JordaniëMidden-Oosten

De grootste en meest bijzondere reis die ik heb gemaakt was naar Jordanië. Ik heb tijdens die reis dan ook een dagboek bijgehouden waar ik elke dag met veel plezier in geschreven heb over alle prachtige ervaringen. Van buiten slapen, kameel rijden en eten uit de grond zien komen in de rode woestijn Wadi Rum, tot het bezoeken van een van de zeven wereldwonderen nl. de magische stad Petra. Ook drijven als een waterflesje in de Dode Zee mag aan dit reisverslag natuurlijk niet ontbreken. Wat heb ik mij elke dag van deze reis vermaakt en genoten van de cultuur en van alle smaken en geuren.

Dit wordt dus een reisdagboek in verschillende afleveringen.

Ideaal om de lezers een stukje Jordanië te laten ervaren. 

Deel 1

Daar gaan we dan, op naar Jordanië. De eerste langere vader-dochter-reis, in groepsverband. In het vliegtuig werden we al op onze reis voorbereid met prachtige droombeelden op het beeldscherm van de vliegtuigstoel voor ons. Eenmaal geland, stelden we ons voor aan de groep. Ik was veruit de jongste, maar dat maakte me niets uit. Het leek me een fijn gezelschap! 

DAG 1 ꘡ Madaba

Na het arriveren in ons eerste hotel in Madaba en het inruimen van onze spullen, gingen we op zoek naar een wijntje. Dat werd in het hotel zelf niet verkocht, maar wel aan de overkant in een klein drankwinkeltje. Daar werd ons een heerlijk flesje en een trots babbeltje verkocht over Holy Country Jordanië. We zullen het gaan meemaken. Het flesje wijn deelden we met onze reisleidster, een Nederlandse gezellige vrouw die al zo’n 7 jaar in Jordanië woont. Na een heerlijke avond op een schommelbank in het hoteltuintje, maakten we ons klaar voor de nacht. Dromend over alle mooie dingen die we zullen gaan ontdekken. 

 

                     

DAG 2 ꘡ Mozaïeken, Mount Nebo en de Dode Zee

Na een ontbijt met een voorstelrondje en wat nuttige informatie, vertrokken we richting de binnenstad van Madaba. We bezochten een prachtig kerkje waarvan de vloer een plattegrond van mozaïek was. Vervolgens struinden we wat winkeltjes af waar ik, met mijn blonde haren, regelmatig werd aangesproken. Echter niet op een vervelende manier. We lieten papa alvast een ‘hoofddoek’ aanmeten voor in de woestijn die de winkeleigenaar op een speciale manier om zijn hoofd drapeerde.

Later op de dag bezochten we een mozaïekwerkplaats waar we uitleg kregen over het proces. We zagen hier van dichtbij hoe met veel precisie én snelheid de meest prachtige kunstwerken en tafels gemaakt werden van mozaïek.

 

Na deze interessante stop reden we verder naar Mount Nebo, de berg van Mozes. Bij aankomst was er een groot kunstwerk te zien waarin meerdere dingen zichtbaar waren. Als je er recht voor stond, zag je een silhouet van een gezicht, van de zijkant waren er meerdere heilige gezichten te zien en van de achterkant was het een bijbel. Erg bijzonder. In het kerkje op de berg verderop waren meerdere lagen van mozaïekvloeren te zien. Het waaide snoeihard op de berg en meerdere hoofddeksels hadden zichtbaar al een snoekduik over de railing gemaakt.

De laatste stop van vandaag was de Dode Zee. Ik stond te popelen om dit veelbesproken fenomeen zelf te ervaren. Een ‘duik’ nemen in de Dode Zee zit er niet in, want zwemmen lukt niet. Als een plastic strandbal dobberde ik op mijn rug de Dode Zee in, met uitzicht op de zonsondergang. Een poging tot een kunstje in het water resulteerde in een zoutbal in mijn oog. Totaal verblind, maar het was het allemaal waard.

 

 

Wát een ervaring! Met niets te vergelijken!

kleurrijke mezes

De avond sloten we af in een familierestaurant vlakbij ons hotel. Het was een familiehuis dat omgebouwd was tot restaurant. Hier maakten we kennis met de Jordaanse keuken en gebruiken. De hele tafel stond vol met brood en kleurrijke mezes, kleine gerechtjes. Het hoofdgerecht bestond uit een heerlijk gekruid eenpansgerecht met kip en groenten. De gastheer grapte over het hebben van meerdere vrouwen en niemand wist geloof ik of hij het meende of niet. Onze reisleidster vertelde later dat het daar vrij normaal is voor mannen om meerdere vrouwen te hebben. Althans, er wordt niet over gesproken maar de mannen weten het vaak wel van elkaar. Na een goedverzorgde avond was het tijd om alle eerste indrukken te laten bezinken en doken we moe maar voldaan onze bedjes in. 

 

Meer info vind je hier:

https://www.sawadee.nl/?utm_nooverride=1&gclid=Cj0KCQjwuL_8BRCXARIsAGiC51CynrfOw_02f3VPIGCzt2rW7eLAAt8Fu2JatYmJ_dGwGzlZnnX9XD4aAmh0EALw_wcB

 

TIP: nog meer mooie verhalen en belevenissen in de volgende afleveringen!