliedjes en de après-skimuziek, die overal lijkt te weerklinken. Het lichtfestival dat de stad in de avonden prachtig versiert creëert extra sfeer. Er is ook een groots verlicht reuzenrad, voor iedereen die de lichtjeszee eens van boven wil bewonderen. Wees wel attent op tasjesdieven, het is namelijk erg druk. De extra activiteiten die Essen biedt gedurende de decembermaand die buiten de kerstmarkt dragen hieraan bij. Bekijk de website van Essen om erachter te komen hoe het wekelijkse programma eruit ziet.

Wellicht heel veel plezier in Essen of op een mooie andere kerstmarkt!

Fijne feestdagen gewenst alvast!

Ich wünsche euch frohe Weihnachten!
 
Annika.